Êzidî kadınlar: Özerklik özgürlüğü getirecek

Êzidî kadınlar, ilan edilen özerkliği selamlayarak, bunun aynı zamanda kadınların özerkliği olduğunu söyledi. Kadınlar birlik, topraklara dönme ve örgütlenme çağrılarında bulundu.

Êzidî halkı 4 yıl Şengal dağlarında zorlu şartlara direndikten sonra kurum ve meclislerini oluşturdu ve bugün özerkliğini inşa ediyor.

'ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ'

Kadınlar, özerklik ilanına ilişkin düşüncelerini ANF ile paylaştı...

Nehle Yusif isimli genç kadın şunları belirtti: "Biz Êzidî halkı olarak özgürlüğümüzü talep ediyoruz. Bizler kendi irademizi oluşturma ve koruma hedefimizden asla vazgeçmeyeceğiz çünkü şimdiye kadar hiç kimse bizi koruyamadı ve bizler defalarca fermanlardan geçtik. Onun için kendimizi savunmaktan başka bir çaremiz yoktur.”

Yusıf, bütün Êzidîlere çağrıda bulunarak, topraklarına dönmelerini ve birlik içinde bir yaşamı inşa etmelerini istedi.

Şengal de yaşayan Edul Eli isimli kadın da şunları dile getirdi: "Biz Êzidî anneleri olarak bütün kadınların özerkliğini ilan ettik. Bu yaptığımız özerklik bir daha düşman saldırılarına maruz kalmayalım diye yapılmıştır. Êzidî halkının tarihinde yaşanan bütün fermanlarda en çok zulme uğrayan ve zorluklar ile mücadele eden kadınlardır. Biz Şengalli anneler olarak özerk bir yaşamı istiyoruz ve bizim tek savunma gücümüz YBŞ ve YJŞ güçleridir. Başka bizi koruyan hiçbir güç yoktur.”

'ŞENGAL'İN ÖZGÜRLÜĞÜ BİZİM ELİMİZDE'

Ayrıca Êzidî halkının birlikte örgütlenmesi gerektiğine değinen Meyan Xelil isimli Şengalli kadın, "Tarihten bugüne hep Êzidî halkı başkaları tarafından yönetilmiştir. Fakat artık günümüzde bizler kendi kendimizi yönetebiliyoruz. Şengal'in özgürlüğü de bizim ellerimizle gelecektir" dedi.