‘Direnişimiz meşru, mücadelemiz stratejiktir’

Aylık kadın gazetesi Newaya Jin’ın Aralık sayısı ‘Direnişimiz meşru, mücadelemiz stratejiktir’ manşetiyle çıktı.

Yıl içerisinde yaşanan sosyal, toplumsal, kültürel, ekonomik ve politik gelişmelerin değerlendirildiği 153. sayıda farklı analiz-yorum, dosya ve araştırmaya yer verildi.

153. sayıda 2017 yılını kadın penceresinden yorumlayan KJK Koordinasyon Üyesi Bese Erzincan’dan Ortadoğu’da kadına karşı geliştirilen sistematik saldırıların merkezinin Türkiye, AKP rejimi olduğuna dikkat çekiyor. Bu saldırılara karşı Kürt kadınları şahsında yeni, özgürleşmiş, kendine güvenen, yaşamın her alanında rol oynayan bir kadın modelinin doğduğunu ifade eden Erzincan, Kürt Kadın Hareketi olarak 2018 yılına büyük bir iddia ve kararlaşma ile giriş yaptıklarını belirtiyor.

Feminist yazar Ayşe Düzkan ise AKP eliyle yaratılmak istenen ‘yeni Türkiye’nin ön hazırlıklarını yorumlayarak, her yaştan kadının hayatını cehenneme çevirecek bir gelecek uyarısı yapıyor. Buna karşı kadınların çaresiz olmadığını ifade eden Düzkan kadın birliğine işaret ediyor.

GAZETECİ ÇİÇEK, İŞBİRLİKÇİ ÇİZGİNİN İFLASINI DEĞERLENDİRİYOR

Güney Kürdistan’ın tarihsel, toplumsal ve siyasal pozisyonunu analiz eden gazeteci Meral Çiçek ise, geçmişi yüzyıla dayanan işbirlikçi çizginin hangi güçler eliyle teşvik edilip geliştirildiğini değerlendiriyor. İşbirlikçi çizginin bir inşa olduğunu ifade eden Çiçek, bunun demokratik ulusal birlik ile aşılabileceğini belirtiyor. Çiçek, Başur’da iflas edenin eril siyaset olduğunun altını çizerek, bölgedeki tarihi kadın direnişi mirasına dikkat çekiyor.

MEDYADAKİ ERİL VE CİNSİYETÇİLİK MERCEK ALTINA YATIRILIYOR

Medyadaki eril ve cinsiyetçiliğe mercek tutan gazeteci Roni Eylem, kadın şiddeti ve kadın cinayetlerinde medyanın teşvik edici rolünü somut örnekler üzerinden ele alıyor. Havuz medyasında toplumun anbean erilleştirilip homojenleştirildiğini ifade eden Eylem, kadın cinayetleri ve cinsel istismar haberini veren ana akım medyanın tek derdinin tiraj ve reytingleri yükseltmek olduğuna dikkat çekiyor.

Aralık sayısında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecride karşı alanlara çıkan kadınların görüşlerine de genişçe yer verildi. Öcalan’ın kadınlar açısından tekabül ettiği anlamı dile getiren Kürt ve enternasyonal kadın aktivistler, Öcalan’ın özgürlüğünü sağlamak için mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıyor.

Kültür sayfasında ise, Kürtlere dönük yeni bir kültürel soykırım sürecinin başladığını ifade eden Pelşin Munzur, kültürel direnişin önemine dikkat çekiyor.

Kirmanşan’tan Tebriz’e, Tahran’dan Hamedan’a, Güney Kürdistan’dan Afganistan’a kadar geniş bir coğrafyaya yayılan Yaresanlık inancı ve kültürünü araştıran Armanc Sarya, bir doğal toplum kültürü olan Yaresanlıkta kadının konumuna ele almakta.

Çocuk haklarına da genişçe yer verilen Newaya Jin’ın 153. sayısında gazeteci Esra Çiftçi, Türkiye ve dünyadaki çocukların savunma, beslenme, refah ve öğrenim vaziyetini bir dosya halinde okurlar için derledi. Çocukların değil sistemin korunduğu Türkiye’nin Çocuk Cinsel İstismarında dünyada 3. Ülke olduğu tespitini yapan Çiftçi, yaşanan hak ihlallerinde geniş bir yelpaze çiziyor.

EHMED İLE ROJAVA’DAKİ GELİŞMELER ELE ALINDI

Kürtçe sayfalarda ise QSD Komutanlarından Cihan Şex Ehmed ile Bölge, Suriye ve Rojava’daki gelişmelere dair röportaja yer verildi. Raqa Operasyonu’nun gelişim seyri ve sonuçlarının da yer aldığı röportajda kadın komutan kadınların yaşamın her alanındaki kadın öncülüğüne ve rolüne dikkat çekiyor.

İran Mola rejiminin çıkarttığı yeni yasalar ile kadınlara hayatı nasıl zindan ettiğine işaret eden PJAK Yönetim Kurulu Üyesi Evin Necdet, tek çıkış yolunun örgütlenmek olduğunu belirtiyor.

Zerya Gül, Rojda Yıldırım, Vildan Dirik, Zeynep Erdem, Beritan Zagros’un makalelerinin de yer aldığı 153. sayı renkli ve zengin bir içeriği kapsamakta.