Van’da demokrasi askıda, faşizm kol geziyor

Van’da sıkı yönetimi aratmayan uygulamalar yaşanıyor. Kentte demokrasi uzun süredir askıya alınmış durumda. Son bir ayda 60’ı aşkın kişi keyfi bir şekilde gözaltına alındı ya da tutuklandı.

Van’da son bir ayda ortalamak her gün iki kişi gözaltına alındı. Bunlardan bir kısmı tutuklandı. Devletin zor aygıtlarının devreye konulduğu kentte, üç kişinin bir araya gelmesi, sorgulama ya da gözaltı için yeterli bir gerekçe sayılıyor.

21 Kasım 2016’da başlayan yasaklar, otomatik bir şekilde artık her 15 günde bir uzatılıyor. Kent fiilen OHAL’i aşan uygulamalara maruz kalıyor.

14 Şubat’ta özel hareket polisleri tarafından, 55 eve yapılan baskında 47 kişi gözaltına alındı. Baskın yapılan evlerin hemen hepsinin kapıları kırıldı, evlerin içi dağıtıldı, ev sakinleri şiddet, hakaret ve tehdide maruz kaldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Eski İl Eşbaşkanı Yadişen Karabulak, HDP Kadın Meclisi üyesi Dilan Yıldız, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) üyeleri Sait Kılıç, Fikret Doğan ve İbrahim Sungur, yargılandıkları davanın 10 Şubat günü görülen ilk duruşmasında tahliye edilmişti. Savcılık, Van 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde çıkan karara itiraz ederek, tutuklanmalarını istedi. İtiraz başvurusunu kabul eden Van 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi, tahliye edilen siyasetçiler yeniden tutukladı.

HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç'a ait aracın önü plakasız bir araç tarafından kesilmiş ve HDP PM üyesi Yunus Durdu gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan ve AKP rejiminin sözcüsü Anadolu Ajansı'nın "terörist" olarak lanse ettiği Durdu, daha sonra tutuklandı.

24 Ocak günü Van Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) üye ve yöneticilerinin evlerine de baskın yapıldı. TUHAY-DER Eşbaşkanı Seyfettin Ertaş, yönetici Kinyas Başak, derneğin önceki dönem Eşbaşkanı Önder Soğukbulak ve birçok kişi gözaltına alındı.

26 Ocak’ta Van'ın merkez İpekyolu ilçesi Xaçort (Hacıbekir) Mahallesi'nde polis çok sayıda özel hareket timinin de katılımıyla eş zamanlı olarak evlere baskın yaptı. Onlarca zırhlı araçla mahalleye giren polis, 3 ayrı evde saatlerce arama yaptı. Baskın sırasında polisler evleri dağıtarak, ev sakinlerine hakaretler yağdırdı.