İki kadın film festivali 2018’de birleşiyor

Filmmor ve Uçan Süpürge Kadın Filmleri 2018 yılında birleşme kararı Verdi. Filmmor yapımcısı Melek Özman, 2018 Kadın Filmleri Festivali'ni zorluklara rağmen başaracaklarını belirterek, "Elbet mis gibi bir festival olacak yine" dedi.

Uçan Süpürge Kadın Filmleri 1998, Filmmor Kadın Filmleri festivali ise 2013 yılından beri festivaller düzenliyor. Uçan Süpürge ve Filmmor, 24 Kasım 2017'de düzenledikleri bir basın toplantısıyla 2018'de birlikte hareket etme ve dayanışma kararı aldıklarını deklare etti. “1 tane az, iki de yetmez, kadınlara 9 festival olsun...Bize her gün festival, olacaksa birlikte olsun” şiarıyla yola çıkan kadınlar, 2018'de Festival Baharı yapmayı amaçlıyor. Filmmor Yapımcısı Melek Özman, iki kadın sinema festival düzenleyici kurumun neden 2018'de ortak çalışma düzenlediklerini anlattı.

Festival düzenlemenin önemine işaret eden Özman, kadın filmleri festivallerinin sadece film festivalleri değil, kadınların her yıl sıfır noktasından başlayarak kendileri için özel bir buluşma, dayanışma alanı var etme hikayesi olduğunu söyledi.

Özman, Çin’den ilk festival yıllarında, Çinli bir kadının gazete kağıtlarına sardığı filmini gönderdiğini aktardı. Yıllar geçmesine rağmen hala pirinç kutusunu sakladıklarını da kaydeden Özman, devamında şunları söyledi: “Dünyanın bir yerinde bir kadın, belki de sıfır noktasından başlayarak gördüğü bir şeyi ya da bir derdini, düşünü, deneyimini anlatmak için bir film yapmaya niyet eder. Başkalarıyla buluşur, birlikte o filmi var ederler. Sonra o filmi; o derdi, düşü, deneyimi dünyanın başka yerindeki kadınlarla paylaşmak ister. Belki bir haberden belki bir e-postadan Filmmor’un film beklediğini duyar, yollar filmini. O filmi yolladığı sıralarda İstanbul’da bir grup kadının da bu yıl da kadın filmleri festivalini yapma niyeti vardır sadece. O film gelir bir postadan. Uğraşlar uğraşlar sonunda; o filmi, o festivali yapmak için niyet eden kadınlar buluşur. Onlarca film, yüzlerce kadın, ayların emeği, dünyanın her yerinden kadınların derdi, düşü, deneyimi, ürettikleri buluşur. Bu buluşmayı olabildiği kadar çok şehre yaymak nasıl önemli olmaz!”

ZORLUKLARI DAYANIŞMAYLA ATLATABİLİRİZ

Uçan Süpürge ve Filmmor’un birlikte hareket etmelerinin geçliğinden yakınan Özman, kadın örgütlerinin ve kadın film festivallerinin zaten her zaman dayanışma içinde olduklarını söyledi. Özman, beraber hareket etmelerini, "Dayanışmanın adını koymak, daha yüksek sesle söylemek istedik. Hem hayat, dayanışmaya duyduğumuz ihtiyaç hem de dayanışmadan umudumuz bizi buraya getirdi. Herkes dayanışmaya gelsin dileğiyle ‘dayanışmaya geldik’ dedik ki son yılların yalıtılmış, geri dönüşleri, zorluklarını dayanışmaya geldikçe daha kolay atlatabiliriz” dedi.

KADINLARIN BERABERLİĞİ CEVAPTIRKadınların buluşmasının, dayanışmasının birilerine cevap olmaktan çok kendi içlerinde bir cümle; ki bunun da az birşey olmadığını kaydeden Özman, "Dışımızdaki sorular-sorunlar değil, içimizdeki sorular-sorunlar da mühim. Kendimize, birbirimize, buluşmaya, dayanışmaya ne kadar vakit-enerji ayırıyoruz?i. Biz sahiden buluşur, dayanışırsak, birbirimize iyi gelirsek hem geri alacağımız kazanımlarımız hem de onlara katacaklarımız olur muhakkak ki herkes de cevabını böylece alır zaten” diye konuştu.

ŞİFACILARIN, CADILARIN MİRASI VAR!

Program tarihlerini anlatan Özman, geçen yıllarda ellerinde olan bir çok fırsatın bu yıl olmadığına dikkat çekti. Filmlerini gösterdikleri birçok salonun kapatıldığını, kendilerine destek veren yerel yönetimlere kayyum atandığını anımsatan Özman, şunlar paylaştı: “Program hazırlıkları sürüyor ama belli olan tarihler; Filmmor 10-17 Mart’ta İstanbul’da, Uçan Süpürge 10-17 Mayıs’ta Ankara’da olacak. Aradaki 7 haftada da 7 şehirde daha festival olacak. Bazı şehirler belli, bazıları net değil, çünkü mekandan tarihe kadar birçok dışımızdaki koşulu festival için uygun hale getirme uğraşımız sürüyor hala. Bu bahar kadınların baharı, festivali olsun diye çıktık yola, her yıl sıfırdan başlarız festival telaşına ama son yıllarda eksiden başladığımız da oluyor. Şu kadar sene, şu kadar şeyle cebelleştik; artık her yıl her zorluğa şerbetliyiz sanarak yola çıkıyoruz lakin zorluklar da grip virüsü misali. Ee! bizde malum şifacı kadınların, cadıların mirası var, elbet mis gibi bir festival olacak yine.”