Aachen'da katledilen iki kadın için eylem

Kadınlar, Aachen'de erkekler tarafından katledilen hemcinsleri için sokağa çıktı.

Almanya’nın Aachen kentinde aynı mahallede 1 ve 3 Aralık'ta katledilen iki kadın için bir miting yapıldı.

Deniz Fırat Kadın Meclisi tarafından organize edilen ve Almanya YJKE, UTAMARA Kadın Buluşma Merkezi ile Aachen Frauen Helfen Frauen’in desteklediği protesto mitingi, Friedrich Willhelm Meydanı'nda başladı.

Mitinge Aachen ve çevresinde yaşayan kadınlar katıldı. Eylemciler katledilen iki kadının fotoğraflarını, kadına karşı şiddeti teşhir eden Almanca yazılmış dövizleri taşıdı. Eylemde Almanca “Kadına Karşı Suçlar Politiktir ve Çözüm Demokrasidir” yazılı pankart açıldı.

Çevreden geçen kadınlar da eyleme ilgi gösterdi ve kadın katliamına karşı yapılan eylemi anlamlı bulduklarını söyledi. Eylemde Almanca “Kadın Kırımını Durdur”, “Kadına Karşı Şiddete Son”, “Biz Kadınlar Kadın Cinayetlerini İstemiyoruz” ve “Jin Jiyan Azadi” sloganları atıldı. Ayrıca yüzlerce bildiri dağıtıldı.

'DAVALARININ TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'

Eylemde kadın kurum temsilcileri de birer konuşma yaptılar. Deniz Fırat Kadın Meclisi Temsilcisi şöyle konuştu:

“Bir komisyon kurduk ve yaşanan katliamı günlerdir takip ediyoruz. Nuran’ın kimliğini tespit edebildik. Diğer genç kadının kimliği hakkında bilgi edinebilmiş değiliz. Polis bizimle bilgi paylaşmıyor. Alman basınından ve Nuran’ı tanıyanlardan edindiğimiz bilgiler elimizde. Nuran 40 yaşındaydı ve üç çocuk annesiydi. Kendisine uygulanan şiddetten dolayı birçok defa polise başvurmuş. Katledildiği gece de polisi arıyor. Polis eve gelene kadar eşi Nuran’ı hunharca katlediyor. Nuran’ı tanıyanlar aile içinde şiddetli geçimsizlik olduğunu, eşinin alkol ve uyuşturucu madde alan bir kişi olduğu bilgilerini paylaştılar.

Diğer kadın ise 34 yaşında ve bir çocuk annesiydi. Çocuğunu parka götürüyor ve parkta eşi tarafından katlediliyor. Sabah spor yapanlar tarafından suyun kenarında cansız bedenine rastlanıyor. Nuran’ın katili yakalandı. Diğer kadının katili ise henüz yakalanmadı. Her iki kadının davalarının takipçisi olacağız ve cenazelerini sahipleneceğiz.”

'YASALAR YETERSİZ; ORTAK MÜCADELEYİ YÜKSELTMELİYİZ'

UTAMARA Kadın Buluşma Merkezi temsilcisi ise şunları söyledi: “Katliamı şiddetle kınıyoruz. Aachen'da iki kadın, iki anne katledildi. Kendi hayatları ile ilgili kendileri karar vermek istedikleri için... Ataerkil zihniyetten kaynaklı kadına karşı şiddet dünyada ve Almanya'da her gün artmaktadır. Almanya'da yasalar kadını korumuyor. Mevcut yasalarla kadın katliamlarının önü alınmadığı gibi gün geçtikçe kadın katliamları ve kadına karşı şiddet artmaktadır. Kadına yöneltilen her türlü şiddete karşı biz kadınlar ortak mücadeleyi daha da yükseltmeliyiz.”

'ALMANYA'DA HER GÜN BİR KADIN KATLEDİLİYOR, TEHDİT EDİLİYOR'

Aachen Frauen Helfen Frauen Temsilcisi Angelika Gey ise şunları ifade etti:

“Aachen'da yaşanan kadın katliamından dolayı şok içindeyim. Kadın katliamları dünyanın her tarafında yaşanıyor. Almanya'da da yaşanıyor. Bundeskriminalamt (Almanya Federal Suç Dairesi) 2016 suç istatistiklerini açıkladı. Bu istatistiğe göre Almanya'da her gün bir kadın; partneri tarafından ya katlediliyor ya da ölümle tehdit ediliyor. Bizler koruma yasalarına rağmen Almanya'da kadınların yaşamlarının garanti altında olmadığına iknayız. Yasalar kadını korumadığından kadına karşı işlenen bütün suçları önlemek için ortak çalışmayı daha da güçlendirmek ve birlikte şiddete karşı durmak gerekir. Biz kadınların ortak harekete geçerek bugün burada katliamı protesto etmesi, erkeklerin de bu eylemde dayanışma göstermeleri beni çok mutlu etti. Erkeklerin burada bulunmaları önemlidir.”

Eyleme Sanatçı Sosin da katıldı ve kadınlar üzerine Soranîce bir ağıt seslendirdi.