Buldan: Tecrit kriz ve çatışmaları derinleştiriyor

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, tecridin çatışma ve krizlere yol açtığını söyleyerek, derhal Öcalan ile görüşülmesini istedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eş genel başkanları ve milletvekilleri, 20-22 Temmuz tarihlerinde Van’da bir araya gelerek, yeni dönemin yol haritasını belirledi.

Kampın ardından Jinnews'e konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, her şeye rağmen HDP'nin yalnız bırakılmadığını ve barajı aştığını vurguladı.

'MUHALEFETE DAHA SERT SALDIRILACAK'

Buldan, "Türkiye halklarını bu dönemde daha büyük görev ve sorumluluklar bekliyor. Hukukun, insan haklarının askıya alındığı bir dönemde Türkiye halkları daha büyük bir mücadele vermek zorunda" dedi.

Faşizme karşı mücadelede tek gücün HDP olduğuna işaret eden Buldan, Kürdistan'da sürekli bir OHAL yaşandığını da belirtti. Buldan, muhalif, sol-sosyalist kesimlere de büyük bir baskının, yönelimin olacağı uyarısında bulundu.

'TECRİT İNSANLIK SUÇU'

Tecridin insanlık suçu olduğunu ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecride tepki gösteren Buldan, şunları söyledi: "Tecrit zaman zaman farklı cezaevlerinde de uygulandı. Fakat özellikle son 3 yılda yani 5 Nisan 2015'ten bu yana Sayın Öcalan üzerinde çok daha ağır bir tecridin uygulandığına tanıklık ediyoruz. Ailesiyle, avukatlarıyla görüştürülmemesi ve kendisinden haber alınamıyor olması Sayın Öcalan'ın geçmiş dönemdeki rol ve misyonunun aslında siyasi irade tarafından görmezden gelindiği, yok edilmeye çalışıldığı bir döneme girdik. 3 yıllık bir barış ve müzakere süreci yaşandı ve bu süreç elbette ki Türkiye siyaseti açısından önemli bir süreçti. Sayın Öcalan'ın dâhil olduğu bu süreç Türkiye'de huzurun, güvenin var olduğu bir dönemdi ve bu süreçte insanlar yaşamını yitirmedi. Türkiye siyasetinin en olumlu dönemi olarak geçti."

'ÖCALAN YOKKEN ÇATIŞMA BAŞLIYOR'

Öcalan ile görüşmelerin bitirilmesiyle birlikte çatışmalı sürecin yeniden başladığına dikkat çeken Buldan, bu durumla birlikte Türkiye'de birçok krizin yaşandığını da kaydetti. Son 3 yıldır Öcalan'dan haber alınmadığını anımsatan Buldan, şöyle dedi:

"Sayın Öcalan'dan 3 yıldır haber alınamıyor ve bu anlamda siyasi iradenin almış olduğu bir karar var. Tecridin kaldırılması elzemdir. Sayın Öcalan'ın bir insan olarak aslında insani ve hukuki haklardan faydalanması gerektiği gerçekliği var. Ancak tüm bunların göz ardı edildiği, yasaklandığı, yok sayıldığı bir dönem. HDP olarak başından beri Sayın Öcalan üzerinde uygulanan tecridin acil kaldırılması gerektiğini ifade ediyoruz. Sayın Öcalan'ın bir an önce ağırlaştırılmış tecrit ortamından çıkarılarak başta ailesi ve avukatları olmak üzere görüşmelerinin yapılması gerektiğini savunuyoruz. Tecrit meselesinin başta Kürtler olmak üzere aslında Türkiye halklarının gündeminde olması gerekiyor.

Çünkü yaşanan çatışmalı ortam sadece Kürtleri mağduriyete uğratmıyor. Bütün bu durumlar aslında tecritle başlayan ve tecridin kaldırılmasıyla sona erebilecek meseleler. Eğer Sayın Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılırsa Türkiye'nin yaşadığı hemen hemen birçok krizin aşılacağına inanıyorum. Çünkü bu durumu deneyimledik, gördük. Böyle bir sürecin başlamasının anlamlı olduğunu düşünüyorum."