Paris anmaları: El ele vermeli, faşizmden hesap sormalıyız

Paris şehitlerinin anıldığı etkinliklerde, kadınlar "Genç, yaşlı, çocuk; herkes el ele vermelidir" dedi, "Faşizmden hesap sormaya devam edeceğiz" mesajını verdi.

Fransa’nın başkenti Paris'te 9 Ocak 2013 tarihinde suikastla katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbîn) ve Kürt Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez (Ronahî), ölümlerinin 10’uncu yıl dönümü dolayısıyla birçok kentte anıldı. Etkinliklerde, 23 Aralık 2022'de yine Paris’te katledilen Emîne Kara (Evîn Goyi) ile Şirnex’in Silopiya (Silopi) ilçesinde 4 Ocak 2016'da katledilen Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar da anıldı.


İZMİR
Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Kadın Meclisi, HDP il binasında anma etkinliği gerçekleştirdi. Anmaya, HDP Parti Meclisi (PM) üyeleri ve il eşbaşkanlarının yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Politik cinayetlerle katledilen kadınların fotoğraflarının asıldığı anma salonu, karanfillerle süslendi. Saygı duruşuyla başlayan anmada ilk olarak HDP İzmir Yöneticisi Neriman Birlikler konuştu. "Jin jiyan azadî" felsefesinin bugün dünyanın her yerinde yankılanarak, erkek egemen sisteme korku saldığını belirten Birlikler, "Tarihsel süreç içerisinde erkek egemen gerici yoz iktidarların geçmişten bugüne en büyük korkusu kadınların özgürlük mücadelesi olmuştur. Kadının başkaldırısı karşısında hiçbir zaman ayakta kalamayan faşist iktidarlar sonlarının kadın mücadelesi ile geleceği korkusu ve telaşıyla kadın özgürlük mücadelesine pervasızca saldırmışlardır. Özgürlük aşkı ile anlamlı yaşamın büyük kavgasını veren sevda kadınları hayallerini rüzgârlara savurarak gittiler. Veda ederken bizlere büyük bir direniş mirası bıraktılar. Yoldaşları olarak anılarını mücadelemizde büyütürken özlemleri olan özgür yaşamı inşa etmek için faşizmden hesap sormaya devam edeceğiz" dedi.

 Ardından katledilen Kürt kadınlarla ilgili hazırlanan sinevizyonun gösterimi yapıldı.

Barış Annesi Medine Kaymaz, "Barış istemedikleri için İmralı’nın kapılarını açmıyorlar. Yıkmadıkları yer kalmadı. Genç, yaşlı, çocuk herkes el ele vermelidir. Hiçbir devlet Kürtlerin dostu olmadı. Türk devleti iyi bilsin, doğru yolda başaracağız. Kürt halk önderi sadece Kürtlerin değil, barışın, adaletin de önderidir. Kürtler hakikat yolundadır, adalet yolundadır. Bu yıl bizim yılımızdır başaracağız" ifadelerini kullandı.

HDP MYK Üyesi İdil Uğurlu ise yaşanan katliamlara dikkat çekerek, şunları söyledi: Bu katliamlarla bizi güçsüz düşürmeye çalışıyorlar. Ancak 'Jin, jiyan, azadî' sloganı Kürt kadın hareketinin ne kadar kapsayıcı olduğunu bize gösteriyor. AKP-MHP, seçim, savaş ve tecrit siyasetini birlikte götürmek istiyor. Sosyalistlerin buna bir cevabı olacak. Tecrit kaldırılana, barış gelene kadar mücadelemiz devam edecektir.”


WAN
Wan’da TJA öncülüğünde, ŞanoWan’da düzenlenen etkinlikle katledilen kadınlar anıldı. Çok sayıda kişinin katıldığı anma, saygı duruşuyla başladı. Kadınların mücadelesini anlatan sinevizyon gösteriminin ardından şiir ve müzik dinletisi gerçekleştirildi. Sinevizyon gösterimi sırasında sık sık “Şehîd namirin” ve “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı.


COLEMÊRG
Colamêrg’de de TJA öncülüğünde, HDP Gever (Yüksekova) İlçe Örgütü’nde anma etkinliği düzenlendi. Anmanın yapıldığı salona asılan kadınların fotoğraflarının önüne karanfil ve mumlar bırakıldı. Çok sayıda kişinin katıldığı anma saygı duruşuyla başladı. Daha sonra konuşan HDP PM üyesi Leyla Atsak, yaşamını yitirenlerin mücadeleleriyle kendilerine örnek olduğunu belirterek, “Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bizler değil, bu saldırıları düzenleyenler yok olacak” dedi.

Gever Barış Anneleri Meclisi üyesi Fatma Temel ise şunları belirtti: “Emine ve diğer yoldaşların verdikleri mücadeleyi asla unutmayacağız. Fransa devleti başta olmak üzere bu saldırıda yer alan bütün uluslararası güçleri kınıyoruz. Mücadelemizi sonuna kadar büyüterek yürüteceğiz.”

 
ANKARA
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadın Meclisi de yazılı açıklama yaptı. 10 yıl sonra aynı yerde farklı bir katliamın yaşandığına dikkat çekilen açıklamada, katliamların hedefinde Kürt siyasetçilerin ve kadın özgürlük mücadelesinin olduğu belirtildi. Açıklamada, “Erkek egemen sistem ve erkek devletleri öylesine büyük korku içindedir ki 10 yıl içinde 17 Kürt kadın siyasetçiyi katlederek, her gün en az bir kadının erkek failler tarafından katledilmesine zemin hazırlayarak özgürlük mücadelemizden vazgeçirmeye çalışmaktadır” denildi.
Kadın düşmanlığının “planlı bir devlet politikası” olduğu vurgulanan açıklamada, “İçte dışta savaş şiarıyla savaş politikalarının yaşamımızın her bir hücresinde var edilmeye çalışıldığı bu süreçte, biz kadınlar erkek-devlet katliamlarında, erkek katliamları ile kaybettiğimiz tüm kadınları bir kez daha anıyoruz. Bizler ne kadınların özgürlük mücadelesinden ne de katledilen kadınların anılarından vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz” denildi.
TJA ve HDP Kadın Meclisi, İzmir Konak'ta bulunan Fransa Fahri Konsolosluğu önüne siyah çelenk bıraktı. Polis engeline rağmen siyah çelenk bırakan kadınlar, “jin, jiyan, azadî” sloganı attı.