5. yılda hakikat ve adalet için Paris'e!

PKK kurucu kadrolarından ve Kürt Kadın Hareketi öncülerinden Sakine Cansız, KNK üyesi Fidan Doğan ve Kürt Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez'in katledilişlerinin 5. yılında Kürtler büyük bir protesto eylemine hazırlanıyor.

Sadece 6 Ocak 2018 tarihinde yapılacak yürüyüş değil, hafta boyunca Paris başta olmak üzere Avrupa'nın her yerinde 3 Kürt kadınını anma etkinlikleri düzenlenecek.

3 Kürt kadın devrimcinin 9 Ocak 2013 tarihinde katledilmeleri ardından “Adalet istiyoruz” talebiyle 4 yıldır alanları boş bırakmayan Kürt halkı ve Kürt kadınları, 5. yıldönümünde de adalet talebini haykıracak. Avrupa'nın her yerinde yeni yıla girişle birlikte, çeşitli anma etkinlikleri ve eylemler düzenlenecek ancak eylemlerin en büyüğü her yıl olduğu gibi bu yıl da katliamın gerçekleştiği Paris'te yapılacak.

5 OCAK’TA BASIN AÇIKLAMASI

Etkinlikler 5 Ocak'ta Kürdistan ile Dayanışma Koordinasyonu'nun düzenleyeceği basın açıklaması ile start alacak. Dava avukatları ve Koordinasyon'da yer alan kimi Kürt dostları ile kurum temsilcilerinin yapacağı basın toplantısında 5 yıldır devam eden davanın geldiği aşama, verilen hukuk mücadelesi değerlendirilecek. Ayrıca Fransız kamuoyuna 6 Ocak yürüyüşüne katılım çağrısında bulunulacak.

6 OCAK’TA BÜYÜK YÜRÜYÜŞ

Fransa Demokratik Kürt Koordinasyonu CDK-F'nin organize ettiği 6 Ocak yürüyüşü ise Gare du Nord'da başlayacak. Yürüyüşe ve ardından düzenlenecek mitinge katledilen 3 devrimcinin aileleri, Avrupa'nın dört bir yanından gelen on binlerce Kürdistanlının yanı sıra, Fransızların da yoğun katılımı olacak. Komünist Parti, Sosyalist Parti, Yeşiller gibi siyasi partilerin yanı sıra senatörler, yerel seçilmişler, kadın örgütleri ve STÖ'lere çok sayıda davetiye gönderildi.

9 OCAK’TA AÇILIŞ

9 Ocak'ta ise katliamın gerçekleştiği Kürt Enformasyon Bürosu önünde, katledilen 3 Kürt kadın devrimciyi sembolize eden plaketin açılışı yapılacak. 10. Paris Belediyesi'nin geçtiğimiz yıl kararlaştırdığı plaketin açılışı nedeniyle resmi tören düzenlenecek. Paris Büyükşehir Belediyesi, 10. Paris Belediyesi ve CDK-F'nin organize ettiği törene çok sayıda belediye yetkilisi, senatörler, Fransız Kürt dostları, Kürt kurumları ve her Çarşamba Adalet eyleminde bulunan Kürt kadınları katılacak.

ADALET İNKARI, SESSİZLİK VE CEZASIZLIĞA KARŞI

Bu yılki eylemlerin sloganı ise, “5 ans: de silence! de déni de justice! d'impunité!” Yani, “5. yıl: sessizlik, adaletin inkarı ve cezasızlık!” Paris'te katliamla ilgili açılan ve geçtiğimiz yıl 23 Ocak tarihinde görülmesi beklenen duruşma, katil zanlısı Ömer Güney'in 17 Aralık 2016 tarihinde ölümüyle birlikte düşmüştü. Üç devrimcinin ailelerinin avukatları, davanın sadece katil zanlısı Güney'le ilgili olmadığını ve infaz emrini Türk devlet yetkililerinin verdiğinin belgelerle de ortaya çıktığını belirterek Şubat ayında yeni bir soruşturma açılması talebinde bulundu. Fransız Anti Terör Savcılığı ise Nisan 2017'de başvuruyu değerlendirerek yeni bir soruşturma açtı.

5. YILDA DAHA GÜR SESLE

Tüm bu gelişmelerden hareketle, Kürt halkının adalet talebi bu yıl daha yüksek sesle haykırılacak ve bu nedenle 5. yıldönümü etkinliklerinin daha kitlesel geçmesi bekleniyor. 6 Ocak yürüyüşü Tertip Komitesi'nin verdiği bilgilere göre, hazırlıklar son hızıyla sürüyor. Geçen 5 yıldaki hukuki ve Kürtlerin örgütlü mücadelesine dikkat çeken Tertip Komitesi şu açıklamada bulundu: “4 yıldır katliamın aydınlatılması için adalet talebiyle alanlardayız. Bildiğiniz gibi başta Paris olmak üzere birçok merkezde yapılan Çarşamba eylemleri 'Unutmadık, unutmayacağız' mesajı veren temel eylemlerimizden oldu. Bugüne kadar halkımızın ve en başta da Kürt kadınlarının yapmış olduğu eylemler, sergiledikleri çabalar ile katliamcıların karanlık emelleri deşifre edildi. Bundan sonra da bir adım bile geri durmadan bu çabamız sürecek. Geçtiğimiz yıl yaşanan gelişmelerle dava dosyası kapatılarak yargılamanın önü alınmak istendi. Şimdi yeni bir soruşturma açıldı. 5. yılına girerken açılan soruşturmanın gerçek bir yargılamaya dönüşmesini, katliamın aydınlatılmasını, emri verenlerin açığa çıkarılıp gerçek bir adaletin sağlanmasını istiyoruz. Bu nedenle bu yılki etkinlikler çok daha önem arz ediyor” dedi.

Yeni yıldan başlamak üzere düzenlenecek tüm etkinliklere Kürdistanlılar ve dostlarının katılımının bu yönlü güçlü bir mesaj içereceğine dikkat çeken Tertip Komitesi, “Bu yılki sloganımızda olduğu gibi, 5. yılda hakikat ve adalet için Paris'e, Sessizlik ve cezasızlığa karşı Paris'e diyoruz” sözleriyle 6 Ocak yürüyüşü ve diğer etkinliklere katılım çağrısında bulundu.