İstanbul Kadın Meclisleri Rabia Naz için adalet istedi

İstanbul Kadın Meclisleri, 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan'ın şüpheli ölümünün aydınlatılması talebiyle Kadıköy’de kitlesel bir eylem gerçekleştirdi.

Kadıköy Khalkedon Meydanı’nda bir araya gelen İstanbul Kadın Meclisleri, Giresun Eynesil’de 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan’ın şüpheli ölümüne ilişkin gerçeklerin örtbas edilmesini protesto etti. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, erkek şiddetiyle yaşamını yitiren kadınların aileleri yanı sıra Giresun Eynesilli çok sayıda kişinin katıldığı eylemde, üzerinde Rabia Naz’ın resminin yer aldığı, “Gerçekleri açığa çıkartılsın, Rabia Naz’a adalet” yazılı pankart ve dövizler taşındı. Sık sık, “Rabia Naz’a adalet istiyoruz”, “Gerçeği açıkla suça ortak olma”, “Asla yalnız yürümeyeceksin”, “Çocuklar öldürülmesin” sloganlarının atıldığı eylemde, İstanbul Kadın Meclisleri adına açıklamayı okuyan Dilber Sünnetçioğlu, “Rabia Naz’a ne oldu?” sorusunu yöneltti.

RABİA NAZ’A NE OLDU?

Bu sorunun cevabını almak ve Rabia Naz için adalet istemek için buluştuklarını vurgulayan Sünnetçioğlu, “Dün Rabia Naz’ın aramızdan alınışının birinci yılıydı. Rabia Naz’ın şüpheli bir şekilde hayatını kaybetmesinin üzerinden tam 1 yıl geçti, tam 1 yıl. Rabia Naz’ın intihar ettiğini ileri sürdüler, ölümünün üzerini kapatmaya çalıştılar. Koskocaman bir yıl boyunca ne oldu? Rabia Naz’ın ölümünü aydınlatmak için ne yapıldı? Babası Şaban Vatan bunu kabul etmedi, 1 yıldır mücadele ediyor. Aile Giresun’da miting yaptı, basın toplantısı yaptı, sosyal medyadan sesini duyurdu” dedi.

DAVA ADALETTEN KAÇIRILIYOR

Hacettepe Üniversitesi Adli Tıp Raporu’nda ölümün yüksekten düşme değil 'bedensel travma' sonucu gerçekleştiğini ispatladığını belirten Sünnetçioğlu, ancak Rabia Naz’a çarpan arabanın kime ait olduğu dahi araştırılmadığını, kamera kayıtlarının silindiğini, görgü tanıklarının ifadelerine dahi başvurulmadığına dikkat çekti. Bu süreçte baba Şaban Vatan’ın bir adli tıp uzmanı, bir polis, bir savcı gibi çocuğunun ölümünü araştırıp; delil toplamaya çalıştığını vurgulayan Sünnetçioğlu, ancak Rabia Naz’a çarpan arabanın sahibi bir türlü araştırılmadığına işaret etti. “Kimler, neden korunuyor?” diye soran Sünnetçioğlu şöyle konuştu: “AKP’li eski belediye başkanının yeğeni, Rabia Naz’a arabayla çarparak öldürmesi konumunda şüpheli durumda. Ve kendisinin İçişleri, Adalet Bakanlıklarınca korunduğu iddia ediliyor. Hiçbir iddia araştırılmıyor, dava adaletten kaçırılıyor.”

BU SORUDAN KAÇACAK HİÇBİR YERİNİZ YOK

Aileyi susturmak için jet hızıyla işleyen mekanizmaların, Rabia Naz’ın ölümünü araştırmak yerine baba Şaban Vatan gözetim altına alınmaya çalıştığını belirten Sünnetçioğlu, şunları kaydetti: “1 yıldır dosyayı incelemeye almayan kurumlar; babanın akıl sağlığı ile ilgili bir başvuruyu hemen işleme koyuyorlar. Bir günde hem savcılık, hem mahkeme Şaban Vatan’a yaptığı paylaşımları soruyor. Ve hızla akıl sağlığının yerinde olmadığına karar veriliyor. Şaban Vatan’ı akıl sağlığı yerinde değil deyip, hastaneye kapatmaya çalışanlar şunu duysun: Biz de aynı soruyu tekrar tekrar soracağız ‘Rabia Naz’a ne oldu?’ Tüm toplumu, milyonları da mı hastaneye kapatacaksınız. Bu sorudan kaçacak hiçbir yeriniz yok.”

ADALET SAĞLANANA KADAR DURMAYACAĞIZ

Giresun Cumhuriyet Başsavcısı Rabia Naz Vatan ile ilgili açıklama yaparken, 'cinayet' ifadesini ağzından kaçırdığını dile getiren Sünnetçioğlu, “1 yıldır kılını kıpırdatmayanlar, mücadelemizle nasıl HSK inceleme başlattıysa, nasıl tanıkların ifadesinin alınmasına karar verildiyse, tüm gerçeği açığa çıkartmak zorundalar. Rabia Naz’ın ölümündeki tüm gerçekler açığa çıkıp, adalet sağlanana kadar durmayacağız! Bu mücadele sadece Rabia Naz için değil bir daha asla bu ülkede başka Rabia Nazlar olmasın diyedir” vurgusunda bulundu.

KAV: İNTİHAR ÇARPITMASINA İNANMAYACAĞIZ

Açıklamanın ardından Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav söz aldı. Türkiye'de ilk defa 'şüpheli çocuk ölümü' olgusunun ortaya çıktığına dikkat çeken Kav, daha önce Eylül ve Yağmur için buluştuklarını belirterek , "O zamanlarda kamu ve devlet görevini yapıyordu. Şimdi tam tersine konunun üzerine gidileceği yerde üzerini örtmeye çalışıyorlar" dedi.  

Rabia Naz’ın intihar ettiği yönündeki çarpıtmaya inanmayacaklarını vurgulayan Kav şunları dile getirdi: “Rabia Naz'ın yüzüne bakınca da intihar etmemiş olduğunun gayet açık olduğunu görüyoruz. Çocukta intihar olgusuna mesleki olarak da bakmak istedim. Kız çocuklarında oran yüz binde 0,003. O kadar nadir görülüyor ki. Görülürse belki erkek çocuklarında, o da ergenlikten sonra ve sınav dönemi ya da ailede başka sorunlar olduğu durumlarda görülüyor."

SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Bundan sonra hiçbir çocuk ölümü vakasında 1 sene beklenilmesine izin vermemeleri gerektiğinin altını çizen Kav, "Eğer intihar olmadığını ağızlarından kaçırıyorlarsa gerçeği de ortaya çıkarmak ve faili bulmak zorundalar” diye konuştu. Münevver Karabulut cinayeti anımsatan Kav, faillin aylarca saklandığını ama bu kez buna izin vermeyeceklerini kaydetti.

Kızının şüpheli ölümünü 1 yıldır araştıran baba Şaban Vatan'a saygılarını sunan Kav, şunları ifade etti: “İşte bir ebeveyn böyle olmalıdır. Biz HSK açıklamasından sonra süreci çok yakından takip edeceğiz. Hiç kimse hakkını arayan bir yurttaşı zorla hastaneye yatıramaz. Bu hukuksuzdur, hukuka uydurulduğunda da etik dışıdır. İnsanlık onuruna dayanarak gerçekleri ortaya çıkaracağız. Çocuklar öldürülmesin diye mücadelemizi büyüteceğiz."