'3 Ağustos kadına karşı soykırımla mücadele günü ilan edilmeli'

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dirayet Dilan Taşdemir, Êzidîlere yönelik soykırım saldırılarının dördüncü yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “3 Ağustos Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü” ilan edilmesini istedi.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dirayet Dilan Taşdemir, HDP Genel Merkezinde , "3 Ağustos Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü” ve Kadın gündemine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

10 Ekim katliamına ilişkin devam eden davaya dikkat çekerek konuşmasına başlayan Taşdemir, şunları ifade etti: “Türkiye’nin başkentinde herkesin gözü önünde planlanarak bir katliam gerçekleştirildi. Mahkeme iki yıldır devam ediyor, hem oradaki duruşmada açığa çıkan belgeler göstermiştir ki IŞİD barış mitingine saldırmamıştır, bilakis IŞİD üzerinden bir saldırı yaptırılmıştır. Bugün adaletin yerini bulabilmesi için sorumluların yargılanması gerekiyor. 2 yıldır devam eden süreç karar aşamasındadır. Katledilen 103 canımızı saygıyla anıyorum onların özgürlük umudu bizim de mücadele gerekçemiz olacaktır.”

3 Ağustos 2014’te DAİŞ çetelerinin Şengal’e yönelik soykırım saldırılarını hatırlatan Taşdemir, “IŞİD karanlığının bu coğrafyaya getirdiği kötülük sadece barış mitingine saldırı değil kadim halklardan Êzidî halkına yönelik soykırım saldırılarında görmek mümkündür” dedi.

“Êzidî kadınlara yapılan saldırıların kadın özgürlük mücadelesine yönelik kabul ediyoruz” diyen Taşdemir, şöyle konuştu: “Kadınlara yönelik cins kırımının tekrarlanmaması için mücadelenin yükseltilmesi gerektiğine inanıyoruz. Biz 4 yıl önce bir çağrıda bulunmuştuk, bugünün ‘Kadına yönelik soykırıma karşı mücadele günü’ ilan edilmesi için bu çağrımızı tekrarlıyoruz. Bugün her yerde bu cins kırımını protesto eden açıklamalarda bulunacağız. Dünyanın neresinde olursa olsun şiddete uğrayan kadınlar özgürleşene kadar mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.”

Meriç’e boğulan çocuk ve kadınlara da değinen Taşdemir “Meriç’te boğulan çocuk ve kadınlar AKP’nin zulmünün resmidir” dedi.

Rehin tutulan DTK Eş Başkanı ve milletvekili Leyla Güven’e Kürtçe şarkı söylediği için bir ay iletişim cezası verildiğini belirten Taşdemir, “90’ları aratmayan bir asimilasyoncu politika ile karşı karşıyayız. Daha önce Kürt, Kürdistan kavramlarına tahammül edemeyen kayyumlar eliyle Kürtçe tabelaları indirilen zihniyet şarkı söylemeyi yasaklayan hale gelmiştir” şeklinde konuştu.

Tutuklu Sisê ananın durumuna da dikkat çeken Taşdemir, “Sîsê Ana’ya daha önce cezaevinde kalamaz raporu verenler ne hikmetse bugün cezaevinde kalabileceğine hükmediyorlar” diye tepki gösterdi. Taşdemir, “Bu kararların bir talimat ürünü olduğunu biliyoruz” diye ekledi.

Taşdemir son olarak, “24 Haziran seçimlerinden sonra HDP Kadın Meclisi ve parlamento grubu olarak bir araya geldik faşizmin kurumsallaştırma çabalarına karşı kadın mücadelesini yükseltme kararlılığındayız” ifadelerini kullandı.