Tecride ve işgale karşı Sion'da eylem

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik mutlak tecritin kırılması ve 4 parça Kurdistan'da sürdürülen işgal saldırılarına dikkat çekmek için siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin çağrısıyla İsviçre'nin Sion kentinde bir eylem düzenlendi.

Valais kantonun başkenti Sion kentinde La Roue Libre - Altenati'valais, Unia Wallis, Jeunes Verts, Les Verts, POP, Jeunes Socialistes, Associations des Kurdes en Valais ve CDK Lozan'ın katılımıyla place de la Planta meydanında bitr miting düzenlendi.

Dört parça Kurdistan'da sürdürülen direnişlerde yaşamını yitirenler şahsında bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Tertip komitesi adına Nazile Halime Hasan tarafından Fransızca basın metni okundu. 

Jina Emini'nin İran ahlak polislerince katledilmesi sonrası Rojhilat (Doğu Kurdistan) başlayıp İran'a yayılan serdildanlara ve Fransa'da 3 aktivistin katledilmesine değinen Halime Hasan insanlar bugün katliamlara karşı sokakta diye konuştu. Medya Savunma Alanları'nda gerillalara yönelik kimyasal silah kullanımına dikkat çekilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi

NATO üyesi olan Türk devletinin Kürt nüfusuna karşı kalıcı ve sistemli bir savaş ve işgal politikası yürütüyor. Irak ve Suriye'deki Türk askeri operasyonlarında Batılı ülkelerin silahları ve desteği kullanılarak Suriye'de Erdoğan rejimi bundan on yıl önce  Kürt kadınları tarafından yaratılan  kadın devrimine saldırıyor. Jineolaji üyesi Kürt kadın Nagihan Akarsel, Güney Kurdistan'ın güneyindeki Süleymaniye'de suikasta kurban gitti. Yine Paris'te yakın zamanda Türk devletini işaret eden 3 Kürt aktiviste saldırı gerçekleştirildi.  Kürt gerillalarına karşı kimyasal silah da kullanan Türk devletinin kalıcı savaş suçlarına son vermeliyiz. Bu suçlar araştırılmalı ve Türk devleti hesap vermelidir. Bu anlamda İran ve Türk devletleri, Kürt kadınlarının hayatında aynı zihniyetin ve aynı sistemin farklı ifadeleridir.'

İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) adına burada bir konuşma yapan Sıtkı Demir tecride karşı bedenini ateşe veren Veysi Taş'ı anarak başladığı konuşmasında.  

22 aya yakın süredir ağır tecrit koşulları altında tutulan Abdullah Öcalan'ın yaşamı ve güvenliğine yönelik duydukları kaygıları dile dile geyirdi. Kürt halkına 100 yıl önce dayatılan esaret zincirinin bugün Abdullah Öcalan'ın yaratmış olduğu özgürlük paradigmasıyla bertaraf edildiğini söyleyen Demir 'Bugün 4 parça Kurdistan'da işgale ve katliamlara karşı serhildanlar yükselebiliyorsa eğer bu Önderliğimizin paradigması sayesinde olmuştur. Bizler Önderliğimizin paradigmasını sahiplenerek direnişimizi sürdüreceğiz, Önderliğimizi ve Kurdistan'ı özgürleştireceğiz' diye konuştu.

İşçi Partisi (POP) Kanton Başkanı Federic Nouchi'de burada kısa bir konuşma yaparak Kürt halkıyla dayanışma içinde olduklarını dile getirdi.

Yapılan konuşmaların ardından eylem Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün sağlanması ile Kurdistan'da sürdürülen katliam ve işgal saldırılarının sonlandırılması taleplerinin dile getirildiği sloganlarla sonlandırıldı.