Paralı askerlere ikinci sözleşme imzalatılıyor

Paralı askerlere ikinci sözleşme imzalatılıyor

AKP tarafından geçen yıl gerillaya karşı savaşta kullanılmak üzere sınır bölgelerinde ve komando birliklerinde görevlendirilecek paralı askerlere ön sözleşme dışında fiziki ve sözlü mülakatı geçtikten sonra ikinci bir sözleşme daha imzalatılıyor. Ýmzalatılan sözleşmede, paralı askerlerin Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu'nda gösterilen ücret ve mali haklar dışında herhangi bir ücret talep edemeyecekleri, ölümlerinin sadece ailelerine bildirileceði imza altına alınıyor.

Ýlk sözleşmenin bir nüshası paralı askerliði kabul eden kişiye verilirken, ikinci sözleşme sadece tek kopya olarak Kara Kuvvetleri Komutanlıðı'nda kalıyor.

ANF'ye açıklamada bulunan ve paralı askerlik başvurusu kabul edilen bir kişi, ön başvuruların belirtilen askeri birliklerde yapıldıktan sonra Kara Kuvvetleri Komutanlıðı'nda sınava tabi tutulduklarını, güvenlik soruşturmaları sonrasında paralı askerliðe kabul ardından kendilerine tek nüsha olarak ikinci bir sözleşme yapıldıðını, tazminat talebinden vaz geçtikleri ve ölümlerinin sadece ailelerine bildirileceði yönünde imza attıklarını söyledi.

Milli Savunma Bakanı Ýsmet Yılmaz, paralı askerlere ilişkin BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt'un verdiði soru önergesinde tüm soruları cevaplandırmış ancak askere alınacak kişilere ölümleri halinde kamuoyuna yansıtılmayacaðı yönündeki soruyu yanıtsız bırakmıştı.

PKK'ye karşı kullanılmak için sınır bölgelerinde ve komando birliklerinde görevlendirilecek "Sözleşmeli Er ve Erbaş" yani paralı askerler muamması devam ediyor. AKP tarafından TBMM'ye sunulan yasa teklifi ile 10 Mart 20011 tarihinde kabul edilip resmi gazetenin 22 Mart 2011 günlü sayısında yayınlanarak yürürlüðe girdi ve paralı asker alımına başlandı.

Yasaya göre halen askerde bulunanlarını 57 merkezde başvurularını yapabilirken, askerliklerini bitirmiş olanlar internet üzerinden de paralı askerliðe başvurabiliyor.

Yasada belirtilen şartları yerine getirenler Ankara Cebeci'de bulunan Kara Kuvvetleri Personel Temin Merkezi Komutanlıðı'nda ön saðlık raporu, fiziki kabiliyet testi sınavı ile sözlü mülakata alınıyorlar. Sözlü mülakatta adaylar psikolojik teste tabi tutularak ölüm konusunda ne düşündükleri, birini öldürüp öldüremeyecekleri, 'şehit' haberlerini TV'lerden izlediklerinde ne hissettikleri gibi sorular soruluyor.

Burada başvuruları kabul edilenlere imzalatılan ön sözleşmede paralı askerlerin "Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu"nda gösterilen ücret ve mali haklar dışında herhangi bir ücret talep edemeyecekleri, göreve başladıktan sonra istihdam edilenlerin sözleşmeli erbaş-sözleşmeli er adaylarında aranılan niteliklerden bir veya birkaçına uymadıkları halinde sözleşmelerinin feshedilecekleri, paralı askerlerin görevi esnasında edindiði gizli bilgileri görevlerinden ayrılsalar dahi TSK yetkili makamlarının izni olmadan açıklayamayacakları imza altına alınıyor.

