Cizre Kantonu 8 Mart kutlaması: Zafer Efrîn’in olacak!

Cizre Kanton’unda 8 Mart’ı kutlayan kadınlar, işgal ve çete saldırılarına karşı direnen Efrîn halkı ve kadınlarını selamladı.

Cizre Kontonu Konreya Star örgütü öncülüğünde Tirbespiyê kentinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlandı. Qamişlo ve Hasekê kantonlarından Tirbespiyê kentine akan binlerce Kürt, Arap ve Süryani kadın, önce Mizgefta alanında buluştu.

Tirbespiyê’nin Mizgefta alanında bir araya gelen binlerce kadın, etkinlik alanına kadar yürüdü. “Bijî berxwedana Efrînê”, “Jin, jiyan, azadî”, “Bi can bi xwîn em bi terane Efrîn” sloganları ve zılgıtlar eşliğinde yürüyen kadınlar, 48’inci gününde geride bırakan Çağın Direnişi’ni selamladı.

Kutlama alanına ulaşan binlerce kadın giydikleri yöresel kıyafetler ile taşıdıkları bayrak ve flamalar renkli görüntüler oluştururken, yapılan konuşmalar da ise Efrîn’de mevzilerde direnen kadınlar selamlandı.

Kongreya Star adına Saliha Heyva Erebo açılış konuşmasını yaptı. Süryani Kadınlar Birliği adına Hewal Ebir, Arap Kadınlar Birliği adına Ebir Ebud, Sosyalist Kadınlar adına ise Beritan Asya birer konuşma yaptı.

Yapılan konuşmalarda, Türk devleti ve DAİŞ-El Kaide işbirlikçisi çetelerin işgal saldırılarına karşı zaferin Efrîn’de ikinci ayında devam eden görkemli direnişin olacağı vurgulanırken, sessiz kalan tüm taraflarında bu saldırıların ortağı olduğu vurgulandı.  

ANF’ye konuşan Qamişlo kenti Kongreya Star yöneticisi Henife Mihemmed, Efrîn halkı ve kadınlarıyla dayanışma şiarıyla bu yıl 8 Mart’ı kutladıklarını belirterek, “Başta Efrîn’de işgalcilere karşı mevzilerde direnen kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyoruz. 8 Mart Ortadoğu halklarının özgürlük bayramı olacak. Bizler yalnızca bir günü değil bütün günleri 8 Mart’a çevireceğiz” dedi.

Belediye konseyi üyesi Arap asıllı Raşa Derweş ise, dünya kadınlarının 8 Mart kadınlar gününü kutladıklarını söylerek, Efrîn direnişinin yanında olduklarını kaydetti. Raşa Derweş, “Efrîn direnişinin ve direnişçilerinin yanındayız, geri adım atmayacağız. Allahın izniyle başaracağız. Başarı bizim olacak” şeklinde konuştu.

Cizre Kantonu Kadınevi üyesi Nizam Xelil, 8 Mart’ı başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a kutladıklarını ifade etti. Nizam Xelil, “Kadınlar Önder Apo’nun felsefesi temelinde bu düzeye ulaştı. Bugün en büyük mücadeleyi kadınlar veriyor. Kadınlar, DAİŞ terörizmine karşı durarak onu yenilgiye uğrattı. Önder Apo’nun özgürlüğü sağlanana kadar da kadınlar mücadelelerini sürdürecek. Kadın, yaşamdır, bağımsızlıktır, varlıktır” dedi.

Cizre Bölgesi 8 Mart kutlaması, Tev-Çand müzik ve folklor gruplarının sahne alması ardından sona erdi. Kadınlar, etkinlik programının sona ermesi ardından da uzun süre alanda kalarak, halay çekti.