Bedia Akkaya: Kadınlar için her yer tecrit

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisinden Bedia Akkaya, "Kadınlar için her yer tecrit" vurgusunda bulunarak, öncelikle rejim analizini yaptıklarını ve artık çözümü ve mücadeleyi konuşacaklarını kaydetti.

Akkaya meclislerinin yeni dönem politikalarına ilişkin ANF’ye konuştu. Akkaya, “Rejim, kendi iktidarını tahkim etmeye çalışırken çok yönlü bir ideolojik, politik ve stratejik argüman kullanıyor. Bu argümanlar kadın hakikatine acımasız bir yönelimi içeriyor. Öyle ki kadınların varlığına, bilincine ve tüm toplumsal oluşumlarına çok yönlü bir saldırıya dönüşüyor" dedi.

Akkaya, "Kadınların bin bir emekle açığa çıkardığı kazanımlarına saldırmak artık temel çalışmalarının başında geliyor. Devrede olan bu konsept psikolojik, ideolojik özel savaşla kadınları güçten düşürme, yaşamdan vazgeçirme teslim alma politikası olarak ortaya çıkıyor" diye ekledi.

‘KADINLAR MAHKUM EDİLİYOR’

Kadınların çok büyük tehlikeyle karşı karşıya olduklarını söyleyen Akkaya, kadınların tecrit edildiğini şu sözlerle anlattı: “Kadınları koruyacak mekanizmalar birer birer devre dışı bırakılıyor. Kadınlar, tam bir tecrit durumu yaşıyor. Kadınlar açısından her yer tecrit hali. Savaştan kaynaklı tecrit durumunu yaşayan kadınlar, işinden, aşından olan KHK’li kadınlar sadece bu haklarından mahrum edilmedi, aynı zamanda eve kapatıldı, kamusal alandan uzaklaştırılıp hapsedildi; yani tecrit edildi. Kendi toprağından farklı gerekçelerle mülteciliğe zorlanan binlerce kadın bizim ülkemizde kamplarda aç, susuz, bin bir tehlikeyle karşı karşıya bırakılarak tecrit edildi. Yine resmî rakamlara göre 5 milyon kadın işsiz. Yoksulluk ve açlık sınırında aynı zamanda. Binlerce kadın geliştirilen sosyal politikayla önce açlıkla terbiye ediliyor, sonrasında aza razı edilip bu politikaya mahkum ediliyor.”

‘ORTAK KADIN MÜCADELESİ’

Kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri, taciz ve tecavüzün hiçbir zaman bu kadar fazla olmadığını da dile getiren Akkaya, HDP Kadın Meclisi olarak bunlarla ilgili somut çalışmalara yapacaklarını söyledi.

“Kadınlar, pandemi koşullarının tüm olanaksızlıklarına rağmen bir an bile durmadı ve mücadele halinde oldu. Kadın Meclisimiz, önümüzdeki süreçte ortak kadın mücadelesini esas alarak çalışmalarını yürütecek. En temel dönem çalışması örgütleme, bilinçlendirme ve eylemlilik hattı olacak. Bununla bağlantılı olarak toplumsal örgütlenmesine bir an ara vermeksizin tüm illerde, ilçelerde mahalle ve köylerde kadınlarla bir araya gelecek. Birçok merkezde Kasım ayı boyunca yürüyüşler başta olmak üzere birçok eylem gerçekleştirecek, ‘İstanbul Sözleşmesi’ bildirisi her ilde dağıtılacak.”

‘PERSPEKTİFİMİZ ÇÖZÜM’

Akkaya, son olarak şunları ifade etti: “Savaş, tecrit ve kayyumcu politikalara karşı kadınlar ve HDP Kadın Meclisi etkin mücadele halinde olacak. Eş başkanlık ve eşit temsiliyet ile Türkiye siyasetine ve dünya siyasetine kattıklarımız kabul görmeye başladı. Eş başkanlık ve eşit temsiliyet sistemimize saldırının nedeni gücümüz ve sistemimizin etkisindendir. Tek adam ve hep adam politikasını sarsıyor. O yüzden eş başkanlık ve eşit temsilimizi koruma, büyütme ve daha etkin uygulamak için sürekli mücadele halinde olacağız. Artık sadece yaşananları ve mağduriyeti konuşmayacağız. Etkin ve etkili mücadeleyi ve çözümü konuşacağız. Kadın Meclisi; yaşanan sorunları dillendirmeyi değil, çözümü perspektif olarak önüne koydu.”