Türk devlet güçleri 'Kürdistan Sendromu' yaşıyor

Türkiye'de yapılan bir araştırma devlet güçlerinin yaşadığı Kürdistan Sendromu'nu ve iktidar tarafından üstü örtülen savaş gerçekliğini bir kez daha ortaya koydu.

Kürdistan'da özgürlük savaşçıları ile Türk devleti arasında yaşanan savaş Türk ordusunda travma yaratmaya devam ediyor. Gerilla güçleri karşısında ağır kayıplar veren binlerce asker ve polis yaşadığı psikolojik travmaları atlatamıyor. İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sosyal Hizmetler Bölümü ile Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü'nden 2 öğretim görevlisinin yaptığı araştırma asker ve polislerin yaşadığı Kürdistan sendromunu gözler önüne serdi.

Kürdistan'daki savaşta yer alan polis, asker ve korucularla görüşen öğretim görevlilerinin yaptığı araştırmaya göre her 5'inden 4'ü yanındakinin yaralanmasına 5'inden 3'ü de ölmesine tanık oluyor. Yine her 4 asker, polis veya korucudan 3'ünün saldırıya maruz kaldığı belirtilen araştırmada, savaşta yer alanların ruh sağılığının bozulduğuna dikkat çekiliyor. Yapılan bu araştırma iktidar tarafından üstü örtülen savaş gerçekliğini bir kez daha ortaya koydu. Hemen hemen her gün Kürdistan'ın farklı bölgelerinde HPG ile Türk askerleri arasında çatışma yaşanırken, Türk ordusunun verdiği kayıplar kamuoyundan gizlenmeye çalışıyor.

İNTİHAR EDENLER, AKIL HASTANESİNE YATIRILANLAR...

Kürdistan'daki savaşta yer alan devlet güçlerinde daha önce de bir çok defa Kürdistan Sendromuna rastlandı. Özellik Özyönetim direnişi sürecinde YPS'li savaşçılar karşısında ağır kayıplar veren ve aylarca şehirlere giremeyen devlet güçlerinin yaşadığı travmalar sonrası dönemin Genel Kurmay Başkanı şimdinin AKP'li Savunma Bakanı Hulusi Akar apar topar Özyönetim direnişlerinin olduğu şehirlere giderek asker ziyaretlerinde bulunmuştu.

Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise askerin moralini düzeltmek için "Gerekirse havyar gönderin" talimatı vermişti. Yine dönem Nusaybin'den bir asker yazdığı mektupta, "Her sabah, bugün hangimiz vurulacak diye güne başlıyoruz. Namlunun ucundayız" ifadelerini kullanmıştı. Ayrıca savaş bölgesinde kalan asker ve polislerden kiminin intihar ederek yaşamına son verdiği, kiminin de akıl hastanesi yatırıldığı bir çok defa basına yansımıştı.