Alman kadınlarından Merkel’e Efrîn mektubu

Almanya’da birçok kadın kuruluşu bir araya gelerek “Efrîn için barış” adıyla bir kampanya başlattı.

Kampanyanın destekçilerinin de aralarında bulunduğu bir grup bilim kadını ise Alman başbakanı Merkel’e açık göndererek, Efrîn için harekete geçilmesini talep etti.

Almanya’nın Rüsselsheim kentinde biraraya gelen kadın kurum ve kuruluşları “Efrîn için barış” kampanyası başlattı. Aralarında bilim kadınları ve sanatçıların dışında kadın hakları için mücadele eden kuruluşların destek verdiği kampanya Efrîn’de savaşın son bulması ve barışı sağlanması için mücadele edecek.

Özellikle Efrîn’e yönelik Türk devletinin saldırılarının son bulması için verilecek kadın mücadelesinin aktif bir şekilde organize edilmesini hedefleyen kampanya birleşenleri, bu yıl ki 8 Mart dünya kadınlar günü nedeniyle #WomenRiseupforAfrin adıyla uluslararası bir kampanya da başlatacaklar. Kampanyanın birleşenleri arasında şu kuruluşlar var:

Almanya Bistums Trier Katolik Kadın Toplumu (KFD), Almanya Uluslararası Feminist Hareketi (MMF), Hessen Barış İçin Kadın Derneği, Rojava Özgür Kadınlar Birliği (WJAR), Êzidi Kadınlar Çatısı Meclisi (SMJÊ), Barış için Kürt Kadın Bürosu (Ceni e.V), Rheinland-Pfalz Kadınlar için Acil Yardım Çalışma Topluluğu, Rheinland-Pfalz Kadın Birliği.

‘ALMAN HÜKÜMETİ HAREKETE GEÇMELİ’

Kampanyanın birleşenleri ve destekçileri ise Angele Merkel’in başbakanlığındaki federal hükümete Efrîn’deki savaş ve katliamların son bulması için açık mektup gönderdiler. Son yıllarda Rojava Kürdistanı ve Kuzey Suriye’de yaşanan gelişmelere dikkat çekilen mektupta oluşturulan demokratik yönetimlerde kadınlar için yapılan çalışmalar anlatıldı.

Kadınlar için akademi, bilgilendirme merkezi ve son olarak da 2017 yılının Ağustos ayında önce Efrîn’de, daha sonra da eylülde Cizîre’de Jineolojî Araştırma Merkezi’nin kurulduğu bilgisi verilen mektupta Almanya’ya şu çağrı yapıldı:

“Efrîn’e yönelik Türkiye’nin saldırısı sadece uluslararası hukukun ihlali değil, aynı zamanda bu saldırı toplumun birçok kesiminden kadınların içinde yer aldığı değişik kültürel grupların kurduğu ortak yaşamı ortadan kaldırmak için de bir girişimdir. Şu anda tehdit altında olan söz konusu bölgedeki bu değerli gelişmenin yok olmasına hiç bir kadın kuruluşunun müsamaha göstermeyeceğini belirtmek istiyoruz.

Alman hükümetinin Türkiye’ye her türlü silah satışına son vermesini talep ediyoruz. Bölge bir katliamın tehdidi altında, Alman hükümeti saldırıların derhal son bulması için başta AB ve BM olmak üzere diğer devletler ve uluslararası camiayı harekete geçirmeli.”

Mektuba kadın kuruluşlarının başlattığı “Efrîn için Barış” kampanyasının destekçileri dışında şu kuruluşlar ve isimler imza attı:

Dünya Çapında Kadın Barışı (PWAG), Nicaragua Bilgilendirme Bürosu, Prof. Dr. Encarnación Gutiérrez Rodríguez, Dr. Christine M. Klapeer, Ass. Prof. Nazan Üstündağ, Dr. Mechthild Exo, Dr. Ilina Fach, Wiebke Lass, Waltraud Bischoff, Bele Grau, Ferdos Dini, Ramona Juretzka, WJAR, MMF, SMJÊ, Hessen Barış İçin Kadın Derneği, Kürt Kadın Bürosu (Ceni e.V).