İsviçre alanlardaydı: Yaşasın kadın direnişimiz!

8 Mart vesilesiyle İsviçre’nin birçok merkezinde ataerkil zihniyete karşı feminist kadın yürüyüşleri düzenlendi. Yürüyüşlere kendi renkleriyle katılan Kürt kadınları ise Leyla Güven ve arkadaşlarının direnişini selamladı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle İsviçre’nin Cenevre, Basel, Lozan, Bern, Winterthur ve Sion kentlerinde bir dizi etkinlik ve yürüyüşler düzenlendi. Yürüyüşlere kendi renkleriyle katılan Kürt kadınları ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecridi kırmak amacıyla HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven öncülüğünde birçok merkezde devam eden açlık grevleri direnişlerini selamlayarak, kadın dayanışmasının büyütülmesi gerektiği çağrısında bulundu.

CENEVRE

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Cenevre’de binlerce kadının katılımıyla feminist gece yürüyüşü düzenlendi. Cenevre şehir merkezinde bir araya gelen kadınlar, buradan Plainpalais meydanına kadar hep bir ağızdan attıkları “Kadınlar sisteme ve polise karşı”, “Yaşasın feminist mücadelemiz”, “Nasıl istersek öyle yaşarız”, “Kahrolsun ataerkil sistem” sloganlar eşliğinde yürüdü.

Erkek egemenlikçi zihniyete, faşizme, ırkçılığa, cinsiyetçi politikalara karşı tepkinin gösterildiği pankartların taşındığı yürüyüşe, erkeklerin katılmasına izin verilmedi. Güvenlik gerekçesiyle yürüyüşte bulunan polislerin kadınlara çok yaklaşmasına izin vermeyen kadınlar, yürüyüş boyunca hep bir ağızdan farklı dillerde söyledikleri marşlar eşliğinde dans ederek renkli görüntüler oluşturdu.

Yürüyüş boyunca megafonlardan yapılan konuşmalarda ise hükümetlerin cinsiyetçi, ırkçı ve faşizan politikalarına dikkat çekildi. Ataerkil mantık üzerine kurulu sistemlere karşı kadınların birleşerek mücadele etmesi gerektiğine vurgu yapan kadınlar, İsviçre’de 14 Haziran’da yapılacak genel kadın grevine katılım çağrısı yaptı.

Öte yandan, kendi renkleriyle yürüyüşte yer alan Kürt kadınları ise Leyla Güven öncülüğünde devam eden açlık grevlerine dikkat çeken pankart taşıdı. Kürt kadınlarının coşkusu yürüyüşte dikkat çekerken, hep bir ağızdan “Leyla Güven onurumuzdur”, “Jin, Jiyan, Azadi” sloganları atıldı.

BASEL

Basel’de ise İsviçreli Feminist ve göçmen kadın örgütleri öncülüğünde düzenlenen yürüyüş ve mitingle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlanarak, ataerkil sisteme karşı kadın dayanışmasının büyütülmesi çağrısı yapıldı. Theaterplatz’da bir araya gelen 2 bini aşkın kadın buradan Reinufer alanına kadar yürüdü. “Kapitalist ve ataerkil sisteme karşı yaşasın kadın özgürlüğü” pankartı arkasında yürüyen kadınlar, sık sık Kürt kadınlarının mücadelesini simgeleyen farklı dillerde “Jin, Jiyan, Azadi”, “Kadınlar öfkeli”, “Yaşasın kadın dayanışmamız” sloganları attı.

Yürüyüşte kendi renkleriyle yer alan Ronahi Kadın Meclisi ise yürüyüş boyunca Leyla Güven başta olmak üzere açlık grevinde olan kadın direnişçilerin fotoğraflarını taşıyarak, attıkları sloganlarla açlık grevi direnişlerine dikkat çekti. 

Eylemde yapılan konuşmalarda ataerkil sistemlere karşı dünyanın birçok yerinden kadınların verdiği mücadeleye vurgu yapılarak, renk, dil, din, ırk ayrımı yapılmaksızın kadınların bir araya gelerek dayanışmayı büyütmesi gerektiğinin altı çizildi. Açlık grevleri ve Rojava ile dayanışma platformları adına yapılan konuşmalarda ise, Leyla Güven arkadaşlarının direnişi selamlanarak, dünya kadınlarının Rojava Kadın Devrimini daha çok sahiplenmesi gerektiği çağrısı yapıldı.

LOZAN

Kadınların alanlarda olduğu bir diğer adres ise Lozan’dı. Feminist Kadın Örgütleri öncülüğünde Lozan’da düzenlenen feminist gece yürüyüşü ise St. Francois’da başladı.  Binlerce kadının katılımıyla gerçekleştirilen yürüyüşte gün geçtikçe dünyanın birçok merkezinde artan kadın yönelik şiddete dikkat çekildi. Hükümetlerin ortaya koyduğu politikayla kadına yönelik şiddet ve ayrımcı politikaların destekçisi konumunda olduğunun altı çizilerek, kadınların her alanda kendi kimliği ile bir direniş içince olması gerektiği kaydedildi.

Faşizm, ırkçılık, ataerkil sistem, karşıtı sloganların atıldığı ve pankartların taşındığı yürüyüşte, 14 Haziran’da İsviçre genelinde yapılacak genel kadın grevine katılım çağrısı yapıldı. 

Buradaki yürüyüşte de kendi renkleriyle yer alan Kürt kadınlarının hep bir ağızdan attıkları “Jin, jiyan, Azadi” sloganları dikkat çekti. Leyla Güven ve açlık grevi eylemlerinin fotolarını taşıyan kadınlar, Kürt kadınlarının direnişini selamladı. Kürt kadınları adına yapılan konuşmada ise hem açlık grevlerine hem de Kürt kadınlarının Rojava başta olmak üzere birçok merkezde devam eden direnişine vurgu yapıldı.

Öte yandan aynı amaçla İsviçre’nin Bern, Sion ve Winterthur kentlerinde de düzenlenen yürüyüşlerle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlandı.