Cumartesi Anneleri: İktidar, koltuğu için her şeyi yapıyor!

Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelen Cumartesi Anneleri, sorumlu olarak devleti işaret ederek, “Öfkemiz ilk günkü sıcaklığında" dedi. Eylemde, AKP'nin iktidarı için her türlü hukuksuzluğa başvurduğuna da dikkat çekildi.

Cumartesi Anneleri, kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle 690'ıncı kez Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi. Eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile çok sayıda Cumartesi İnsanı katıldı.

KARAKOÇ: DEVLET SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMİYOR

Eylemde konuşan, 15 Şubat 1995’te gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Rıdvan Karakoç’un ağabeyi Hasan Karakoç, 23 yıldır Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldiklerini hatırlatarak, devletin sorumluluğunu yerine getirmediğini belirtti. Karakoç, "Fakat bizler 40 yıl da geçse mücadelemizi sürdüreceğiz" diye ekledi.

OCAK: YÖNETENLER ÜÇ MAYMUNU OYNUYOR

Gözaltına alınarak 21 Mart 1995'te kaybedilen Hasan Ocak'ın ağabeyi Ali Ocak da, kendileri için adalet ararken aynı zamanda yeni insanlık suçları yaşanmasın diye Galatasaray Meydanı’nda olduklarını söyledi. Ocak, “Ama yönetenler üç maymunu oynamayı, görmezlikten ve duymazlıktan gelmeyi hâlâ devam ettiriyor. Hatta yeni suçlar işlemeye devam ediyorlar. Biz de herkes gibi bayramımızı barış, adalet ve özgürlüğün bir dünyada, sevdiklerimizle birlikte kutlamak isterdik. Ama bizim bayramımız ancak bu insanlık suçlarıyla hesaplaştıkları anda biz bayramı kutlayabiliriz" diye konuştu.

TAŞKAYA: İKTİDAR KOLTUĞU İÇİN HUKUKSUZLUK YAPIYOR

Yine 6 Aralık 1993 tarihinde gözaltında kaybedilen Hüseyin Taşkaya’nın oğlu Fehim Taşkaya da, "Bugün iktidar, koltuğunu kaybetmemek için her türlü hukuksuzluğa başvuruyor. Gerçekten yorulduk artık. Eskiden insanlar kaybediliyordu, şimdi öldürülüyor. Ben devletin savcılarına seslenmek istiyorum; bu manzara sizin eserinizdir. Yıllarca hukuksuzlukları görmezden geldiniz. Bugün vardığımız nokta budur” şeklinde konuştu.

'ÖFKELİYİZ'

Bu haftaki açıklamayı ise Cumartesi İnsanları'ndan Sebla Arcan yaptı. Hak ve özgürlüğün saldırı altında olduğu toplumlarda bayram kutlamasının da olamayacağını belirten Arcan, “Biz gözaltında kaybedilerek akıbetleri karanlıkta bırakılan sevdiklerimizi, ölümle yaşam arasında arıyoruz. Kayıplarımızın bir gün çıkıp gelme umudunu içimizde taşırken, aynı zamanda onlar için bir mezar düşü kuruyoruz. Bu nedenle acımız, yasımız ilk günkü yakıcılığında. Bu nedenle öfkemiz ve isyanımız ilk günkü sıcaklığında. Bu nedenle bayramlar bize bayram değil” dedi.

Bayram vesilesiyle kamuoyuna seslenen Arcan, "Demokrasinin kurum ve kuralları ile işlediği, insan haklarına dayanan bir rejim kurmak, toplumsal barışı ve huzuru sağlamak istiyorsak geçmişimizle yüzleşmek zorundayız. Gözaltında kaybedilenleri arama, bulma ve bu suçun aydınlatılması, soruşturulması, cezai yargılama süreçlerinin işletilmesi yükümlülüğü yerine getirilmeli” diye kaydetti.