Almanya, Fransa, Kıbrıs ve İsviçre’de 25 Kasım eylemleri

Almanya’nın Duisburg, Neu-Ulm, Kiel, Fransa’nın Lorient ve İsviçre’nin Cenevre, Zürih, Basel ile Kıbrıs'ın Limassol kentinde alanlara çıkan kadınlar, kadına yönelik şiddete “dur” dedi.

DUISBURG

Almanya’nın Duisburg kentinde değişik uluslardan yüzlerce kişinin katılımı ile bir miting yapıldı. Kürt kadınlarının da kendi renkleriyle katıldığı eylemde, Kürt kadınları işgalci Türk devleti ve çetelerinin Kuzey Doğu Suriye’yi işgal ederek Rojava devrimini boğmayı hedeflediğine dikkat çekildi.

Mitingde Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi adına bir konuşma yapıldı. Miting sloganlarla sona erdi.

NEU-ULM

Almanya’nın Neu-Ulm kentinde de 25 Kasım vesilesiyle kadınlar alanlara çıktı.

"Sesli ve kararlıyız" sloganıyla şehir merkezindeki en büyük alanda, Petrusplatz'da kurulan çadırda enformasyon standları açıldı, konuşmalar yapıldı.

KIEL

Almanya’nın Kiel kentinde de birçok kadın kurumunun katılımı ile bir eylem düzenlendi. Paris’te katledilen 3 Kürk kadın devrimcinin flamaları, Rojava’da katledilen Kürt siyasetçi Hevrin Xelef, Türkiye’de eşi tarafından katledilen Emine Bulut, Kiel’de 2016 yılında katledilen Delali Assigbley, Türkiye’de katledilen Dilek Doğan’ın posterlerinin taşındığı eylemde konuşmalar da yapıldı.

LORIENT

Fransa’nın Lorient kentinde de kadınlar stant açarak, 25 Kasım’a dikkat çekti. Aristide Briand Meydanı’nda açılan stantta yapılan konuşmalarda kadına yönelik şiddete karşı hükümetlerin yasal düzenlemelerle kadın haklarının görünmez hale getirildiğine dile getirildi.

Eylemde, Türk devletine bağlı çetelerinin Rojava’da katlettiği Hevrin Xelef olmak üzere dünyada katledilen kadınlar anılarak Fransa’da katledilen kadınların isimleri okundu.

Eylem sloganlarla sona erdi.

CENEVRE

Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi önünde bir araya gelen dünyanın farklı kesimlerinden kadınlar kadına yönelik şiddete karşı bir miting gerçekleştirildi.

Farklı ülkelerde erkek şiddetiyle katledilen kadınların fotoğraflarının taşındığı eylemde yaşamını yitiren kadınlar anısına saygı duruşunda bulunuldu. Şili’den Latin Amerika’ya, Brezilya’dan Avrupa’ya, Uzak Doğu Asya’dan Rojava’ya ve Kürdistan’a İran’a sürdürülen direnişler sahiplenilerek kadına yönelik her türlü şiddet protesto edildi.

Farklı halklardan kadın kurumları ve örgütleri tarafından burada yapılan konuşmalarda erkek egemenlikli şiddete karşı kadın direnişinin önemi vurgulandı.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi adına konuşan siyasetçi Besime Konca “Kürt kadını dünya devrim tarihindeki yerini almıştır. Kimsenin kuşkusu olmasın ki kadın direnişi karşısında erk egemen zihniyetin şiddeti yenilecektir” dedi.

Konuşmalar sonrası BM’ye yürümek isteyen kadınlar polis müdahalesi sonrası yolu trafiğe kapatarak burada uzun süre slogan attı. Eylem daha sonra sonlandırıldı.

ZÜRİH VE BASEL

Helvetiaplatz’da bir araya gelen farklı kesimlerden feminist, sol-sosyalist kadın kurumları tarafından düzenlen gece yürüyüşünde kadına karşı her türlü şiddete karşı direnişi yükseltme çağrıları yapıldı. Kentin işlek caddelerini yaptıkları sivil itaatsizlik eylemleriyle yolu trafiğe kapatan kadınlar tarafından bildiriler okundu. Kadın şiddetine ve kadın haklarına dikkat çekilen konuşmalarda sık sık “Jin, jiyan, azadî” sloganları atıldı. Kürt kadın siyasetçi Hevrin Xelef ile yaşamını yitiren kadın devrimcilerin posterlerinin taşındığı eylemde başta Türk devleti olmak üzere tüm devletlerin kadına yönelik katliam politikaları protesto edildi. Eylem merkez tren istasyonu önünde sonlandırdı.

Basel kentinde de aynı amaçla alanlara çıkan kadınlar kadına yönelik erkek ve devlet şiddetini protesto etti.

LİMASSOL

Kıbrıs'ın Limassol kentinde bir miting düzenlendi. Anexartisias Caddesi’nde bir araya gelen kadınlar "Jin, Jiyan, Azadi”, “Biji YPJ”, “Kadın, yaşam, özgürlük" sloganları eşliğinde bir etkinlik düzenledi.

Düzenlenen etkinlikte kadınlar bir dizi açıklamalarda bulundu.

Etkinlik açıklamaların ardından son buldu.