Paylan’dan, Patrik seçimine müdahaleye ilişkin soru önergesi

Türkiye Ermenileri Patriği II. Mesrob Mutafyan sağlık sorunlarından dolayı dokuz yıldır görevini sürdürememektedir.

Türkiye Ermeni Patrikliği’ne bağlı ruhaniler, yeni patriğin seçilmesi sürecini başlatmak için; 1863 Ermeni Nizamnamesi, Lozan Antlaşması ve teamüllere göre, 15 Mart 2017 günü yapılan seçim sonucunda Başepiskopos Karekin Bekçiyan’ı Değabah [Patrik Kaymakamı] seçtiler.

Seçimin hemen ardından, “ACELE” notuyla İstanbul Valiliği Hukuk İşleri Şube Müdürlüğü’nden, Vali Yardımcısı Aziz MERCAN imzalı “Değabah Seçimi” konulu bir yazı Türkiye Ermenileri Patrikliğine iletildi. Yazıda, ‘seçimin hukuken mümkün olmadığı’ belirtiliyor.

HDP İstanbul milletvekili Garo Paylan, Ermeni toplumunun bu müdahaleyi büyük bir şaşkınlıkla karşıladığını ve yapılmış seçime müdahale olarak değerlendirdiklerini belirtti.

Garo Paylan, bu yazının hangi mevzuata dayanarak yazıldığını, talimatın kim tarafından verildiğini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu.

Paylan’ın bakanlığa sorduğu sorular şöyle:

Bu yazı hangi mevzuata dayanarak yazılmıştır?

Bu yazının yazılıp “ACELE” notuyla Patrikliğe iletilmesi talimatı kim tarafından verilmiştir?

Yazıda belirtildiği şekliyle “teamüller cemaatinizce yakinen bilindiği” için ruhaniler tarafından Değabah seçimi yapılmıştır. Ermeni toplumunda patrik seçim sürecinin başlatılması konusunda bir mutabakat varken yapılmaya çalışılan bu müdahalenin asıl gerekçesi nedir?