Ankara'da Kara Kuvvetleri Komutanlıðı'nda yapılan sınav ve mülakatların sonrasında ön başvuruları kabul edilen adaylara sözleşme imzalatıldıktan sonra aday başvuruları kayıt altına alınıyor. Ön sözleşmeyi imzalayan adaylar daha sonra 45 veya en geç 60 gün sonrasında gelen adli sicil ve güvenlik soruşturması raporlarının 'temiz' olması halinde tekrar Ankara'ya çaðrılarak burada onlara asıl sözleşme imzalatılıyor.

Asıl sözleşmede, "Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu"ndan faydalanmak isteyenlerin yaşanabilecek ölüm ve yaralanma olaylarında tazminat talep etmeyecekleri, ölümleri halinde sadece ailelerine haber verileceði imza altına alınıyor. Göreve başlayan paralı askerler Sosyal Sigortalar ve Genel Saðlık Sigortası Kanununun 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılıyorlar ve aldıkları ücret 16 yaş üzeri çalışanların aldıðı asgari ücretle eş deðer. Paralı askerlere verilen operasyon ve görev ücretleri ile birlikte ellerine geçen aylık net para 1500 ile 1750 arasında.

ASIL SÖZLEŞMEYÝ BÝZE VERMÝYORLAR

Diyarbakır'da askerliðini yaparken terhisine bir hafta kala rapor alan ve rapor bitiminde 7.Kolordu Komutanlıðı'na paralı askerlik için başvuran ve ismini açıklanmasını istemeyen bir asker, herhangi bir mesleði olmadıðı için bu işi kabul ettiðini söyledi. Paralı askerliðe 2. dönem başvurusunda bulunduðunu ve Ankara'da sınava tabi tutulduklarını belirten asker, koşu, kültür-fizik, şınav çekme gibi fiziki testlere tabi tutulduktan sonra adayların mülakata alındıðını ve hiçbir şekilde yazılı sınav olmadıðını söyledi.

Ankara Kara Kuvvetleri Komutanlıðı'nda yapılan mülakatta aralarında Binbaşı ve Astsubay ile sivillerin bulunduðunu belirten asker, "Soru-cevap şeklinde mülakat yapıyorlar. Heyet oluşuyor. Ýçlerinde yaşlı siviller var, subaylar var. Benim girdiðim mülakatta, 'yeri gelince adam öldürür müsün', 'şehit haberlerini televizyonlarda izleyince ne hissediyorsun', 'komutanın birini öldür derse öldürür müsün', 'ölüm konusunda ne düşünüyorsun', 'karşı cinse ilgin ne kadar', 'neden sözleşmeli er olmak istiyorsun' şeklinde sorular sordular. Mülakat bittikten sonra 'seni bilgilendireceðiz' dedikten sonra döndüm. Bir aydan fazla bir süre sonra da güvenlik soruşturmamın tamamlandıðı belirtilerek Ankara'ya tekrar çaðrıldım. Burada ön sözleşme dışında ikinci bir sözleşme imzalatılıyor. Ýkinci sözleşmeden sonra ise iki aydan fazla bir süre verilen eðitimin sonrasında işe alındım" dedi.

ANF'ye konuşan asker, imzalatılan belgenin tek nüsha olduðunu ve çok sayıda resmi yazının yanısıra, ölüm ve yaralanma halinde tazminat kabul etmeyecekleri, ölüm halinde sadece ailelerine, aileleri yoksa haber verebilecekleri en fazla 3 kişinin isminin verilebileceðinin yazıldıðını söyledi.

BAKAN YILMAZ SORUYU CEVAPLAMAMIŞTI

Hakkari Milletvekili Adil Kurt, geçen Haziran ayında Milli Savunma Bakanı Ýsmet Yılmaz'ın yanıtlaması istemiyle verdiði 5 soru önergesinden birinde, alınan sözleşmeli er ve erbaşların ölümlerinin açıklanmaması, cenaze töreni yapılmaması gibi bir maddenin olup olmadıðını sormuştu.

