Sêrt Newrozu: ‘21 Mart’ın zafer ruhunu 31 Mart’a taşıyacağız’

Sêrt’teki Newroz Alanı, "Rabe dema azadî û serkeftinê ye" şiarıyla on binlerin akın ettiği coşkulu bir kutlamaya ev sahipliği yaptı.

Çakmak Mahallesi'ndeki Newroz Alanı’na sabahın erken saatlerinden itibaren kent ve köylerden gelen halk, renkli bayraklar, geleneksel Kürt kıyafetleri ile dikkat çekti. 

Newroz Alanı'nda sık sık "Bijî serok Apo", "Bê serok jiyan nabe", "Bijî berxwedana zîndanan" ve "Jin jiyan azadî" sloganları atıldı. 

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk'ün yanı sıra Halkların Eşitlik ve Demokratik Partisi'nin (DEM Parti) Sêrt Milletvekilleri, DEM Parti Sêrt Belediye Eşbaşkan Adayları ve birçok yerel örgüt temsilcisi de kutlamalara katıldı.

Program, saygı duruşuyla başladı. Ardından, alanda çeşitli pankartlar açılarak ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan lehine sloganlar atılarak coşku doruğa çıktı. 

Programın ilerleyen bölümlerinde DEM Parti Sêrt Belediye Eşbaşkan adayı Sofya Alagaş ve diğer eşbaşkan adayları konuşmalar yaparak halkı selamladılar. Sofya Alagaş, “Bu ateşi harlayacağız. 21 Mart’ın zafer ruhunu 31 Mart’a taşıyarak zaferimizi ilan edeceğiz. Zafer, başarı ve özgürlük Newroz’u kutlu olsun” dedi.

Barış Anneleri Meclisi ve TJA adına da konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda, Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için yapılan mücadele vurgulanırken, 31 Mart seçimlerinin önemi ve kayyım zihniyetine karşı duruşun önemi üzerinde duruldu. Ayrıca, Abdullah Öcalan'ın Newroz mesajı okundu ve Newroz ateşi "Bijî serok Apo" sloganları eşliğinde yakıldı.

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk'ün konuşmasında, Abdullah Öcalan'ın tüm sorunların muhatabı olduğu vurgulandı ve Rojava modelinde tüm halkların bir arada barış içinde yaşadığına dikkat çekildi. Ayrıca, kültürel inkar politikalarına ve kayyım atamalarına karşı mücadele çağrısı yapıldı.

Bedran Öztürk, “Dilimiz, kültürümüz, tarihimizi inkar etmemizi istiyorlar. Ve Kürt halkına topyekûn bir savaş ile bunu yapmak istiyorlar. Sayın Öcalan tüm sorunların muhatabıdır. Sayın Öcalan’ın Rojava modelinde tüm halklar kendine yer bulunmuş ve bir arada yaşıyorlar. Faşist zihniyet halkların bir arada barış içinde yaşamasını istemiyorlar” dedi.

31 Mart yerel seçimlerini işaret eden Bedran Öztürk, “Belediyelerde yolsuzluk ve Kürt düşmanlığı dışında bir şey yapmadılar. İrademizi 31 Mart günü göstereceğiz ve bu talancı zihniyeti kentlerimizden göndereceğiz” şeklinde konuştu. 

Program, sanatçı Cevdet Bağca'nın seslendirdiği şarkılar eşliğinde son buldu.