İsveç'te kadınlar cinsel saldırılara karşı sokağa çıktı

İsveç’te kadınlar cinsel saldırı ve şiddete karşı sokağa çıktı.

İsveç’te kadınlara yönelik cinsel saldırı, şiddet ve faillerin yargı karşısına çıkarılması talebiyle birçok yerleşim biriminde kadınlar, meydanlara çıkarak mum yaktı. 100 kadın kuruluşunun çatı örgütü İsveç Kadın ve Genç Kadınlar İçin Yardım Kuruluşları Federasyonu'nun (ROKS) çağrısı üzerine eş zamanlı olarak yapılan eylemlerde konuşan ROKS temsilcileri, polis ve mahkemeleri kadınlara yönelik cinsel taciz ve şiddete gereken ilgiyi göstermedikleri için protesto etti. Politikacılara da cinsel suçların kapsamlı olarak soruşturulması için polis ve mahkemelere daha fazla kaynak aktarılması çağrısında bulundular. 

'MÜCADELE UMUT VERİCİ

ROKS Başkanı Zozan İnci, #Metoo kampanyasına katılan kadınların cinsel tacize karşı başlattıkları mücadelenin umut verici olduğunu belirtti. 

İsveç’in ikinci büyük kenti Göteborg’da Gustaf Adolf Meydanı'ndaki gösteride konuşan ROKS yöneticilerinden Anna-Lena Mellqvist de, kadınların yüzde 56’sının cinsel taciz, yüzde 34’ünün de cinsel şiddete maruz bırakıldığını söyledi.  Gustaf, 2016 yılında gerçekleşen 20 bin 300 cinsel suçtan sadece yüzde 12’sinin yargı tarafından karara bağlanmasını yetersiz bularak eleştirdi.