İstanbul Kadın Meclisi: Başka Leylalar olmayacak

İstanbul Kadın Meclisi, Leyla Karal isimli kadının 7 Şubat’ta Şişli’nin orta yerinde boşanmak istediği erkek tarafından boğazı kesilerek katledilmesini protesto etti.

Leyla Karal’ın vahşice katledildiği yere karanfiller bırakan kadınlar, “Başka Leyla’lar olmayacak” sloganını atarak, kadın cinayetleri ve şiddetin artışından, kadın düşmanlığına karşı caydırıcı ceza uygulamayanların ve önlem almayanların sorumlu olduğunun altını çizdi.

İstanbul Kadın Meclisi, Leyla Karal’ın boşanmak istediği erkek tarafından katledilmesini, vahşice öldürüldüğü yerde protesto etti. Leyla Karal’ın fotoğrafları ellerinde, “Leyla Karal boşanmak istediği erkek tarafından öldürüldü. Leyla Karal için susmayacağız” yazılı pankartı taşıyan kadınlar, kadın cinayetleri durana kadar mücadele etme sözü verdi. Yumruklar havada, “Leyla için sessiz kalmayacağız”, “Asla yalnız yürümeyeceksin”, “Kadın cinayetlerini durduracağız” sloganlarını atan İstanbul Kadın Meclisi üyeleri adına açıklamayı Neslihan Turan okudu.

LEYLA HERKESİN GÖZÜ ÖNÜNDE ÖLDÜRÜLDÜ

Leyla Karal’ın 7 Şubat günü İstanbul'un en merkezi yerlerinden biri olan Şişli'de boşanmak istediği erkek tarafından boğazı kesilerek öldürüldüğünü hatırlatarak sözlerine başlayan Turan, Leyla’nın evinde veya tenha bir sokakta değil, güpegündüz yüzlerce kişinin geçtiği Eser sokağında ellerinde portakal poşetleriyle alışverişten dönerken öldürüldüğünü belirtti. Kadınlar hayatın olağan akışında; alışverişteyken, çalışırken ya öldürüldüğünü ya da saldırıya uğradığına dikkat çeken Turan, kadın cinayetleri ve şiddetin artışından, kadın düşmanlığına karşı caydırıcı ceza uygulamayanlar, önlem almayanlar, 6284 sayılı koruma kanunu uygulamayanların sorumlu olduğunun altını çizdi. Kadınları yaşatacak, kadınlar için adaleti sağlayacak şekilde cezasızlığın ve ceza indirimlerin ortadan kaldırılması şart olduğunu vurgulayan Turan, Leylanın katilinin indirim uygulanmadan ceza alması için davasının da takipçisi olacaklarını kaydetti.

‘BOŞANMAK HAKKIMIZDIR’

Boşanmanın, ayrılmanın kadınların en doğal hakkı olduğunu hatırlatan Turan, “Nasıl ki erkekler istedikleri zaman boşanabiliyorsa biz kadınlar da bedel ödemeden ayrılmak, boşanmak istiyoruz, kadınları korunmakla sorumlu olanlar, 6284'e olan saldırıları önlemek, kadınların boşanmalarını zorlaştıran düzenleme önerilerine sessiz kalmak yerine derhal görevlerini yapmalıdır” dedi.

ŞUBAT’IN İLK 9 GÜNÜNDE 6 KADIN CİNAYETİ İŞLENDİ

Turan, 2018'in ilk ayında 28 kadın erkekler tarafından öldürüldüğünü, Leyla'nın öldürüldüğü gün yine İstanbul Çekmeköy'de bir Bediha Bal’ın da ayrılmak istediği erkek tarafından av tüfeğiyle vurularak ağır bir şekilde yaralandığına işaret etti. Kadın hareketin güçlenmesiyle geçen yılın son aylarına göre kadın cinayeti sayısında düşüş olduğunu belirten Turan, kadınların artık sessiz kalmadığını vurguladı. Turan, Ocak ayında kadın cinayetlerindeki acı tabloyu şöyle aktardı: “Ocak ayında öldürülen 28 kadının yüzde 21'i aynı Leyla gibi kendi hayatına dair kaçar almak isterken öldürüldüğünü, öldürülen kadınların yüzde 4'ünün boşanma davası devam ediyordu. Yüzde 7'sinin uzaklaştırma kararı bulunuyordu. Daha Şubat ayında bugüne kadar, 9 günde 6 kadın öldürüldü, 2 kadın yaşam mücadelesi vererek hayata tutunmaya çalışıyor. Ama, kadın çözümsüz değil, 6284 sayılı kanun etkili uygulandığında kadınlar nasıl hayatta kalıyor, hepimiz biliyoruz. Daha dün Yeni Akit Gazetesi 6284'ü yine manşetine taşıyarak hedef gösterdi.”

Temel hakları ve yaşam hakları için mücadele edeceklerini vurgulayan Turan, Leyla ve öldürülen tüm kadınlar için adalet sağlanana kadar sessiz kalmayacaklarını kadın cinayetlerini mutlaka durduracaklarını kaydetti.

Açıklamanın ardından Leyla Karal’ın öldürüldüğü noktaya karanfil ve portakal bırakan kadınlar, “Başka Leyla’lar olmayacak” sloganını haykırarak eylemi sonlandırdı.