Avrupada kamu çalışanlarını örgütleyen 270 federasyonun üyesi olduðu EFPUnin suyun özelleştirilmesine karşı bir kampanya sürdürüyor. Hedef 1 milyon imza toplayarak Avrupa Komisyonunu suyun özelleştirmesini yasaklayan bir yasayı kabul etmeye zorlamak.
EFPU yöneticilerinden Pablo Sanchez, suyun arabalar gibi satılan bir ticaret malı olmadıðını, korunması ve güçlendirilmesi gereken bir insan hakkı olduðunu söylüyor. 2 milyon Avrupalının temiz içme suyuna sahip olmadıðını, bazı Avrupa ülkelerine dayatılan özelleştirmelerin bu sayıyı daha da arttıracaðı uyarısında bulunuyor. Avrupa ülkelerinde yaşayan emekçilere suyun özelleştirmesini engellemek için başlatılan kampanyaya katılmaları çaðrısı yapıyor.
Avrupa Birliði Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF ekonomik kriz içinde bulunan Yunanistan, Portekiz, Ispanya, Ýrlanda ve Ýtalya gibi ülkelere borç vermesine karşılık olarak kemer sıkma politikaları uygulamalarını, aralarında suyun da bulunduðu pek çok kamu hizmetinin özelleştirilmesini dayatıyor. Geçmişte Dünya Bankası ve IMFnin yoksul ülkelere dayattıðı Temel Uyum ve Yoksulluðu Sınırlama gibi programlar bu kez kriz içindeki Avrupa ülkelerine dayatılıyor.
Ancak bu dayatma emekçi halkın ve sivil toplum örgütlerinin direnişiyle karşılaşıyor. Geçtiðimiz yıl Ýtalyada Italian Forum for Water Movements suyun özelleştirmesine karşı 1,4 milyon imza toplayarak Hükümeti halk oylaması yapmak zorunda bıraktı. Oylamaya katılanların % 95i suyun özelleştirilmesini engelleyecek yeni yasalar çıkarılması için oy kullandı.
Bu yılın Mayıs ayında da Ýspanya, Portekiz ve Yunanistanda suyun ticarileştirilmesine karşı mücadele eden 21 örgüt Avrupa Birliðinin ekonomik işlerinden sorumlu Komiseri olli Renhe ortak bir mektup göndererek, ülkelere ekonomik yardım yapma şartının suyun da aralarında bulunduðu pek çok kamu hizmetinin özelleştirilmesine baðlanmasının insanların su kullanma hakkını ihlal ettiðini ve bu nedenle de kabul etmeyeceklerini belirttiler. Komisyonun dayattıðı özelleştirmelerin Avrupa ve Dünyanın diðer ülkelerinde olumsuz sonuçlar yarattıðını somut örnekler vererek ifade ettiler.
1990lı yıllarda Dünya Bankası ve IMF bir dizi ülkeyi su ve lahım şebekesini özelleştirmeye zorladı. Ýnsanların en doðal hakları olan su ticari bir metaya dönüştürüldü. Aşırı karlar elde eden tekeller su ihtiyacını tekellerden karşılamak zorunda kalan Dünya nüfusunun % 7sinin 2015 yılında % 17ye yükseleceði tahmininde bulundular.
Ancak gelişmeler tam tersi oldu. Aşırı kar kazanma hırsıyla hareket ederek su ücretlerini yükselten tekellere tepkiler büyüdü. ABDde Atlanta, Filipinlerde Manila ve Latin Amerikanın bazı ülkelerinde özelleştirilen su şebekesi yeniden kamulaştırıldı. Avrupa ülkelerinde de benzeri gelişmeler yaşandı. Pariste su tesisleri Suez ve Veolia gibi büyük tekellerden geri alındı. Hollanda 2004 yılında suyun özelleştirilmesini yasaklayan yasayı kabul etmek zorunda kaldı. Ýsveçin Malmö ve Lund illerinde suyun özelleştirilmesi engellendi. Berlinde protesto gösterileri ve halk oylaması sonrası belediye yönetimi geri adım atmak ve suyun yeniden kamulaştırılacaðını açıklamak zorunda kaldı.
Daha önce özelleştirilen şu şebekelerini yeniden kamulaştıran ülke ve belediyeleri belirleyen Corporate Europa Observatory adlı örgütlenmeden Oliver Hoedeman, pratikte zararları görüldüðü halde hala Dünya Baknası ile krizdeki ülkelere borç para veren ülkelerin suyun özelleştirilmesini dayatmalarını şizofrenik bir vaka olarak tanımlıyor. Hoedeman, Daha önce suyu özelleştirenler bu uygulamadan vazgeçerken, bu konuda deneyimi olmayan ülke ve belediyeler özelleştirme hatasına düşüyorlar diyor.
Hoedeman hata yapan ülkelere örnek olarak da Türkiyeyi gösteriyor. Türkiyenin sadece şu şebekesini deðil aynı zamanda nehir ve göllerini de özelleştirmeyi planlandıðını belirterek şunları söylüyor: Türkiye su şebekesi ve nehirleri özelleştirmek için 50 yıllık sözleşme imzalamaya hazırlanıyor. Bu pek çok ülkede tabu olarak kabul edilen özelleştirmenin en uç biçimidir.
Suyun özelleştirilmesine karşı kampanya 2013 yılının Ekim ayı sonuna kadar devam edecek. Avrupa Birliði ülkelerinde yaşayanlar imza kampanyasına www.right2water.eu adresinden katılabilirler.