Öcalan’a sevgisini şiirlerle anlatıyor

Kürdistan'da yıllardır Barış için mücadele eden binlerce kişiden biri de barış annesi Sultan Aksoy. Sultan ana 2003 yılında devlet tarafında katledilen oğlu Mehmet Aksoy ve Kürt Önderi Abdullah Öcalan'a olan sevgisini şiirler ile anlatıyor.

Sultan Aksoy, (80) 1990 yılında Türk devletinin baskı ve saldırılarından dolayı Mêrdîn'in Kızıltepe ilçesine bağlı köyünden ilçe merkezine göç ettiklerini söylüyor. Devletin baskılarının devam etmesi üzerine Sultan ana ve ailesi 1995 yılında bu seferde Amed'e göç etmek zorunda kalıyor. Yine Amed'de de devletin baskılarına maruz kalan Sultan ananın eşi ve oğluna günlerce işkenceye yapılıyor. Aynı zamanda Özgür Gündem gazetesinde çalışan oğlu Mehmet Zeki Aksoy devletin hedefi oluyor ve 2003 yılında JİTEM tarafından Kızıltepe’de katlediliyor.

‘OKUMA YAZMASI OLMAMASINA RAĞMEN ŞİİR BESTELİYOR'

Sultan ana okuma yazması olmamasına rağmen şimdiye kadar 20 şiir bestelemiş ve söylemiş. Sulatan ana yılların acı ve hasretini şiirlerle anlattığını söylüyor. 80 yaşında olmasına rağmen devletin hala kendilerini rahat bırakmadığını anlatan Sultan ana şunları belirtiyor: "Eşim ve gazeteci oğlumu Mehmet Zeki Aksoy'u katlettiler. Devlet bizi rahat bırakmıyor ve onlara boyun eğmemizi istiyor. Ama biz hiçbir zaman boyun eğmeyeceğiz. Okuma bilmiyorum, Kuranı okuyabiliyorum. Ve uzun bir zamandır şiir besteliyorum ve söylüyorum.”

‘ÖCALAN'A OLAN SEVGİ'

Sultan ana Kürt Halkı Önderi Abdullah Öcalan'a olan sevgisini de şiirlerle dile getiriyor. Sultan ananın Kürt Halk Önderi Öcalan için yazığı şiir:

"Serokê min, hêvî û hesreta mîlyonan. Dagirkeran Serokê min girtin. Bila ti kes bawerî bi dagirkeran neyne. Ew dagirkerin wan îro Serokê min dîl girtiye.  Xwedeya hawar e hawar e. Tu dibînî êrîşî li ser Serokê min kirin, weke guran, gurên berx û karan. Lê Serokê min bi fikir û raman xwe planên wan pûç û vale derxist. xwedêya xwedêya em bang li te dikin ey xwedeyê dinyayê.  Bi plan û fitneya Serokê min girtin birin di behra bê serî û bê binî de. Dengê me bilind bû li dinyayê belav bû. Em dibêjin êdî bese bese bese... Em Serokê xwe dixwazin û kesê bikare vî welatî rizgar bike Serokê min e.”

‘ŞAİR DEĞİLİM, DERDİMİ ANLATIYORUM'

Sultan ananın cumartesi anneleri ve JİTEM tarafından katledilen oğlu Mehmet Zeki için bestelediği şiir: "Ji ber êş û xemên xwe min dest bi helbestê kir. Ji bêriya niha min qesîde dixwend. Lê ji bo hesret û xemên xwe yên salan min dest bi helbestan kir. Ez xwendin û nivîsandinê nizanim lê belê dikarim helbestan çekim. Êş û xemên li ser Kurdan, Kurd hemû kirine, helbestvan, hunermend û nivîskar. Ji dîrokê heta niha dewleta Tirk li ser Kurdan zilmê dike. Mirov li dinyayê bigere weke Kurdan gelek mezlûm û bi êş nabîn e. Ez ne helbestvanim lê ez derdê xwe dibêjim.”