Açlık grevindeki kadın tutsaklardan çağrı: Harekete geçin!

Sincan Kapalı Kadın Cezaevi'nde açlık grevinde olan tutsaklar, "Bugünkü katliamları izlemek yarın daha kapsamlı saldırıları hazırlayacaktır. Durmayın, harekete geçin" çağrısında bulundu.

Sincan Kapalı Kadın Cezaevi’nde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın koşullarına dikkat çekmek amacıyla başlatılan açlık grevi eylemi 27’nci gününe girerken, Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki 12 kadının da başlattığı açlık grevi eylemi 5’nci gününe girdi.

Sincan Kapalı Kadın Cezaevi’nde tutuklu 7 kadının, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin ve Kürdistan'daki ablukanın kaldırılması amacıyla başlattıkları süresiz-dönüşümsüz açlık grevi 27’nci gününe girdi. Kadınların kilo kaybı yaşadığı ve kendileriyle doktorlar yerine sağlık çalışanlarının ilgilendiği öğrenildi. Açlık grevinde olan tutsaklardan Sosin Şengül, Kürt kadın tutuklular adına yaptığı açıklamada, şunları ifade etti:

“Biz Kürt kadın tutsaklar olarak insanlarımızın, köylerinde yakılarak, kurşunlanarak katledilmesine, evlerinin yakılmasına, yeni bir Sur ve Cizre yaşatılmasına sessiz ve izleyici kalmayacağız. Halkımız ile birlikte direniyoruz, direneceğiz. Bu amaçla Kürdistan’da savaş suçlarına son verilmesi, başta Xerabê Bava olmak üzere tüm Kürdistan’daki ablukanın kaldırılması, halkın can güvenliğinin sağlanması ve Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması açlık grevine girdik."

Şengül, eylemlerinin yalnız AKP devletinin katliamlarına bir yanıt değil, aynı zamanda demokratik güçlere, kadınlara soykırıma karşı seslerini yükseltmeleri, hareketlenmeleri için bir çağrı olduğunu belirtirken, şu çağrıda bulundu: “Nusaybin Kürdistan’dır, Türkiye’dir! AKP faşizmine boyun eğmeyen, direnen halkımız için tüm engelleri aşalım! Unutulmamalıdır ki Cizre ve Sur’a sessiz kalındığı için bugün yeni katliamlara yaşatılıyor. Bugünkü katliamları izlemek yarın daha kapsamlı saldırıları hazırlayacaktır. Durmayın, harekete geçin!”

Açlık grevi eylemlerini Adalet Bakanlığı’na da yazıyla bildiren kadın tutsakların isimleri şöyle: “Rihan Kavak, Şivkar Ateş, Leyla Uyanık, Jiyan Ateş, Sosin Şengül, Fatma Gökhan ve Nilüfer Şahin.”

ELAZIĞ

Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki 12 kadın tutsağın da başlattığı açlık grevi eylemi 5’inci gününde devam ediyor.

Aileleri aracılığıyla bilgi veren kadın tutsaklar, yaşanan sürgünlere dikkati çekerek, “Dönüşümlü olarak başlattığımız açlık grevi sürgünlerin devam etmesi durumunda ölüm orucuna dönüşecektir” dedi. Sürgünlerin yanı sıra çıplak arama, yaka kartı takma zorunluluğu başta olmak üzere birçok ihlalin yaşandığını aktaran tutsaklar, “Görüşümüze gelen yakınlarımız erkek gardiyanlar tarafından baskılara maruz bırakılıyorlar” dedi.

Kadın tutsaklar şunları anlattı: “Koğuşlarımız saatte bir erkek gardiyanlar tarafından bakılıyor ve arama yapılıyor. Bir hafta içinde 4 kadın arkadaşımız sürgün edildi. Şimdi biz 12 kadın o sürgünlere karşı açlık grevine girmiş bulunuyoruz. Erkek gardiyanlar sürekli koğuşumuza girerek, ‘siz daha görün biz size neler yapacağız’ sözleriyle tehdit ediliyoruz. Koğuşumuzda henüz 3 yaşında olan Beritan isimli bir kız çocuğu var gardiyanlar içeri girip bağırdıklarında ağlamaya başlıyor. Baskılar devam ederse ölüm orucuna gireriz.”