Buldan: Bugün yaşananların sebebi Öcalan’a uygulanan tecrittir

HDP Kadın Meclisi’nin “Bu böyle gitmez, kadınlar izin vermez” kampanyasının finalinde konuşan Buldan, “Bugün yaşanan katliamların, saldırıların en büyük sebebi Sayın Öcalan ile yapılan görüşmelerin sonlandırılmış olmasıdır" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, başlatmış olduğu “Bu böyle gitmez, kadınlar izin vermez” kampanyası finalini İstanbul Fatih’te bulunan Su Gösteri Merkezi’nde yaptığı şölenle gerçekleştirdi. Şölene HDP Meclis Başkanvekili ve İmralı Heyeti Üyesi Pervin Buldan, Barış Anneleri Meclisi, HDP ve HDK Bileşenleri ile çok sayıda kadın katıldı.

OHAL koşullarında geçecek olan 25 Kasım’ın özel bir önemi olduğunu belirten HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Esengül Demir, “Kadın kazanımlarının yok edilmeye çalışıldığı bir süreçteyiz. Kadın vekillerimiz, iradelerimiz bu sürecin tutsak alınanları oldular. Onlara da buradan selam yollamak istiyoruz. Erkek devlet şiddetinin kadın üzerindeki baskısını biliyoruz. Erkek devlet şiddetin kadın üzerindeki etkisinin en büyük örneği Ekin Van yoldaşımızdır. Bizim elde ettiğimiz verilerin yanı sıra devletin üzerini kapattığı, gizlediği ve hiç bilmediğimiz onlarca kadın cinayeti, cinsel saldırı var. Bu yüzden diyoruz ki, yan yanayız, beraberiz, güçlüyüz ve erkek şiddetini bitireceğiz” dedi.

Kampanyanın bugün finalini vereceklerini belirten HDP PM üyesi ve TJA Aktivisti Zeynep Boğa, yollarına başka kampanyalarla devam edeceklerini söyledi. Her gün kadınlar için yeni bir yasa ve kararların çıktığını ifade eden Boğa, “Yüzlerce kadın bu yasalar yüzünden katlediliyor. Biz buna sessiz kalamayız. Cizre’de, Sur’da, Nusaybin’de ve Gever’de kadınlar ‘bizi duyun’ diye bağırdığında bunu duymayanlardan da biz sorumluyuz. Onların mücadelesini, direnişini büyütmek bizim sorumluluğumuz. Berivan’ların, Ronahi’lerin, Sevê’lerin, Pakize’lerin yaktığı özgürlük mücadelesinin meşalesini biz devraldık. KHK ile neredeyse bütün kadın kurumlarımızı kapattılar. Bu yolla kadınların sesini kısmak ve başvuracakları bir dayanışma ağını ortadan kaldırmak istediler” diye konuştu.

Kurumlar olmadan da kadınların sesi olabileceklerini dile getiren Boğa, “Belki mecliste irademizi tutuklayabilirler, kurumlarımızı kapatabilirler, belki bizi katledebilirler ama asla kadınlara diz çöktüremeyecekler” dedi. AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ey Müslümanlar fazla çocuk yapın, teröristler 15 çocuk yapıyor” sözlerine değinen Boğa, “Biz de o 15 çocuktan biriyiz. Kim ki faşistlik yapıyorsa, kim katliam yapıyorsa, kim zulüm yapıyorsa, kim tecavüzcüleri aklıyorsa terörist odur. Biz Kürdüz, Kürt. Bizim mücadelemiz ve direnişimiz onlara dert olacak. Bütün tutuklu kadın vekillerimizin şahsında, kadın mücadelesinde bedel ödemiş, emek vermiş tüm kadınlarımızı selamlıyorum. Bizi tutuklayabilirler ama düşüncelerimizi, emeklerimizi, mücadelemizi, hakikatimizi tutsak alamazlar. Güzel günler bizi bekliyor ve bunu da söke söke tüm erkeklerden alacağız” şeklinde konuştu.

Tutuklu kadın vekilleri ve belediye eşbaşkanlarını selamlayarak konuşmasına başlayan HDP Meclis Başkanvekili Pervin Buldan’da “Bugün kampanyanın finali için bir araya gelmiş olabiliriz ama her final bizim için başka bir mücadelenin de başlangıcı demektir. Kadın mücadelesi her zaman var olacaktır ve başarıyla sürecektir. ‘Kadın özgür olmadan toplum özgür olmaz’ diyen, gündeminin ilk sırasına her zaman kadını yerleştiren, kadının özgürlüğü için perspektifler sunan Sayın Abdullah Öcalan’a buradan en büyük selamlarımızı yolluyoruz” dedi.

18 yıldır tek kişilik hücrede kadınların özgürlüğü için mücadele eden Öcalan’ı anmadan geçmeyeceklerini belirten Buldan, “Biz de Sayın Öcalan’ın özgürlüğü için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bugün yaşanan tüm katliamların, saldırıların en büyük sebebi Sayın Öcalan ile yapılan görüşmelerin sonlandırılmış olmasıdır. Sayın Öcalan ile yapılan görüşmeler esnasında nasıl bir barış ortamının sağlandığını, nasıl kan dökülmediğini hep beraber gördük. Eğer çatışmaların sonlanmasını ve çocuklarımızın katledilmesini, ölmesini istemiyorsak Sayın Öcalan ile görüşmelerin sağlanması için elimizden geleni yapmalıyız” diye konuştu.

Kadınlara yönelik baskı ve saldırıların bitmediğini ve her geçen gün kadın düşmanlığının arttığına dikkat çeken Buldan, “Bunun nedeni AKP’nin kadına karşı olan yaklaşımıdır. AKP kadın düşmanı politikaları ile kadını köleleştirmeye, kadın iradesini kırmaya çalışması devam ediyor. Biz AKP’nin kadın düşmanı olduğunu Figen Yüksekdağ’ın vekilliğinin düşürülmesinden, Ekin Van yoldaşımızın bedeninin teşhir edilmesinden, Taybet Ana’nın sokak ortasında bekletilmesinden, her geçen gün artan kadın katliamlarından anlıyoruz. Biz bu politikalara kadınlar olarak karşı çıkarsak, karşısında durursak, erkek-devlet şiddetini sonlandıracağız diyerek yola çıkarsak inanıyorum ki bu politikaları boşa çıkarabileceğiz” ifadelerini kullandı.

Buldan, son olarak kadınların "artık yeter, edî bese" dediklerini belirterek, “AKP’nin kirli, faşist, katliamcı politikalarını çöpe atmanın zamanı gelmiştir. Şimdi önümüzde 25 Kasım var. Her türlü eylem ve etkinliğe güçlü katılım yapmamız çok önemli. Sokaklardan, meydanlardan Ankara’ya seslenecek, Ankara’ya bağıracağız. ‘Biz artık katledilmek, cinsel saldırıya maruz kalmak istemiyoruz’ diyeceğiz. Yaşasın kadın dayanışması, yaşasın örgütlü kadınların mücadelesi, yaşasın kadınların kutlu direnişi” dedi.