İranlı kadın insan hakları savunucusu Sotudeh tutuklandı

Sakharov Ödülü sahibi İranlı avukat ve insan hakları savunucusu Nesrin Sotudeh’in rejim tarafından tutuklandığı duyuruldu.

Eşi Reza Khandan’ın sosyal medya üzerinden duyurduğuna göre, 2012 yılında Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından düşünce özgürlüğü alanındaki çalışmaları nedeniyle Sakharov Ödülü’ne layık görülen Nesrin Sotudeh, tutuklandı.

Reza Khandan, 55 yaşındaki avukat ve insan hakları savunucusunun dün gün içinde gözaltına alındıktan sonra tutuklandığını duyurdu. Eşinin başkent Tahran’daki Evin Cezaevi’ne götürüldüğünü kaydeden Khandan, hakkındaki 5 yıllık bir hapis cezasının gerekçe gösterildiğini yazdı.

Ancak Nesrin Sotudeh’in hakkında verildiği iddia edilen hapis cezasından haberdar edilmediği de verilen bilgiler arasında.

Son dönemlerde baş örtüsü takmadıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan kadınları savunan Nesrin Sotudeh, 2009 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’a karşı düzenlenen gösterilere katılan muhalifleri de savunmuştu. Sotudeh, Nobel Barış Ödülü sahibi Şirin Ebadi’nin savunmasını da üstlenmişti.

Uluslararası Af Örgütü de (AI) Sotudeh’in tutuklanmasını sert bir dille kınarken, bunun avukatlık ve insan hakları savunuculuğu çalışmalarına yönelik rejimin tutumunun göstergesi olduğunu duyurdu.