Şehit komutan Viyan Soran 3 kentte anıldı

Viyan Soran’ın şehadetinin 17’nci yıl dönümü nedeniyle Hesekê, Dêrazor ve Qamişlo’da anma etkinliği düzenlendi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik Uluslararası Komplo’ya karşı 2 Şubat 2006’da bedenini ateşe veren YJA-Star Komutanı Viyan Soran Hesekê, Dêrazor ve Qamişlo’da Kongra Star öncülüğünde anıldı. 

Hesekê’nin Merşo Mahallesi’ndeki Kongra Star Akademisi’nde düzenlenen etkinliğe onlarca kadının katıldı. 

Şehit Viyan Soran'ın hayatını konu alan sinevizyon gösterimi ardından Kongra Star Koordinasyon üyesi Gulişan Hesekê konuştu. 

Gulişan Hesekê, "Şehit Viyan, ataerkil zihniyet karşısında durdu. Özverili ve devrimci bir ruha sahipti ve Kürdistan'ın özgür kadınının sesini temsil ediyordu. O, Kürdistan Özgürlük Hareketi tarihinde özgürlük meşalesi oldu" dedi.

Qamişlo kantonunda yer alan Til Berak’ta da kültür merkezinde düzenlenen anmaya onlarca kadın katıldı. 

Kongra Star Til Berak Koordinasyonu üyesi Hiba El Berko, savaşçı Viyan Soran'ın hayatından bahsederek şunları söyledi: "Viyan Soran, askeri, siyasi ve sosyal her alanda kadının rolüne büyük önem verdi. Cesur ve özgür tavrıyla öne çıkarak çevresine umut ve inanç kaynağı oldu” diye konuştu.

Dêrazor’daki Hecin Halk Meclisi toplantı salonunda etkinlik, kadın örgütleri, siyasi partiler, komünler, kanaat önderleri, sivil meclis ve halk meclisi üyelerinin temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Hecin Halk Meclisi Eş Başkanı Ayda Colan, savaşçı Viyan Soran'ın özgür bir kadının sesini temsil ettiğini ve bu temelde Rojava Devrimi'nin özgür bir kadın devrimi olduğunu söyledi.

Ayda Colan, tüm kadınları özgürlüklerine kavuşana kadar mücadeleye devam etmeye çağırdı.

Kadın Komitesi Üyesi Xitam Hido, şehit Viyan Soran'ın hayatını anlatan bir seminer verdi. Xitam Hido, kadınları özgürlük, zafer ve onurlu bir yaşam elde edene kadar şehit Viyan'ın çizgisini sürdürmeye çağırdı.