Ret kararına imza atan Hacı Hüseyin Orhan isimi İnfaz hakiminin gerekçe olarak, Kuray ‘ın, 23 yıldır olmayan 16 Haziran Örgütünden ayrılmadığı öne sürdü.
KURAY OLMAYAN ÖRGÜTTEN AYRILMAMIŞ!
68 Kuşağının önderlerinden Sarp Kuray, 16 Haziran Örgütü kurucusu olduğu iddiasıyla “Anayasal düzeni zorla değiştirmek” ten müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Kuray aynı davadan geçmişteki cezaevinde yatmışlığı ve 1990’lı yıllarda infaz rejiminde yapılan değişikle cezasının 3’te 1’i inmiş 8 yıl hüküm giymişti. 7 senedir Sincan 2 no’lu F Tipi cezaevinde bulunan Kuray’ın, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı hakkında Yasaya eklenen geçici 105/A maddesine dayanarak cezasının bitimine bir yıl kala erken tahliye talebi skandal bir gerekçeyle reddedildi. Dosyayı incelemeden ret cevabı veren Ankara Batı İnfaz Hakimi Hacı Hüseyin Orhan, gerekçe olarak Kuray’ın olmayan 16 Haziran Örgütü’nün ayrılmadığını öne sürmesi Türkiye ‘de hukukun bulunduğu iç acısı halini bir kez gözler önüne serdi.
KURAY’IN AVUKATI GÜRCAN: KARAR SİYASİ
21 yılda 5 kez yargılanan Kuray’ın başvurduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) verdiği ihlal kararı sonrası göstermelik bir yargılanmayla tekrar müebbet hapse çarptırılmıştı. Konuştuğumuz Kuray’ın avukatı Altan Görkem Gürcan, bu kararın tamamen siyasi olduğunu vurguladı. Sarp Kuray'ın koşullu salıverilme tarihi 22.11.2016 olduğunu ve bu yasadan yararlanarak, 22.11.2015 tarihinde denetimli serbestlik kapsamında tahliye edilmesi için Sincan İnfaz Hakimliğine başvurduğunu belirten Gürcan, cezaevi yönetimince, Ankara Batı İnfaz Hakimliğince yazılan yazıda Sarp Kuray'ın iyi halli olduğu tespit edilmiş olmasına rağmen, mahkemece "açık cezaevine geçme koşulları oluşmadığı" ve "örgütten ayrılmadığı" gerekçesi ile tahliye edilme talebi reddettiğini söyledi.
KURAY ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN MÜCADELE DEVAM !
Ankara Batı İnfaz Hakimi Hacı Hüseyin Orhan tarafından kaleme alınmış olan kararın içeriğinde belirtilen "hali hazırda mevcut olmadığı emniyet birimlerince dahi kabul edilmiş olan 16 Haziran isimli örgütten Sarp Kuray'ın ayrılmamış olduğunun nasıl tespit edildiği" cevaplanması gereken önemli bir soru olduğunu altını çizen Gürcan, “Mevcut olmayan bir örgütten ayrılmak için yasal olarak ne yapmak gerekmektedir?” diye sordu. Gürcan, “Bu karara karşı Sincan Ağır Ceza Mahkemesine itiraz edeceğiz ve bu açık hukuka aykırılığı düzeltmek ve Sarp Kuray'ı hakkettiği özgürlüğüne kavuşturmak için mücadelemize devam edeceğiz” dedi.