Cansız, Doğan ve Şaylemez birçok merkezde anıldı-YENİLENDİ

​PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ile Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez, katledilişlerinin 5’inci yılında çeşitli eylem ve etkinliklerle anıldı, bir an önce faillerinin yargılanması istendi.

ATİNA

Yunanistan’ın başkenti Atina’da Cansız, Doğan ve Şaylemez’in katlediliş yıldönümünde bir yürüyüş düzenlendi.

Omonia’da toplanan kitle, Fransız konsolosluğuna doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca “Sara, Rojbin, Ronahi”, “Jin, jiyan, azadi”, “Katil Erdoğan” sloganları atıldı.

Kitle Fransız konsolosluğu önünde de alkış, ıslık ve sloganlarla katliamın yıldönümünde protesto etti. Polis ve TOMA araçları kitlenin konsolosluğa yaklaşmasına izin vermezken bir miting düzenlendi.

Saygı duruşu ile başlayan anma basın açıklamasının okunması ile devam etti. Konsolosluk kapısına siyah çelenk bırakmak isteyen kitle polislerce engellendi. Bu duruma tepki gösteren kitle oturma eylemine geçti.

Konsolosluğa çelenk bırakılması ardından eylem “Çerxwe şoreşe” marşının okunması ile sona erdi.

LEFKOŞA

Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa’da toplanan kitle Paris katliamını protesto etti. İçişleri Bakanlığı önünden Fransız konsolosluğuna kadar yürüyen kitle yol boyunca sık sık, “Jin Jiyan Azadi”, “Şehit namırın”, “Biji Serok Apo”, “Be Serok jiyan nabe”, Diktatör Erdoğan, Faşist Erdoğan" sloganları atıldı.

Fransız konsolosluğu önünde ise bir miting düzenlendi. TJK-E adına bildiri okundu ve Fransız Konsolosluğu yetkilileri ile bir görüşme gerçekleştirildi.

Görüşmeye katılan Thefilos Kürt Kültür Merkezi Üyesi Sariye Ölmez şunları belirtti: “5 yıl önce Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez Fransa'nın Paris kentinde katledildi. Sakine Cansız nefesine kadar hep mücadelesini sürdürdü. Sara arkadaş Kürdistanlı kadınlara ve dünya kadınlarına örnek oldu. Çözüm sürecinin en zorlu günlerinde Türk MİT'i tarafından Erdoğan'ın talimatı ile katledildiler.

Yaptığımız görüşmede bu davanın üstü örtülmemeli, her şeyin açığa çıkması ve hesap sorulması sorulsun. Paris Katliamı PKK tarafından aydınlatıldı. Onlar üç devrimci kadını öldürerek bitireceklerini sandılar aksine daha da kadınlar tarafından mücadele yükseltildi. Bir daha biz bu katliamı kınıyoruz.”

Kitle daha sonra dağıldı.

DARMSTADT

Almanya’nın Darmstadt kentinde de Paris katliamı yıldönümünde protesto edildi.

Eylemde yapılan konuşmalarda katliamı yaptıranların şimdiye kadar yargılanmamış olması kınandı.

Eylem sinevizyonun izlenmesi ardından sona erdi.

ROMA

İtalya’nın başkenti Roma’da da Cansız, Doğan ve Şaylemez’in katledilmesi yıl dönümünde protesto edildi. Yoğun bir kitlenin katıldığı eylemde sık sık, sloganlar atılarak, katliamı azmettirenlerin bir an önce yargılanması gerektiği belirtildi.

FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt kentinde Amara Kadın Meclisi, Cansız, Doğan ve Şaylemez için Fransız Konsolosluğu önünde eylem yaptı.

Konsolosluk kapısına siyah çelenk bırakan kadınlar “Katilleri tanıyoruz, Fransız devleti suskunluğunu bozmalı” pankartı taşına kadınlar, adalet yerini bulana kadar eylemde olacaklarının mesajını verdi.

Eylem, “Unutmadık, unutturmayacağız”, “Jin, jiyan, azadi”, “Sara, Rojbin, Ronahi” sloganları ile sona erdi.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde de 9 Ocak katliamının yıl dönümünde eylem düzenlendi.

Stuttgart’taki Türkiye Başkonsolosluğu önünde yapılan eylemde Cansız, Doğan ve Şaylemez’in posterleri taşındı. Ayrıca “Fransa’da üç Kürt kadınına yapılan katliamın aydınlatılmasını talep ediyoruz” yazılı pankart ile her üç şehidin fotoğrafları taşındı.

Eylem sloganlarla sona erdi.

BREMEN

Almanya’nın Bremen kentinde de Sêvê Kadın Meclisi Paris katliamını yıl dönümünde protesto etti.

Bremen HBF önünde bir araya gelen kitle Federal Parlamento önüne kadar yürüdü.

Burada ise bir miting düzenlendi. Saygı duruşu ile başlayan mitingde Sêvê Kadın Meclisi adına bir konuşma yapıldı.

Eylem sloganlarla sona erdi.

MANNHEIM

Almanya’nın Mannheim kentinde bugün Ronahi-Berivan Kadın Meclisi öncülüğünde Cansız, Doğan ve Şaylemez’in katledilişinin 5’inci yıl dönümünde bilgilendirme standı açıldı.

Almanca bildirilerin okunduğu etkinlikte yüzlerce bildiri de dağıtıldı.

Eylemde sık sık, “Jin, jiyan, azadi”, “Şehit namirin” sloganları atıldı.

ST. IMIER

İsviçre’nin St. Imier kentinde de Cansız’ın hayatının konu edinildiği “Hep kavgaydı yaşamım” belgeseli gösterildi.

Bern Kürt Kadın inisiyatifi ve İsviçreli Kürt dostlarının düzenlediği film gösterimi Espace Noir alternatif kültür-sanat evinde bulunan sinema salonunda izleyicilerle buluştu.