‘Bütün kadınları direnişe öncülük etmeye çağırıyoruz’

Kadını köleleştiren erkek egemen sisteme karşı direnişi esas aldıklarını belirten YPS-JIN savaşçısı Avesta Zend, "Bütün kadınları direnişe öncülük etmeye çağırıyoruz" dedi.

Bin yıllardır kadını köleleştiren ve kadına özgür alan bırakmayan erkek egemen zihniyeti günümüzde de kadın şahsında topluma her türlü saldırıyı reva görmektedir. Bunun karşısında asla geri adım atmayan kadın direnişi de devam etmektedir. Özelde Ortadoğu’da kadının bir nesne olarak görülmesine karşı en büyük direnişin Kürdistan kadınları tarafından veriliyor. Bu büyük direnişin öz savunma temelli örgütlüğü olan YPS-JIN’ın 2. yıl dönümü ve 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde YPS-JIN savaşçısı Avesta Zend ANF'ye konuştu.

‘ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ KADIN ETRAFINDA ŞEKİLLENDİ’

Bu anlamlı iki günü, başta kadın devrimini yaratan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve günümüzde bu devrimin, direnişin içerisinde yer alan kadınlara armağan ederek kutlayan YPS-JIN savaşçısı Avesta Zend, özgürlük mücadelesinin kadın etrafında şekillenen bir mücadele olduğuna dikkat çekti. Erkek egemen zihniyete karşı kadının her zaman direniş içerisinde olduğunu hatırlatan Zend, Rojava ve özelde Efrîn’de sergilenen direnişin dünyadaki kadın direnişlerine öncülük ettiğini ve umutları yücelttiğini belirtti.

'EFRÎN'DEN AMED'E KADINLAR BOYUN EĞMEYECEK'

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın, "21. Yüzyıl kadın yüzyılı, kadın çağı olacak" sözlerini anımsatan Zend, "Bunun somut ifadesini Rojava devriminde ve Efrîn gerçeğinde görüyoruz. Çağın direnişinde Avesta Xaburların, Avrinlerin öncülüğü ve Barinler geliştirmiş olduğu mücadele 21. yüzyılın kadın yüzyılı olacağını göstermiştir. Kadın direnişi; Efrin’deki bu ruh ile yine Amed’de Tekoşin Amed ruhuyla nerede olursa olsun erkek egemen zihniyete karşı mücadelesini sürdürecektir, boyun eğmeyecektir" diye konuştu. Bütün kadınları direnişe katılmaya çağıran Zend, 2018 yılının kadının özgürlük yılını olacağını vurguladı.

‘AVESTA XABURLARIN RUHU DÜNYAYI AYAĞA KALDIRDI’

Efrîn’de Avesta Xabur ve diğer tüm kadınların öncülüğünde yürütülen direnişin büyük yankı uyandırdığını söyleyen Zend şöyle devam etti: "Nitekim Efrîn’deki çağın direnişinde Avestaların direniş ruhu, bütün dünyayı ayağa kaldırmıştır, mücadeleye çekmiştir. Bu mücadele kadınların ve gençlerin öncülüğünde hep sürecektir." 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlayan Zend son olarak şunları belirtti: "8 Mart tarihteki kadın direnişinin bir günlük sembolüdür. 5 Mart YPS-JIN ilanı da bu tarihsel akışın içerisinde kendi savaşını geliştiren bir kadın hareketidir. Kuzey Kürdistan genelinde bu direnişe başlamış ve günümüze kadar devam ediyor. Tarihte de görüyoruz ki erkek egemen zihniyete sadece kadının direnişçi ruhudur diyebilmiştir."