İran’da bir köyde kız çocuklarının evlilik yaş ortalaması 11!

İran’da Zaweh köyünde evlendirilen kız çocuklarının yaş ortalamasının 11 olduğu açıklandı.

İsna haber ajansına göre Horasan Eyaleti Valiliği’nde gençlik işleri danışmanı Ali Bakdar Delgoşa, “Zaweh köyünde evlendirilen kız çocuklarının yaş ortalaması 11” dedi.

Delgoşa, Meşed’deki Fedosi Üniversitesindeki bir toplantıda yaptığı konuşmada, “2017 yılında açıklanan istatistiklere göre Tahran’da 15 yaşın altında 63 bin kız çocuğu evlendirildi. Yaş ortalaması Horasan Razi’nin bazı köylerinde yıkıcı bir durumda. Örneğin Zaweh’te yaş ortalaması 11” diye ekledi.

İran’da zorla evlendirilen kız çocuklarına ilişkin yetkililer tarafından açıklanan veriler birbirleriyle çelişse de, gerçek tablonun çok daha vahim olduğu sanılıyor.

Kısa bir süre önce İran Parlamentosu kadın komisyonu sorumlusu Pervaneh Salahşori, “İstatistikler, geçen yıl içerisinde 37 bin küçük kızın 15 yaşına varmadan evlendiğini gösteriyor” dedi.

Mayıs ayı başlarında başkent Tahran’daki çocuk evliliklerine ilişkin de bir istatistik açıklanmıştı. İsna haber ajansına göre İran Ulusal Nüfus Kayıt Kurumu, sadece başkent Tahran’da 2017 yılında toplam 1.481 çocuğun evlendirildiğini belirtti. Bunların 1.463’ünün kız çocuklarından oluştuğu kaydedildi.

İran’da çocuk yaşta evlilikler, özellikle devlet teşvikleri ile büyük bir sorun olarak duruyor. İran’da çocuk haklarını koruyan bir sivil toplum örgütü, 2009 yılında 15 yaşın altında 43.459 kız çocuğunun evlendirildiğini rapor etmişti.

Ekim 2013 yılında, Devrim Muhafızları Konseyi, bir babanın evlatlık edindiği kızı ile 13 yaşından itibaren evlenebilmesine izin verdi. Şah döneminde de bu böyleydi. 1979’daki İslam devrimi ardından kız çocukları için evlilik yaşı 13’e, erkek çocukları için 15 indirilmişti. O tarihten beri her yıl binlerce çocuk evlendiriliyor. Evlatlık edilen kız çocuklarıyla evlilikler, yasal düzenlemeden önce de vardı.