Beştaş: İsyanımızı birleştirelim

HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, Türkiye'nin Anayasasız yönetildiğine, darbenin asıl kendilerine yapıldığına dikkat çekti. Beştaş, "Dik duracağız; isyanımızı birleştirelim" dedi.

Mersin’de Tarsus Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından “OHAL değil, demokrasi istiyoruz” başlıklı panel düzenledi. Konuşmacı olarak Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclis Üyesi Yıldırım Kaya’nın katıldığı panel, 75. Yıl Tarsus Kültür Merkezi’nde düzenlendi.

BOZGEYİK: DARBE VE SAVAŞA KARŞI MÜCADELE EDELİM

KESK Eş Genel Başkanı Bozgeyik, darbe sonrası ilan edilen OHAL ve KHK’lerin sivil darbe olduğunu, bu sivil darbenin ise 12 Eylül askeri darbe uygulamalarını geride bıraktığını ifade etti. Bozgeyik, “Tamamen Anayasa’sız bir süreç ile karşı karşıyayız. O kadar çok hukuksuzluklar yaşandı ki bugüne kadar. ‘Adalet mülkün temelidir’ diyorduk fakat ilan edilen OHAL’in 18 aydır hukuksuzlukları ile bu söylemin boşa çıktığını somut bir şekilde gördük. KHK’ler ile askeri darbe kanunları bugün sivil darbe ile zaten hayata geçti. Yani iyi ki darbe girişimi gerçekleşmedi diyemiyoruz çünkü zaten darbe yapıldı” dedi.  

Bozgeyik, çıkarılan kanunlar ile karşılarında adeta “mafya tipi” bürokratik bir yapının oluştuğunu söyledi. Bozgeyik, bu yapının halklara dayattığı gericiliğe, milliyetçiliğe ve savaş çağırtkanlığına karşı mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.

CHP'Lİ KAYA: BİRLİKTE DİRENECEĞİZ

CHP PM Üyesi Yıldırım Kaya da, "AKP bugün bu halklara 12 Eylül’ü geride bırakan bir darbe uygulamıştır. Bugün de bu sivil darbeye karşı hep beraber direneceğiz” dedi.

BEŞTAŞ: ÜLKEDE ANAYASA YOK!

HDP Adana Milletvekili, Hukukçu Meral Danış Beştaş ise, OHAL’lin Anayasa’ya bağlı olarak uygulanması gerektiğine, fakat şu an OHAL kanunlarının Anayasa ile bağdaşmadığına dikkat çekti.

Beştaş, “Bugün Anayasa’ya dayandırılarak çıkan OHAL, Anayasa’yı ortadan kaldırmıştır. Bugün Türkiye Anayasa’sız yönetiliyor. Anlayacağınız ülkede artık Anayasa yok, işlevsiz bırakıldı” dedi. 

'4 KASIM GÜNÜ BİZE DARBE YAPILDI'

OHAL’in paralel yapı olan FETÖ için çıkarıldığını ilan eden devlet bakanlarının, bugün OHAL'li yönetim şeklini çok sevdiğini dile getiren Beştaş, şunları söyledi: 

“İlk olarak ne dediler; ‘Biz OHAL’i halk için değil. FETÖ’den kaynaklı OHAL’i devlet kendine uyguladı’ demişlerdi. Sonra ne oldu buna ‘lütuf’ dediler. İşte ben o zaman şimdi yandık dedim. OHAL ile neler yapacaklarını zaten kendileri de itiraf etti. Biz OHAL için Meclis’te HDP olarak önerge verdik ve bize aynen şunu söylediler; ‘OHAL devlet için çıktı, bugüne kadar hiçbir yurttaş zarar görmedi’ diyerek resmen aklımızla alay edip yalan söylediler. 

OHAL ilan edildikten sonra 4 Kasım günü partimize darbe yapıldı. Türkiye tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir şekilde Eş Genel Başkanlarımız ve vekil arkadaşlarımız 5 farklı ilde gerçekleşen operasyonlar ile gözaltına alınıp, esir alındılar ve hala esir tutuluyorlar. Yine OHAL’e dayanarak 81 il ve ilçelerde parti üyelerimize operasyonlar yapılarak, binlercesi tutuklandı. İnanın bugüne kadar bu kadar operasyonlar hangi partiye yapılsaydı onun bugün emaresi okunuyor olmazdı. Tüm bu darbenin amacı güçlenen HDP’yi siyasi arenadan almaktı. Oysa biz HDP olarak 15 Temmuz günü darbelere karşı ortak tavır alıp darbe karşıtı bildiriye imza atan dört partiden biriyiz. Ama nedense darbe bize yapıldı. 

'DİK DURACAĞIZ; İSYANI BİRLEŞTİRELİM'

Bizi kendi çizgilerine çekemiyorlar. Bu çizgiye girmemek için cezaevlerine de girdik ama yine de düşüncelerimiz değişmedi. Dün nasıl Eş Genel Başkanımız ve vekillerimizin düşünceleri ve direnişleri değişmemiş ise yarın da değişmeyecek. Gördünüz, dün Eş Genel Başkanımız Demirtaş duruşmada öyle bir güldü ki tüm Türkiye güldü. Kim dik duruş sağlıyor biliyorlar. İktidar bunu çok daha iyi biliyor. Biz gerçek bir halk partisiyiz."

Beştaş, son olarak OHAL’in yarattığı hukuksuzluklara karşı mücadele edilmesi gerektiğini belirterek, isyanı ve güç birliklerini birleştirmeleri gerektiğini kaydetti.

Panel soru-cevap bölümünün ardından sonlandırıldı.