Siyasi soykırım protestoları sürüyor: Aktif mücadeleye çağırıyoruz

Amed merkezli siyasi soykırım operasyonları Ankara, Denizli, Antalya'da da protesto edildi, "Aktif mücadeleye çağırıyoruz" denildi.

Amed merkezli 21 kentte yapılan siyasi soykırım operasyonlarında aralarında gazeteci, avukat ve siyasetçilerin de olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Ankara, Denizli, Antalya'daki protestolarda, "Sandıklara sahip çıkmaya ve darbeye karşı aktif mücadeleye çağırıyoruz" mesajı verildi.

ANKARA

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, şube binasında basın toplantısı düzenlendi. “Muhalif, avukat, sanatçı, siyasetçi, Kürt halkı kriminalize edilemez. Gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılsın” yazılı pankartının açıldığı toplantıya Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Alınteri, Devrimci Parti, Karala, Devrimci 78’liler Federasyonu ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) üye ve temsilcileri katıldı. Toplantıda İHD Ankara Şubesi yöneticilerinden Avukat Nilay Nayman Konuştu.

Nayman, “Siyasi iktidarın on yıllardır yürüttüğü savaş politikaları dün Kürt halkını nasıl susturamadıysa, bugün de susturamayacaktır. 14 Mayıs seçimi yaklaştıkça baskısını artırarak halkı sindirmeye ve faşizmi yükseltmeye çalışan iktidarın hesaba katmadığı şey, halkın özgürlük ve demokrasi mücadelesinin, yargı taciziyle kesintiye uğramayacağıdır” dedi.

Soruşturma dosyasında son yıllarda rutin hale gelen kısıtlama kararı getirildiğini hatırlatan Nayman, “Diyarbakır’da işkenceyle gözaltına alınan Serhat Eren’e saatlerce ulaşılamamış, nerede tutulduğu dahi öğrenilememiştir. Ancak 10 saat sonra ulaşılmış ve avukat görüşü yapılabilmiştir. 25 Ekim’den beri haksız yere tutuklu bulunan Mezopotamya Ajansı ve JINNEWS muhabirlerinin avukatı Resul Temur da gözaltına alınanlar arasındadır. Av. Resul Temur’un büro aramasında mesleki bilgi ve belgelerinin olduğu dosyalara dahi el konulduğu öğrenilmiştir” diye belirtti.

Operasyondan hemen sonra Türk İçişleri Bakanı’nın yaptığı açıklamaya değinen Nayman, “Açıkça yürütmenin yargıya verdiği talimatı ve aralarındaki hiyerarşik yapıyı itiraf etmiştir. Kişilerin masumiyet karinesini ihlal eden, yasal ve demokratik faaliyetlerini kriminalize eden bu açıklama, hukukun üstünlüğü ve yargının bağımsızlığı ilkelerinin ne yazık ki ülkemizde yalnızca hukuk metinlerinde geçen varsayımlar haline geldiğini bir kez daha göstermiştir. Halkın haber alma hakkına, savunma hakkına, örgütlenme ve ifade özgürlüğüne yapılan bu saldırılar ve siyasi iktidarın yargıyı bir sopa olarak kullanması elbette tanıdıktır” diye konuştu.

TTB Merkez Konsey üyesi Vedat Bulut da “Seçim öncesi AGİT raporunu yayımlandı, adil seçim koşullarının sağlanmadığına dair eleştiriler geldi. Çünkü sadece 14 Mayıs günü sandıklarda güvenliği temin etmek, oy kullanmak adil seçim anlamına gelmiyor. Propaganda eşitliğinin sağlanması ve insanların serbest bir şekilde adaylıklarını açıklaması, politikalarını topluma duyurmaları gerekiyor” dedi.

Devrimci 78’liler Federasyonu adına söz alan Şair Ahmet Telli, bu tür gözdağı hadiselerini 40 yıldır sıkı bir şekilde yaşadıklarını söyleyerek şu ifadelerde bulundu: “Önemli olan bu attıkları adımdan sonra yeni bir adım atmalarına izin vermeyecek biçimde güçlerimizi birleştirmek. Örgütlü davranışlarımızı ve hareketlerimizi süreklileştirmek ve devamlılaştırmak durumundayız.”

Alınteri adına söz alan Zarife Çamalan ise şu saate kadar altılı masa bileşenlerinden herhangi bir kınama açıklaması yapılmamasını eleştirdi.

DENİZLİ

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Denizli il örgütleri, dün Amed merkezli gerçekleşen gözaltıları protesto etti.

HDP Denizli İl Eş Başkanı Şerife Yıldırım, AKP-MHP iktidarı ve güdümündeki yargının gerçekleştirdiği saldırının nedenini iyi bildiklerini kaydetti. Bu operasyonun sandıkları ve halkın iradesini çalma operasyonu olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Bu operasyon topluma ve onun siyasi tercihlerine açık bir gözdağı ve tehdittir. Bu tehdit ve şantaj düzeninin sona ermesini isteyen, yıllardır uygulanan hukuksuzluklarla hesaplaşma iradesi gösteren herkesi bu saldırılara karşı açık tutum almaya çağırıyoruz. Gözaltına alınan her bir kişinin yerine binleri, on binleri sorumluluk üstlenerek seçim çalışmalarına katılmaya, sandıklara sahip çıkmaya ve darbeye karşı aktif mücadeleye çağırıyoruz" diye konuştu.

ANTALYA

İHD ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Antalya Şubeleri, Attalos Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Eyleme Yeşil Sol Parti Antalya milletvekili adayı Canan Çalağan, HDP Antalya İl örgütü ve çok sayıda kişi destek verdi. “Siyasi gözaltılara son verilsin” pankartının açıldığı eylemde kitle sık sık “Direne direne kazanacağız”, "Özgür basın susturulamaz", “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları attı.

İHD Antalya Şubesi’nden Nesibe Bahadır, gözaltına alınanların ne ile suçlanıp hangi delillere dayandırıldıklarını öğrenemediklerini söyledi. Yargının muhalefete, Kürt halkına ve basınına karşı sopa olarak kullanıldığını belirten Bahadır, seçimlerin demokratik ve adil yürütülemeyeceği endişesi taşıdıklarını aktardı.

Bahadır, “Bizler, İHD ve ÇHD Antalya şubeleri olarak yasalara ve evrensel hukuk ilkelerine aykırı olarak hak savunuculuğunun kriminalize edilmesini, avukatların mesleki faaliyetleri üzerinden suçlamalarını, Kürt basını üzerindeki sistematik yargısal taciz ile, halkın haber alma özgürlüğünün elinden alınmasını hiçbir şekilde kabul etmediğimizi bir kez daha yineliyoruz. Gazeteciler ve hak savunucularının hukuka aykırı gözaltı işlemine son verilerek derhal serbest bırakılmalarını talep ediyoruz” dedi.