Buldan: Kadınlar faşizme geçit vermeyecek

HDP, yeni yol haritası için Van'da kampa girdi. Eş Genel Başkan Pervin Buldan, yeni dönemdeki görevlerini sıralarken, "Sevgili kadınlar, faşist diktatoryal düzene asla geçit vermeyeceğiz" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), yeni görevlendirmeler ve ilerleyen süreçte nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine dair Van'da kampa girdi. Üç gün sürecek olan kampta bugün HDP kadın milletvekilleri, Eş Genel Başkan Pervin Buldan'ın katılımıyla bir araya geldi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Buldan, "3 gün içerisinde seçim döneminde yaşananlar, 26. dönemde yaptıklarımız ve yapamadıklarımız, 27. dönemde önümüzdeki riskler tehlikeleri değerlendirmek ve yol haritası belirlemek üzere bir araya geleceğiz. Yarın ve öbür gün erkek vekillerin de katılımıyla bir mücadele hattı belirleyeceğiz" diye belirtti.

Buldan, Suruç Katliamı'nda yaşamını yitirenleri de anarak, "Devlet eliyle, DAİŞ'le birlikte gerçekleştirilen bu katliamın sorumluları açığa çıkartılmadı" dedi.

'BAŞARDIK AMA EKSİKLERİMİZ VAR'

Çok zorlu bir dönemde kritik bir seçim sürecini atlattıklarını söyleyen Buldan, şöyle devam etti: "OHAL döneminde meşru olmayan bir yönetimle zorlu koşullarda hukuk dışı ve baskı düzeninin olduğu bir süreçte seçimi gerçekleştik. 24 Haziran Genel Seçimleri'nde HDP olarak büyük bir başarı elde ettiğimizi belirtmek isterim. 3 günlük toplantıda HDP olarak yetmezlerimizi iyi tartışıp değerlendirmek bizim sorumluluğumuzdur. Yüzde 38'e varan bir kadın temsiliyetini elde etmiş olmak bizler için başarıdır. 26 kadın vekilimizi temsilci olarak seçtik. Tüm partiler içinde en büyük kadın temsiliyetini HDP olarak bizler elde ettik. Yine de büyük bir yetmezlik içinde olduğumuzu ve eşit temsiliyet sağlayamadığımızı belirtmek isterim. Seçim ürecinde kadın ve gençlerin büyük önemi var. En büyük mücadeleyi onlar verdiler. Onların emeği ve desteğiyle bu kampanyadan katkı sunan tüm kadın ve gençlere teşekkür ediyorum. Ayrıca cezaevlerinde olan tüm kadın yoldaşlarımıza bizlerin emek sevgi ve mesajlarıyla yanımızda olduklarını gösteren kadın yoldaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Yine tüm kadın kurumları ve örgütlerine teşekkür ediyorum."

'KADINLAR REJİMİN KARŞISINDA'

Yeni rejimin son seçimle hayata geçirildiği bu süreçte HDP'ye düşen görevlerin önemli olduğunu kaydeden Buldan, bu görevleri şu şekilde özetledi: "Emek düşmanı, tekçi bir rejimle karşı karşıyayız. Bu rejim karşısında güçlü bir kadın yapımızın olduğunu belirtmek istiyorum. Bu kadın beraberliğinin tek adam rejimine karşı büyük bir mücadele sürecini başlatacağını belirtmek isterim. Sisteme karşı yürüttüğümüz eşitlik mücadelesinde biz kadınlar büyük bedeller ödedik. Bunun bilinciyle önümüze bir yol hattı koyduk. Eşbaşkanlık sistemini, kadın erkek eşit temsiliyetini hayata geçirmesini bildik. Belediye ve eşbaşkanlık sistemi ile bu sistemlerin kadın meselesindeki duyarlılıklarıyla da tarihe önemli not düştük. Açtığımız kadın kurumlarının kayyımlar eliyle bir kez daha kapatıldığına tanıklık ettik. Kadınların özgürlük, eşitlik mücadelesinde kadınlara söz veriyoruz. Kadın özgürlük mücadelemiz asla sekteye uğramayacak daha da büyüyerek yol alacaktır. Bizlerin bu mücadelede olması görev ve sorumluluk açısından önümüzde olacaktır."

'ASLA GEÇİT VERMEYECEĞİZ'

Pervin Buldan, şunları da kaydetti:

"Parlamentoya girdiğimiz günden bugüne kadar kadınların yaşadığı her türlü eşitsizliği parlamentoda dile getiren HDP olarak bizler olduk. Kadınların sesi ve gücü olduk. 27. dönemde bir kez daha en fazla kadın temsiliyeti sağlayan HDP kadın grubu olarak kadınların yaşadığı sorunları dile getirmek bizim görevimiz olacak. Önümüzde yürünmesi gereken çok yol, gerçekleştirilmesi gereken çok başarı var. Aynı zamanda şu karanlık günlerde kadınların gücüne elzem düzeyde ihtiyaç vardır. Sevgili kadınlar faşist diktatoryal düzene asla geçit vermeyeceğiz. Hep birlikte daha güçlü olmaya çoğalmaya birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz. Bugün aramızda olması gereken ancak cezaevinde olan Leyla Güven'e sevgi ve saygılarımızı gönderiyoruz. Bir an önce Hakkari Milletvekilimiz Leyla Güven'in parlamentoya gitmek üzere cezaevinden tahliye edilmesini bekliyoruz. Bunun takipçisi olacağımızı ifade ediyoruz. Leyla Güven aramızda olmalıdır. Haksız ve hukuksuz bir şekilde cezaevinde olan tüm arkadaşlarımızı aramızda görmek istiyoruz."