Milletvekili Adil Kurt'un, "Çatışmaların yaşandıðı bölgelerde görevlendirilen sözleşmeli er ve profesyonel birliklerde çalışan personeller işe alınırken ve imzaladıkları sözleşmelerde haklarıyla ilgili 'ölümleri durumunda' belirtilmiş özel husus veya hususlar var mıdır? Bu anlamda bölgedeki çatışmalarda ölmeleri durumunda, ‘ölümlerin açıklanmaması’ gibi bir beyanda bulunmuş veya böyle bir ibareye imza atmışlar mıdır?" şeklindeki iki sorusunu görmezden gelerek şu cevabı vermişti: "Temin edilen sözleşmeli er ve erbaş ile diðer profesyonel personelin sözleşmeleri; 4678 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri’nde Ýstihdam Edilecek Sözleşmeli Subay ve Astsubay Yönetmeliði, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu ile Uzman Erbaş Yönetmeliði, 6191 sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile Sözleşmeli Erbaş ve Er Yönetmeliði esasları çerçevesinde yürütülmüştür."

BAKAN KENDÝNÝ YALANLADI

Milli Savunma Bakanı Ýsmet Yılmaz, soru önergesine verdiði yanıtta, "Bugüne kadar terörle mücadele kapsamında şehit olan sözleşmeli erbaş/er bulunmamaktadır" demesine raðmen, aynı soruönergesine verdiði cevapta ise "Ýcra edilen Ýç Güvenlik Harekatı kapsamında 3 Eylül 2011-26 Haziran 2012 tarihleri arasında 41 profesyonel (subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş) şehit olmuştur" diyerek kendi kendini yalanladı.

Genelkurmay Başkanlıðı'ndan geçen hafta yapılan yazılı açıklamada da başlangıç tarihi vermeyerek 6 Eylül 2012 itibariyle ölen asker sayısının 88 olduðu ve bunlardan 54'ünün profesyonel asker olduðu belirtilmişti.

Ýçişleri Bakanlıðı'na baðlı Şehit ve Gaziler Derneði'nin rakamlarına göre ise16 Ocak 2012 - 2 Eylül 2012 arasında 150 askerin yaşamını yitirdiði, bunlardan 114’ünün ise Ýç Güvenlik Harekatı yapılırken yaşanan çatışmalar sonucu olduðu belirtiliyordu.

23 Temmuz 2012 tarihinde HPG gerillalarının Şemdinli, ardından Çukurca ve Beytüşşebap bölgelerinde ilçe merkezleri ve karakollara yapılan saldırılarda onlarca asker ölmüş ve bunlar kamuoyundan gizlenmişti.

57 MERKEZDE PARALI ASKER BAŞVURULARI YAPILIYOR

10 Mart 2011 tarihinde kabul edilen paralı askerlik yasası sonrasında yapılan iki dönemde şu ana kadar yaklaşık 1500 kadar asker veya sivilin silâhaltına alındıðı öðrenilirken, en son başvuru ise 3. dönem olarak 21 Eylül tarihinde sona erecek.

Paralı askerlik için Kıbrıs dahil, başvurulabilecek 57 merkez arasında Aðrı 12. Mekanize Piyade Tugay Komutanlıðı, Bingöl 49. Motorlu Piyade Tugay Komutanlıðı, Tatvan 10'uncu Motorlu Piyade Tugay Komutanlıðı, Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlıðı, Lice 2. Motorlu Piyade Tugay Komutanlıðı, Hakkari Dað Komando Tugay Komutanlıðı, Şemdinli 34. Hudut Tugay Komutanlıðı, Mardin 70. Mekanize Piyade Tugay Komutanlıðı, Siirt 3. Komando Tugay Komutanlıðı, Urfa 20. Zırhlı Tugay Komutanlıðı, Şırnak 6. Motorize Piyade Tugay Komutanlıðı, Dersim 4. Komando Tugay Komutanlıðı, Hozat 51. Motorlu Piyade Tugay Komutanlıðı da bulunuyor.