Yunanistan’dan Türkiye sınırını sıkı sıkıya kapatma kararı

​​​​​​​ Son günlerde Türkiye'den Yunanistan'ın adalarına geçen kaçak göçmen sayısının artması üzerine Atina hükümeti harekete geçti. Türkiye ile sınırını sıkı sıkıya kapatma kararı alan hükümet, AB ve NATO’nun yardımıyla gözlem noktaları kuracak.

Son yıllarda Türkiye’den Yunanistan’a duran mülteci akışının son günlerde yeniden başlaması dikkat çekti. Sadece geçtiğimiz Perşembe günü Türkiye’den çok sayıda botlarla yola çıkan 500’den fazla sığınmacı Midilli Adası’na ulaşmıştı.

Bunun üzerine acil toplanan Atina hükümetinin Dış İlişkiler ve Savunma Konseyi kaçak göçmenlerle mücadele amacıyla bir dizi karar aldı. Yunan basınına yansıyan kararların başında ise Türkiye ile sınırlarının sıkı sıkıya kapatılması ve göçmenlerin geçişini engelleyecek gözlem noktalarının kurulması gerekiyor.

Yunan yetkililer, Avrupa Birliği'nin Sınır Güvenlik Ajansı (Frontex) ve NATO’nun yardımıyla sınır kontrollerinin artmayı planlıyor. Ayrıca hükümet sığınma başvurusu reddedilen, ancak halka Yunanistan’da olan mültecilerin yakalanması için polis kontrollerini artırma kararı aldı. İltica başvurularına yönelik süreci de hızlandırmayı planlayan hükümet, başvurusu reddedilen sığınmacıların itiraz hakkını da kaldırmayı istiyor.

MİDİLLİ’DE 3 BİN YERİNE 10 BİN MÜLTECİ VAR!

Yunanistan’ın doğusundaki adalarda bulunan kaçak göçmenlere yönelik kurulan merkezlerde 21 binden fazla kişi tutuluyor. Sadece 3 bin mülteci kapasitesine sahip Midilli adasındaki kamplarda 10 bin mülteci ağır koşullarda yaşamak zorunda kalıyor.

Hem deniz yolu hem de kara yoluyla Türkiye’den gelen kaçak göçmenlerin sayısının artması Atina’daki hükümet yetkililiklerini endişelendiriyor. Türkiye’nin sınır kontrollerini gevşettiği için kaçak göçmen sayısının arttığı belirtiliyor. Bir süredir Erdoğan rejiminin yetkileri 2016 yılında yapılan mülteci anlaşması üzerinden Avrupa Birliği’ni (AB) tehdit ediyorlardı.

AB 2016 yılının Mart ayında Erdoğan rejimiyle mülteci anlaşması imzalamıştı. Almanya’nın öncülüğünde yapılan anlaşmaya göre mülteciler Türkiye’de tutulacak, Erdoğan rejimi de bunun karşılığında para yardımı alacaktı. Avrupa Komisyonu Türkiye’deki Suriyelilerin sağlık ve sosyal ihtiyaçlarının giderilmesi için Ankara’ya son olarak 1,4 Milyar Euro tutarındaki bir yardım pakete daha onay vermişti.