Tutsak Dikme yoğun bakımda ve elleri kelepçeli!

İHD, yoğun bakım ünitesinde bilinci kapalı olmasına rağmen elleri yatağa kelepçeli şekilde tutulan hasta tutsak İlhan Dikme’nin durumuna dikkat çekti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu’nun düzenlediği 393. F Oturumu’nda elleri kelepçeli bir şekilde üç haftadır yoğun bakım ünitesinde tutulan ağır hasta mahpus İlhan Dikme’nin durumuna dikkat çekildi. Galatasaray Meydanı’nda toplanmaları engellenen insan hakları savunucuları, polis ablukasına rağmen açıklamayı İHD’nin bulunduğu Çukurlu Çeşme sokağında yaptı. “Tecrit öldürür, dayanışma yaşattır”, “ Hasta mahpus İlhan Dikme serbest bırakılsın” yazılı pankartlarının açıldığı eylemde, bu haftaki açıklamayı insan hakları savunucusu Hatice Onaran okudu.

‘ADETA ÖLÜME TERK EDİLİYORLAR'

Hasta tutsakların tedavi hakkının engellediğini vurgulayan Onaran, hastalığının son aşamaya gelmiş tutsaklara gerekli tedavi ve bakım yapılmadığı gibi, son günlerini ailelerinden uzakta hapishanelerde geçirmeye zorlandıklarına dikkat çekti. Onaran, veda hakkı dahi engellenen tutsakların Adli Tıp Kurumu’nun "hapishanede kalamaz” raporlarına rağmen adeta ölüme terk edildiğini kaydetti.

'BEYİN KANAMASI GEÇİRDİ'

Ağır hasta tutsaklardan birisinin İlhan Dikme olduğunu belirten Onaran, 1972 doğumlu olan Dikme’nin 2 Nisan 2019'da tutuklanarak Balıkesir Kepsut Hapishanesine konulduğuna, koğuşa alınma talebiyle yaptığı başvurulara rağmen 1 buçuk ay tek başına tutulduğuna dikkat çekti. Tecrit boyunca göğüs ve baş ağrısı çeken Dikme'ye Kepsut Devlet Hastanesi’ne hipertansiyon tanısının konulduğunu anlatan Onaran, 18 Haziran'da hiçbir gerekçe gösterilmeden Kocaeli Kandıra 2 Nolu F Tipi Ceza İnfaz Kurumuna sevk edilen Dikme’nin burada da 3 gün tek başına tutulduktan sonra iki kişilik bir odaya alındığını belirtti.
Kandıra Hapishanesi’nde tedavi edilmeyen Dikme’nin beyin kanaması geçirdiğine dikkat çeken Onaran, Dikme’nin hücre arkadaşı S.Tepe’nin gönderdiği mektubu paylaşarak, şunları belirtti: “S.Tepe 11 Eylül’de gece saat 02.30 da Dikme’nin inlemesi ve hırıltılı sesleri üzerine uyanmış, yanına gittiğinde bilincinin kapalı olduğunu görmüştür. Yatağında yan çevirdiğinde ağzındaki kusmuk dışarıya çıkmış ve nefes alış verişi düzene girmiş. Hemen ardından memurlara haber vermiş, ambulans gelerek İlhan Dikme hastaneye sevk edilmiştir.
Kandıra 2 Nolu F Tipi Hapishane idaresi tarafından bilgilendirilen aile aynı gün hastaneye giderek bilgi almış, İlhan Dikme'nin önce Kocaeli Devlet Hastanesi'ne ve ardından Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi'ne gönderildiğini, burada beyin kanaması tanısı ile yatırıldığını öğrenmiştir. Anjio olmaya götürülürken İlhan Dikme ile karşılaşan ailenin Dikme ‘nin iyi, bilinci açık bir vaziyette görmüşler ve yanlarından geçerken İlhan Dikme ailesine 'günaydın' diyerek seslenmiştir. Doktor, anjio sonrasında beyin kanaması tanısı ile ameliyata alınacağını söylemiş, 6 saat süren ameliyat sonrasında da ameliyatın iyi geçtiği, yaklaşık bir hafta sonra taburcu edilerek hapishaneye geri gönderilebileceği bildirilmiştir. Ameliyat akşamı, doktorun verdiği bilgilere uygun olarak İlhan Dikme uyanmış hatta hemşirenin yardımı ile çorba içmiştir.

DURUMU AĞIRLAŞTI

Ameliyattan 48 saat sonra aileye komplikasyon geliştiği ve durumunun ağırlaştığı söylenmiş, ardından uyutulmaya başlanmıştır. Bu sürede akciğer enfeksiyonu ve beyin ödemi gelişmiş ve beyin ödemini atabilmesi için 1 Ekim günü beynine diren takılmıştır. Eşi ve kızı savcılıktan izin alarak günde sadece 5 dakika kendisini görebilmekte ancak anne ve babası görüş yapamamaktadır.”

'YOĞUN BAKIMDA KELEPÇELİ!'

İHD İstanbul Şubesi’ne başvuran ailenin, halen bilinci kapalı olarak uyutulmakta olan İlhan Dikme'nin yatağa kelepçelendiğini ve bundan dolayı da kolunda ciddi oranda ödem oluştuğunu söylediğine dikkat çekti. Tedavisini zorlaştıran bu duruma son verilmesi için ailenin girişimlerde bulunduğunu ancak kelepçenin çıkarılmasını sağlayamadıklarını anlatan Onaran, bunun üzerine hastaneye giden derneğin bir avukatının vekaleti olmasına rağmen İlhan Dikme ile görüşmesi engellendiğini söyledi.

‘KELEPÇELİ MUAYENE VE TEDAVİ İŞKENCEDİR'

İstanbul protokolüne , tıbbi etik ilkelerine ve uluslar arası mahpus hakları standart kurallarına göre; kelepçeli muayene ve hastanede yatağa kelepçeli tedavi işkence olduğunun altını çizen Onaran, “Bizler insan hakları savunucuları ve Hapishane Komisyonu olarak tedaviyi yürütmekte olan hekimler de dahil yetkilileri göreve çağırıyoruz. Tıbbi gereklilikler ve İstanbul protokolü de gözetilerek, yoğun bakımda bilinci kapalı olarak uyutulan İlhan Dikme'nin kelepçesi çıkarılmalı, ceza infazının durdurularak serbest bırakılmalı ve tedavisinin özgür koşullarda yapılmasına imkan sağlanmalıdır. Tedavi sürecinde verdiği zarara rağmen kelepçe uygulamasına izin veren ve devamına karar verenler hakkında ise adli ve idari başlatılmalıdır” dedi.
Açıklamanın ardından söz alan İlhan Dikme’nin annesi Besne Dikme, oğluna uygulanan kelepçe işkencesinin son bulmasını istedi.