Van’da 28. Demokrasi Nöbeti: Kayyum Ankara’ya teslim edilecek

HDP’li belediyelerin gasp edilmesine karşı Van’daki Demokrasi Nöbeti 28’inci gününde de devam etti. Eylemde konuşan HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, "Biz kayyumu gönderene kadar ısrarlıyız” dedi.

19 Ağustos’ta Van, Mardin ve Amed Büyükşehir Belediyeleri'nin gasp edilmesine karşı her üç kentte başlatılan demokrasi nöbetleri devam ediyor.

Van’da 28’inci nöbet eylemi kapsamında Halkların Demokratik Partisi (HDP) İpekyolu ilçe binası önünde basın açıklaması yapıldı.

Açıklamaya HDP milletvekillerinin aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı. Eylemde "Kayyum idaresi değil halk iradesi" yazılı pankart da taşındı.

HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, AKP iktidarının ortağıyla beraber ülkeyi yönetemediğini söyledi. Hükümetin, HDP önünde topladığı bazı ailelere değinen Özgüneş, adresin HDP değil hükümet olduğunu belirtti.

Özgüneş, Türkiye’nin ancak barış ve özgürlüklerle kurtulabileceğini belirterek, kayyumların “resmen darbe” olduğunu söyledi.

Özgüneş şöyle konuştu: “Bu darbeyi, Türkiye halklarına, demokrasi ve hukuka yapılmış sayıyoruz. Bizim derdimiz bir iki belediyeyi kurtarmak değil, bizim derdimiz ülkeyi hukuka, barışa, demokrasiye kavuşturmaktır. Bugün bana bunu yapıyorlarsa yarın İstanbul, Ankara, İzmir, herhangi bir ilçeye de yapabilirler. Onun için direnişimiz haklı ve meşrudur. Biz kayyumu gönderene kadar ısrarlıyız. Biz bu kayyumu Ankara'ya teslim edene kadar, halk iradesi tekrar yerini alana ve bu halka hizmet edene kadar mücadelemiz devam edecektir. Başarı Türkiye için; demokrasi, hukuk ve toplumsal barışı isteyenlerin olacaktır. Biz bu davanın neferleriyiz”

Bu konuşma ardından oturma eylemi, söylenen ezgiler ve atılan sloganlarla son buldu. Ancak bu sırada polis bazı gençleri gözaltına almaya çalıştı. Bunun üzerine HDP’li vekiller ile polis arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı. Eylem herhangi bir gözaltı gerçekleşmeden sona erdi.