Atasoy: Kadınları görmeyen, cinsiyet körü bir bütçe yapılmıştır

2020 bütçesini değerlendiren KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy, “Kadınların yaşadığı ekonomik, sosyal ve siyasal eşitsizlikleri giderecek kaynakların oluşturulmadığı, böyle bir hedefin olmadığını söylemek gerekiyor” dedi.

Meclis’te geçtiğimiz günlerde onaylanan 2002 bütçesini değerlendiren Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy, 2020 yılı merkezi bütçesinin gerçek talepleri görmezden geldiğini belirtti.

Atasoy, “Hükümetlerin hazırladıkları bütçeleri ve nasıl oluştukları, o ülkede nasıl bir yönetim anlayışının hakim olduğunu gösterir. Çünkü bütçeler politik metinlerdir, dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı strateji ve bütçe başkanlığınca hazırlanan ve usulen meclise getirilen 2020 merkezi bütçesi tek adam rejimin yönetim anlayışına uygun olarak hazırlanmış, yapım aşamasında da bütçe dağılımından en çok etkilenen halkın, kadınların, emekçilerin ve gençlerin gerçek talepleri görmezden gelinmiştir” dedi.

‘SORUNLAR ÖTELENİYOR’

Bütçede eşitsizliklerin giderilmediğine dikkat çeken Atasoy, kadınlar açısından önceki bütçelerden farsız olduğunu söyledi.

Kadınları görmeyen, cinsiyet körü bir bütçenin yapıldığını vurgulayan Atasoy şunları belirtti: “Kadınların yaşadığı ekonomik, sosyal ve siyasal eşitsizlikleri giderecek kaynakların oluşturulmadığı, böyle bir hedefin olmadığını söylemek gerekiyor. Bu yıl farklı olarak bütçelemede kadın-erkek fırsat eşitliğine duyarlı bir bütçeleme programı oluşturulduğu söylense de bunun iktidarın mevcut manipülasyon anlayışıyla sorunları öteleme taktiği olduğunu biliyoruz. Gerçek bir eşitlik hedefinden uzak, aslında toplumsal cinsiyet eşitliğini reddeden bu nedenle 'fırsat eşitliği' kavramıyla bu sorumluluktan kaçınan bir yaklaşım söz konusudur.”

‘TOPLUMSAL CİNSİYET ESAS ALINMALI’

Kadınların kamusal kaynaklara ve hizmetlere erişiminin her gün biraz daha zorlaştığını ve ayrıca kadın yoksulluğunun ve işsizliğinin giderek arttığını dile getiren Atasoy, “Kadınların yaşam hakkına sahip olamadığı bir toplumda ‘fırsatları eşit sunacağız’ demek, erkek egemen anlayışın devam etmesini sağlamaktan başka sonuçlar doğurmakla kalmaz, böyle bir niyetin de olmadığını gösterir. Aslolan toplumsal cinsiyet eşitliğini esas alan bir bütçelemenin gerçekleşmesi, kadınların bütçe hakkını koruyan, bunu anayasal güvenceye alan, denetim mekanizmalarının oluştulduğu bir anlayış geliştirilmesi ve uygulanmasıdır” diye konuştu.