Van’da nöbeti emekçi kadınlar devraldı

Van’da belediye gasblarına karşı yürütülen Demokrasi Nöbeti’ni 47’nci gününde Tüm Bel Sen Kadın Meclisi üyeleri devraldı.

Van’daki nöbet, HDP İpekyolu ilçe binası önünde gerçekleşti. Eyleme vekiller, çok sayıda kent sakini ve Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Emekçileri Sendikası (Tüm Bel Sen) Kadın Meclisi üyeleri katıldı.

"Direne direne kazanacağız", "Eşbaşkanlık mor çizgimizdir", "Kayyum gidecek halk gelecek", “Kayyum kaç kaç kadınlar geliyor” sloganlarının atıldığı eylemde ilk konuşmayı Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Eşbaşkanı Kava Ökkeş yaptı.

Ökkeş, hukuksuzluğa karşı direnmeye devam edeceklerini söylerken Tüm Bel Sen MYK Üyesi Satı Burunucu, kayyumların halk iradesi ve demokrasiye yönelik bir darbe olduğunu belirtti.

Burunucu, şöyle konuştu: "Belediye çalışanları olarak yaşadığımız şehirlerde hizmet alırken, seçimlerde oy kullanırken, demokrasi için mücadele ederken onlarca baskı ve engellemelere maruz kaldık. Van Büyükşehir Belediyesine kayyum atandıktan sonra ilk yapılan uygulama birçok arkadaşımızın açığa alınması, sendika başkanı ve yönetici arkadaşlarımızın gözaltına alması oldu. Sendika olarak kayyumlara, antidemokratik uygulamalara ve kayyum atanan illerde yaşayan çocukların, kadınların ve emekçilerin haklarını fındık, fıstık malzemesi yapmalarına, altından tuvalet yaptırmalarına karşı mücadele ediyoruz. Belediyeler bizimdir. Belediye gelirleri o kentte yaşayan halkın hakkıdır. Gelecek güzel günlerin geleceği umudumuz var.”

Tüm Bel Sen Kadın Meclisi üyesi Nazife Bayrak Tosu ise belediyelerin gasp edilmesinin bir darbe olduğunu belirtti.

Eşbaşkanlığın suç olarak görüldüğü tepkisinde bulunan Tosu, “Eşbaşkanlık sistemiyle kadınların yönetimlerde yer alması ve kendini ifade etmesi ciddi bir kazanımdır. Halkın iradesinin gasp edilmemesi gerekiyor. Bu hukuksuzlukların son bulmasını istiyoruz. Halkın kendi iradesiyle seçtiği seçilmişlerin derhal görevlerine geri dönmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.