Savunma Bakanı Alman askerlerinin Irak’ta kalmasını istiyor

Süleymani’nin öldürülmesi ardından Irak’ta artan gerginlik karşısında Alman muhalefetinin bölgede görev yapan askerlerin çekilmesi tartışmalarına Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer son noktayı koydu.

ABD’nin 2 Ocak günü Irak’ın başkenti Bağdat’ta gerçekleştirdiği saldırıda İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Güçleri Komutanı Kasım Süleymani ile Haşdi El Şabi Komutanı Ebu Mehdi el-Muhendis'i öldürmesi ardından bölgede artan gerilim karşısında Almanya’da Irak’ta görev yapan askerlerin durumuna ilişkin tartışmalar başlamıştı.

Muhalefet partilerinden Yeşiller Partisi DAİŞ’le mücadele kapsamında görev yapan Alman askerlerinin bir an önce Irak'tan çekilmesi gerektiği yönünde Merkel hükümetine önceki günden bu yana çağrılar yapıyordu. Hükümetin ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) Eşbaşkanı Saskia Esken ise bölgedeki durumun değişmesi halinde Irak’taki askerlerin misyonunun gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etmişti.

BAKAN: IRAK’I YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ

Tartışmalara katılan Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer ise Alman askerlerinin bölgede kalmasını istediklerini söyledi. Kaos içinde olan Irak’ı yalnız bırakamayacaklarını belirten Kramp-Karrenbauer “Irak asla aşırı grupların kontrolüne geçmesine izin verilmemeli. DAİŞ ile mücadelenin kesintisiz şekilde sürdürülmesi önemli” diye konuştu.

İktidar partisi Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) Genel Başkanı olan ve Başbakan Merkel’in halefi olarak kabul edilen Annegret Kramp-Karrenbauer açıklamasında devamla Almanya’nın partnerleriyle DAİŞ ile mücadeleyi sürdüreceğini belirtti.

DAİŞ çetelerinin 2015’te Fransa’da saldırılarını gerçekleştirmesinin ardından Almanya aktif şekilde DAİŞ ile mücadele koalisyonunda yer almaya başladı. Şu anda bu amaçla Güney Kürdistan’da peşmergeyi eğiten askerler de dahil, Irak ve Ürdün’de toplam 415 askeri bulunuyor. Ayrıca Ürdün’e yerleştirilen Alman ordusuna ait Tornada ve tanker uçakları da koalisyon çerçevesinde görev yapıyor.

Güney Kürdistan’ın Hewlêr kenti yakınlarında 90 Alman askeri, peşmergeyi, Bağdat’ta ise 27 Alman askeri Irak ordusunu eğitmek için görev yapıyor. ABD’nin İran’ın üst düzey generali Kasım Süleymani’yi hedef alan hava saldırısının ardından bu eğitimler askıya alınmıştı.