Avrupa’daki 8 Mart etkinliklerinde Leyla Güven selamlandı

Avrupa’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri düzenlendi. Etkinliklere katılan Kürt kadınlar, Leyla Güven'in direnişini selamladı.

Almanya'nın başkenti Berlin'de, Dest Dan ve Edesa Kadın Meclisleri öncülüğünde Rezidenstarse'de bulunan NAV-DEM'de 8 Mart eylemi düzenlendi.

Kadınlar sloganlar ve zılgıtlar eşliğinde yolu da trafiğe kapattı. Büyük coşkunun hakim olduğu eylemde, "Bijî Serok Apo, "Bijî Leyla Güven", "Yaşasın zindan direnişi" sloganları atıldı.

HAMBURG

Almanya'nın Hamburg kentinde de 8 Mart, Hamburg Parlamentosu önünde kutlandı. Kürt kadınlar, her yıl olduğu gibi etkinlikte stant açtı. Rojbin Kadın Meclisi bileşenlerinin açtığı stantta, Rojava'da kurulan Jinwar'ın tanıtımı yapıldı, Leyla Güven'e ilişkin bildiriler dağıtıldı.

Kürt kadınlar, sembolik olarak bazı caddelerin ismini 'Sakine Cansız', 'Fidan Doğan', 'Leyla Şaylemez', 'Ivana Hofmann' şeklinde değiştirdi.

Rojbin Kadın Meclisi adına yapılan konuşmada, Rojava Devrimi ve Leyla Güven'in direnişine dikkat çekildi.

DUISBURG

Almanya’nın Duisburg kentinde de 8 Mart vesilesiyle “Kadın direnişi özgürleştirir” sloganıyla bir etkinlikle eylemde Leyla Güven ve açlık direnişçileri selamlandı.

Duisburg’da çeşitli uluslardan kadın örgütlerinin ortaklaşa organize ettiği 8 Mart bir yürüyüş ve mitingle kutlandı. Yüzlerce kadının katıldığı yürüyüş saat 15.00’te Duisburg HBG    önünde başladı.

Duisburg Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi, SKB, YDG, Alman Sol Parti, MLPD ve birçok kadın örgütünün desteklediği eylemde HDP Milletvekilli Tuba Hezer katılarak bir konuşma yaptı.

“162 yıldır 8 Mart ruhunu direnişle, mücadeleyle ilmek ilmek bugüne getiren direnen kadınlar oldu” diyen Hezer, bu yılki 8 Mart’ın adının Leyla Güven olduğunu söyledi.

Mitingde Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi adına yapılan konuşmada "Kadın özgürlük mücadelesi, beş bin yıllık erkek egemen sisteme ve onun son aşaması olan kapitalist modernite sistemine en radikal başkaldırı olarak ortaya çıkmıştır” denildi.

Etkinliği organize eden diğer kurum ve kuruluşların konuşmaları ardında değişik ulusların müzikleri eşliğinde dans ve halaylar çekildi. Etkinlik 9 Mart' a Düsseldorf kentinde yapılacak olan Yürüyüşe ve 10 Mart tarihinde Duisburg DKTM de Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi tarafında saat 13.00 de yapılacak olan Panelin çağrısıyla son buldu.

LONDRA

Aralarında Roj Kadın Meclisi ve Sosyalist Kadınlar Birliği’nin de olduğu çok sayıda kadın kurumunun içerisinde yer aldığı 8 Mart Kadın Platformu tarafından Londra’nın Wood Green bölgesinde bir sokak etkinliği düzenlendi.

Etkinlikte yapılan konuşmalarda, “8 Mart sadece egemen gerici sınıfların ürettiği sorunlara isyan bayrağı değil, erkek egemenliğin ilerici mevzilerde ortaya çıkan yanlarına karşı kaldırılmış mücadele bayrağıdır. Kadın mücadelesi çok yönlü, çok katmanlı ve kuşkusuz kesintisiz bir ideolojik, politik mücadeledir. Sınıfsal ve cinsiyet temelli ortaya çıkan sorunların ortadan kaldırılmasını kapsadığı için karmaşık, zorlu ve çok yönlüdür. Hangi sınıftan olursa olsun erkeğin egemenliğini yıkma, onu ayrıcalıklarından koparma ve aynı zamanda değiştirme mücadelesidir” denildi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecride de dikkat çekilen konuşmada şunlar belirtildi: “HDP Hakkari milletvekili Leyla Güven, Öcalan üzerinde ki tecridin, avukat ve ailelere getirilen görüş yasağının kaldırılması talebiyle, 7 Kasım 2018’de Diyarbakır cezaevinde süresiz açlık grevi eylemine başladı. Bu direniş kısa sürede tüm cezaevlerine ve Avrupa’nın dört bir yanına yayıldı.”

Yapılan açıklama ve atılan sloganlardan sonra eylem halaylarla devam etti.