Temelli: Üçüncü yol olma hedefimiz var

HDP Eşbaşkanı Sezai Temelli, 23 Haziran’da İstanbul’da yenilecek seçim çalışması kapsamında Alevi örgütleriyle bir araya geldi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Sezai Temelli, 23 Haziran yenilenecek İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimleri öncesi Alevi örgütleri temsilcileri ile bir araya geldi. Taksim Hill Otel’de gerçekleşen buluşmaya çok sayıda Alevi örgütü temsilcisi, Alevi yazar, gazeteci ve sanatçı katıldı.

HDP’nin Alevi milletvekilleri ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koyiğit’in da katıldığı etkinlikte, lokma dağıtıldı. Sahne alan Ayfer Düzdaş’ın seslendirdiği ezgi ve deyişlerin ardından konuşmasını yapmak üzere sahneye HDP Eşbaşkanı Sezai Temelli çıktı.

Önemli stratejileri olduğunu dile getiren Temelli, “Bunu halklarla buluşturmak bizim için önemliydi. Seçimler önemli duraklardır. Bütün meseleyi sandıklara kilitlerseniz pek bir şey başaramazsınız. 17 yıllık Türkiye deneyimi bunu gösteriyor. Siyasetin toplumsallaşması açısından biz daha kapsamlı bir şekilde siyaseti ele almalıyız. Birlikte çözüm üretmemiz gereken çok önemli sorunlarımız var. Her hangi bir kesimin sorunu varsa, toplumun her hangi bir sorunu varsa birlikte çözmeliyiz. En temel stratejimiz bu bizim” dedi.

Yıllardan bu yana Türkiye halklarına tekçiliğin dayatıldığını söyleyen Temelli, “Bunu aşmamız gerekiyor. Onun için stratejik olarak seçimlere müdahale ediyoruz. Türkiye’de siyasetin kutuplaştığı bir yerde Üçüncü Yol olma hedefimiz var. Toplumun bütün kesimlerinin bir araya geleceği, sorunlarını çözeceği bir yol var etmek bizim için önemlidir” ifadelerini kullandı.

Topluma önerdikleri Üçüncü Yol’un önemi üzerinde duran Temelli, şunları belirtti: “Bu sıkışmışlığı aşmak için önemli. 24 Haziran’a giderken de, 16 Nisan’da da karşımıza çıktı. Bir kutuplaşma karşımıza çıkarıldı. Bir ayrımcılıkla karşı karşıya kaldık. Başka seçeneğe tahammül edemeyenlerin kendi arasında toplumun sesini, Üçüncü Yol’u kabul etmedi. Bizde herkes kendi ‘Hayır’ı ile gelsin dedik. Gelin Üçüncü Yol size yol açsın. Bugün de siyasete giderken bu anlayışla yola çıktık.”

Temelli, 23 Haziran seçimleri kadar, 24 Haziran günü “Ne yapacağız?” sorusuna verilecek cevabın da çok önemli olduğunu ifade etti.

‘ESAS MESELE 24 HAZİRAN’DA NE YAPACAĞIMIZ’

Temelli, “Esas mesele 24 Haziran’da ne yapacağız. Diğer seçimler gibi hiçbir şey olmamış gibi mi yolumuza devam edeceğiz? Seçimlerin etkisinden belki de bir an önce çıkmak gerekiyor. Seçeneği, politik seçeneği toplumla, halklarla birlikte var etmek gerekiyor. Seçimin etkisinin sınırlarını aşmak zorundayız. Toplum bunu için inisiyatif almalıdır” dedi.

Sözlerinin devamında Türkiye’de bir temsiliyet krizi yaşandığını dile getiren Temelli, bunu şu sözlerle açıkladı: “Hem seçim sisteminden hem de toplumun haklarının gasp edilmesinden kaynaklı bir temsiliyet krizi yaşanıyor. Bir siyaset yapamama hali var Türkiye’de. Bir 12 Eylül Anayasası var Türkiye’de. Evet, yamalı bohçaya döndü ve kısmen düzeltilmeler yapıldı. Cumhurbaşkanlığı sistemi ile bir kez daha önümüze çıktı. Türkiye çoğulcu bir sisteme ihtiyaç duyuyordu. Parlamenter sistemde de temsiliyet sorunu vardı. Bütün çalışmalarda ‘ne yapmalı?’ sorusunu önümüze koymalıyız. Yerel demokrasinin inşasında sorunların bir arada çözümü bizim için önemlidir”

Türkiye toplumuna önerdikleri Üçüncü Yol kutuplaşmış, tekleşmiş siyasetin önüne bir engel olarak geliyorsa, yeni bir siyaset öneriyorsa bunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Temelli, “Önümüzdeki süreci de bu şekilde okuyoruz. Siyaseti artık bu yeni kulvarda ayaklandırarak, devinim kazandırmalıyız. Herkesi siyasete davet ediyoruz. En acil sorunumuzdan başlayalım; bizim bir Anayasaya ihtiyacımız var. Bir demokratik anayasa uzlaşma zemini yaratmalıyız. Bütün partilere sesleniyorum. AKP, MHP, İP, CHP’ye sesleniyorum. Eğer bir demokratik zemin yoksa, o zaman bir ipotek altındasınızdır. Açın Meclis’in kapılarını, duvarlarını, halklar, sivil toplum örgütleri ile buluşalım. Gelin yeni bir Anayasa yapalım. Demokratik ulus anlayışını ileriye taşıyacak bir Anayasa yapabiliriz. Halkların, toplumun, emekçilerin ihtiyaç duyduğu şey bu zemindir. Baskı, savaş politikaları ile toplum bir cendereye sürüklenmiş durumda. Ortak iyiyi üretmek zorundayız. Hepimiz için. Onun için önümüzdeki döneme bir geçiş dönemi olarak bakıyoruz” diye konuştu.

Temelli’nin konuşmasının ardından etkinlik, basına kapalı olarak devam ediyor.