‘Şengal’in acısını derinden hissettik’

Şengal katliamının yıl dönümüne ilişkin açıklama yapan DAKB, “Onlarca Şengal'i de Asuriler, Süryaniler, Ermeniler, Kürtler ve Aleviler yaşadı” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Demokratik Alevi Kadın Birliği, “2014’te Şengal’de yapılan soykırımla 1938 Dersim soykırımını yeniden yaşadı Aleviler” dedi.

Êzidîlerin 3 Ağustos 2014’te maruz kaldığı soykırımın üzerinden 4 yıl geçtiğini kaydeden DAKB, açıklamasında şunları belirtti: “DAİŞ’e bağlı çeteler Şengal’de aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da olduğu 5 binden fazla Êzidî Kürdü katletti. Kadınlar kaçırıldı, pazarlarda satıldı, köleleştirilmeye çalışıldı. Bu 4 yıl yaşanan vahşetin, ölümlerin, tecavüzlerin acısı ve öfkesiyle aynı zamanda bir daha yaşamamak için yapılması gerekenleri, gerçekleştirmeye çalışma ile geçti.

2014 Şengal'de yapılan soykırımla, 1938 Dersim soykırımını yeniden yaşadı Aleviler. Dağlara sığınan halk, düşmanın eline geçmemek için canına kıyan kadınlar, açlık ve susuzluktan hayatını kaybeden çocuklar ve sürgün. Alevi camiası için tanıdık görüntülerdi ve özellikle Alevi kadınları olarak acıyı çok derinden hissettik.

Bu topraklarda Êzidîler 73 ferman yaşadı. Onlarca Şengal'i de Asuriler, Süryaniler, Ermeniler, Kürtler ve Aleviler yaşadı. Bu coğrafyada fermanlar hep aynı akılla ötekileştirilmeye çalışılan kesimlere uygulandı. Tüm ezilen halklar ve inançlar olarak, toplulukların farklılıklarını kabul edip, birlikte hareket ederek çarkı tersine döndürebileceğimize olan inancımız tamdır.

Bir kez daha Şengal'de yaşanan soykırımı kınıyor, hayatını kaybedenleri saygı ile anıyoruz.”