Tütüncüler ısrarcı: Ekmeğimizle oynatmayacağız!

Tütüncüler, kıyılmamış tütüne yasak ve hapis cezası getiren Torba Yasasını Meclis’ten geçirmemeye kararlı. Üretici Cemil Genç ve Satıcı Dilek Tokel, yasa geri çekilene kadar mücadele  edeceklerini vurguladılar.

Meclis'e sevk edilen torba yasadaki  kıyılmış tününe getirilen yasak ve hapis cezasını öngören maddeye yönelik tepkiler büyüyor. Yasanın geri çekilmesi için sokaklara çıkan tütün üreticileri ve satıcıları, yasaya geçit vermemekte kararlı.

ANF'ye konuşan tütüncülerden Cemil Genç ve Dilek Tokel, ekmek davası verdiklerini söylediler.

‘BU EKMEK DAVASIDIR !’

Tütün Üreticisi Genç, kaçakçılığın önüne geçmek adı altında çıkartılan tasarının yasalaşması durumunda, tütüncülerin hem emeği, hem ekmeğinden olacağını vurguluyor. 37 yaşındaki 1 çocuk babası Genç, yıllardır verdikleri emeğin bir yasa ile yok olmasına izin vermeyeceklerini kaydetti. Bu meselede iki taraf bulunduğunu, birinin  ÖTV ve yabancı  firmalar, diğerinin yoksul üretici ve gariban tiryaki olduğuna dikkat çeken Genç, bu yasa ile hem yoksul üreticinin, hem de gariban tiryakinin mağdur edileceğini söyledi. Genç, “Gariban tiryaki sigara alamadığı için alternatife yani sarmalı tütüne yöneliyor, tütüncü ise  tiryakiye tütün ulaştırmak için uğraşıyor” dedi. Yasaklayarak, hapis cezası vererek bu meselenin çözülmeyeceğine, tam aksine kaçakçılığın daha da yaygınlaşacağına işaret eden Genç, çözüm yolunun tütüncülüğü  yasal zemine oturtmaktan geçtiğini kaydetti. 

'YASAKLAMAK DEĞİL, YASAL ZEMİN LAZIM'

Ürettikleri tütünde hiçbir katkı maddesi bulunmadığını belirten Cemil Genç, “Ortada böyle bir tütün varken, neden içinde bin bir türlü katkı maddesi olan yabancı büyük  firmaların ürettiği  sigaralar  tercih ediliyor? Sorun eğer vergi ise, o zaman sarmalık kıyılmış tütün tesislerin önünü açıp, yasal zemine oturtsunlar. Bunun için de devletin yasaklamak yerine vergi düzenlemesi yapması  gerekiyor. Yoksa öyle herkesi mağdur ederek bu iş  olmaz. Biz üreticiler olarak bunu kabul etmeyiz ve etmiyoruz. Burada söz konusu olan bizim emeğimiz, alın terimiz. Söz konusu olan ekmek davasıdır. Bu üretim ile aile geçindiriyoruz, çocuk okutuyoruz. Kimsenin ekmeğimizle  oynama hakkı yok. Biz bu yasaya karşı  sonuna kadar direneceğiz” diye konuştu.

DÜKKAN İŞLETEREK HASTA EŞİNE BAKIYOR

Tütün Satıcısı Dilek Tokel ise, bu yasa ile hayatlarının tümden kararacağını ifade etti. “Yasa çok ağır, kaldıramıyoruz” diyen Tokel,  “Ekmeğimizle oynuyorlar, çıkmaza girdik” dedi. Dört yıldır tütün dükkanı işlettiğini belirten 39 yaşındaki Tokel, dükkandan kazandığı parayla hasta eşine baktığını anlattı. Yasa Meclis'ten geçmeden etkilendiklerine dikkat çeken Tokel, “Bu yasadan sadece biz satıcılar değil, müşterilerimiz de etkilendi. İşimiz düştü, ekmeğimizden olduk” diye tepki gösterdi.

'YASA GERİ ÇEKİLENE KADAR...'

Çok yüksek vergi ödediklerini dile getiren Tokel , vergiler  aşağı çekilmediği takdirde dükkanlarını kapatmak zorunda kalacaklarını kaydetti. Yasada satıcılara getirilen hapis cezasının kabul edilmez olduğunu vurgulayan Tokel, “Bu ülkede üretilen tütün ne zamandır beri kaçak oluyor? Böyle bir saçmalık yok. Sattığımız uyuşturucu değil; tütünümüzü satıyoruz biz, ekmeğimizi çıkartmaya bakıyoruz” diye konuştu. Bu  iş sayesinde  binlerce insanın para kazandığına, bu yasa Meclis'ten çıktığı takdirde herkesin aç kalacağına işaret eden Tokel, “Tütünümüze dokunmayacaklar; tütün emektir, ekmektir. Bu yasa geri çekilene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.