Halka su parayla, polis ve MEM’e bedava

Su borcunu ödemedikleri gerekçesiyle 30 bin Vanlı'yı icraya veren VASKİ’nin, Milli Eğitim Müdürlüğünün 12 milyon, Emniyet Müdürlüğünün 7 milyonluk su borcunu affettiği ortaya çıktı.

Ekonomik sorunlarla boğuşan Van halkını bu kez de Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (VASKİ) mağdur etti. Kayyum tarafından yönetilen Van Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ), 2021 yılında su borçlarını ödemeyen 30 bin aboneyi icraya verdi. İcra işlemlerini yürüten avukatların ise AKP’li belediye meclis üyeleri ile AKP Van il yöneticilerinden oluştuğu anlaşıldı. VASKİ Genel Müdürü Cem Ülker Kaplan, “Eğer bir abone bütün uyarılara rağmen dört-beş yıl boyunca su faturası ödenmediyse bir defaya mahsus suyunu kesiyoruz. 272 bin abone içinde yedi bin abonenin suyunu kesmişiz.” Diyerek yaptıklarını savundu.       

Van Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan meclisin aldığı kararla birlikte VASKİ 30 bin üzerinde yurttaşa icra tebligatı gönderdi. Bin TL üzerinde borcu olan bütün yurttaşlara icra gönderildi. Haklarındaki icra işlemi başlatılan yurttaşların suları kesilmeye başlandı. Bunun üzerine birçok yurttaşta yapılan işlemin hukuki olmadığını belirterek yargıya başvurdu. Ancak VASKİ tüm tepkilere rağmen vatandaşların sularını kesmeye devam etti.

HALK YASAL FAİZİYLE BORÇLANDIRDI

Yurttaşlara su parası konusunda oldukça sert davranan VASKİ aynı tutumu kamu kurumlarının su borcu olduğunda ise göstermiyor. Van dağlarından akan suyu vatandaşa parayla satan ve zamanı geldiğinde mahkemeye veren VASKİ kamu kurumlarının borçlarını ise usulsüz bir şekilde siliyor. VASKİ vatandaşların su borçlarının silinmesine yönelik talepleri ise “ Bu ancak Bakanlar Kurulu kararıyla mümkün oluyor, biz yapamayız” yanıtını vermişti.

MİLLİ EĞİTİMİN VE EMNİYETİN SUYU BEDAVA 

Alınan bilgilere göre ismi sık sık yolsuzluklarla gündeme gelen Van İl Milli Eğitim Müdürlüğünün 12 milyon TL, Van Emniyet Müdürlüğünün ise 7 milyon TL’lik su borcu bulunuyor. Vatandaşı su parası nedeniyle icraya veren VASKİ Müdürü Cem Ülker Kaplan, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Emniyet Müdürlüğünün su borcunu usulsüz bir şekilde sildi. Bununla yetinmeyen VASKİ,  TOMA araçlarına bedava su vermeye de devam ediyor.