Anne İke hep en ön saflardaydı

Ömrünün 20 yılını gençlerin ölmemesi ve barışın gelmesi için adayan Gever Barış Annesi Naciye İke, hayatını kaybetmeden önce tek isteğinin ‘barışı görmeden ölmemek' olduğunu söylerdi.

Gever Barış Annesi Naciye İke, (70) önceki gün tedavi gördüğü Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. 3 aydır hastanenin Yoğun Bakım Ünitesinde tedavi gören İke, uzun bir süredir kanserle mücadele ediyordu. Hastanede yaşamını yitiren İke’nin cenazesi ailesi tarafından Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde bulunan Akalın (Bajerge) Mezarlığı’nda defnedildi.

Kürt Özgürlük Hareketi'nde 2 çocuğu yaşamını yitiren İke, yaklaşık 20 yıldır Gever (Yüksekova) Barış Anneleri Meclisi'nin bir üyesi olarak çalışma yürütüyordu. Anne İke hem diyalog sürecinde hem de çatışmalı süreçlerde barışın gelmesi için mücadele etti. Anne İke, diyalog süreci boyunca Hakkari ve ilçelerinde kurulan barış çadırlarında ve çatışmalı süreçlerde hep ön saflarda yer aldı.

İNSANLARIN ÖLMEMESİ İÇİN HEP MÜCADELE ETTİ

Çatışmalarda iki çocuğu yaşamını yitirmesine rağmen, evlat acısını içine gömerek başka insanların ölmemesi için mücadele eden ve barış için alanlardan ayrılmayan Anne İke, Türk devletinin hep hedefi oldu. Anne İke, ‘Barış’ dedikçe, devlet defalarca evine baskın düzenledi, defalarca gözaltına alındı. Devletin tüm baskılarına rağmen Anne İke hem Kürdistan’da hem Türkiye’de hem de Avrupa’da eylem ve etkinliklerde aktif olarak yer aldı.

‘BARIŞI BU COĞRAFYAYA MUTLAKA GETİRİN’

İlerleyen yaşına ve ölümcül hastalığına rağmen Anne İke’nin tek hayali vardı, ‘Barış.’ Anne İke, katıldığı eylem ve etkinlikler ile çalışmalarda hep şu sözleri söylerdi: "Barışı görmeden ölmeyeceğim, eğer ölürsem, barışı mutlaka bu coğrafyaya siz getirin." Anne İke, ‘Barışı’ görmeden aramızdan ayrıldı ama onu yakından tanıyanlar, hayalini gerçekleştirmek ve ‘Barışı’ getirmek için daha fazla emek harcayacaklarını belirtiyorlar.

Barış Annesi Naciye İke, 30 Eylül 2019’da Van, Mardin ve Amed Büyükşehir belediyelerine atanan kayyumları protesto amaçlı başlayan Demokrasi Nöbetinin ön saflarında yer almıştı. Anne İke, Demokrasi Nöbetinde Gever Barış Anneleri adına şu konuşmayı yapmıştı: "Yüksekova'dan geldik. 42 gündür yapılan direnişi selamlıyorum.

Ben demokratım diyenler bu haksızlığa karşı elini uzatsın. İrademiz elimizden alındı, bizler irademizle bu belediyeleri bin bir zorlukla kazandık. Büyük zahmetler çektik. Bu kadar hakaret yetmez mi? Bu toplumdaki demokratlar bize destek versin. Biz bu toprakların insanlarıyız. Ben direnenlere başarılar diliyorum. Başarı bizimdir. Ne yaparlarsa yapsınlar mutlaka biz kazanacağız."