Newroz Konya, Aydın, Manisa ve Çanakkale'de de kutlandı

Konya, Aydın, Manisa ve Çanakkale'de halklar Newroz için alanlara çıktı.

Konya, Aydın, Manisa ve Çanakkale'deki kutlamalarda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için mesajlar verildi, direnişi büyütme çağrıları yapıldı.


AYDIN
Aydın'da Efeler ilçesine bağlı Osman Yozgatlı Mahallesi'nde yapılan kutlamaya yüzlerce kişi katıldı. DEM Parti flamaları taşıyan halkta kadınların yoğunluğu dikkat çekti. Kadınlar, yöresel kıyafetleriyle kutlamalara katıldı. Gençlerin coşkusu renkli görüntüler ortaya çıkarırken, uzun bir süre halaya duruldu. Kitle sık sık, "Bijî Serok Apo" ve "Jin, jiyan, azadî" sloganları attı.
Newroz sahnesine İzmir'de katledilen Deniz Poyraz'ın fotoğrafının da basılı olduğu "Erkek devlet şiddetine, savaşa, yoksulluğa karşı her yerdeyiz" pankart asıldı. Yine İran'da katledilen Jîna Emînî'nin fotoğrafının yer aldığı "İsyanımızdır" yazılı pankart asıldı.
Newroz programı, Çerxa Şoreşe Marşı'nın da okunduğu saygı duruşuyla başladı. Eşbaşkan adayları halkın Newroz'unu kutladı.
DEM Parti Aydın Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Zozan Koç, Newroz'un mezopotamya halkları için "direniş sembolü" olduğunu vurguladı, "kazanacağız" mesajı verdi. DEM Parti PM üyesi Aysel Batyar Önsel, tutsak kadın siyasetçileri selamladı.
DEM Parti Milletvekili Saruhan Oluç, Newroz'un "yeniden diriliş, mücadele bayramı ve zalimlere karşı başkaldırı olduğunu" söyledi. Oluç, "Sayın Abdullah Öcalan'ın 2013'te Amed Newrozu'na gönderdiği barış deklarasyonun arkasındayız. Deklarasyonda ifade edilen mesajların hayat bulması için mücadele ediyoruz" dedi.
Seçimlere değinen Oluç, hareketli seçmenlere şu çağrıda bulundu: "Çevrenizde olan hareketli seçmenleri partiye başvurmaları için ikna edelim. İktidar Kürdistan coğrafyasına seçmen adıyla insan taşıdı. Kazanamadıkları belediyeleri bu hileyle elimizden almak istiyorlar. Biz bunlara haram seçmen diyoruz. Bu haram seçmene karşı her birimiz 2 helal seçmeni taşıyalım."
Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı ve etrafında halaylar çekildi. Stêra Müzik Topluluğu ve Özlem Taner'in sahne almasıyla kutlamalar son buldu.

 
MANİSA
Manisa'nın Yunusemre ilçesinde bulunan Lale Meydanı'nda yapılan kutlamaya yüzlerce kişi katıldı. Yağışlı havaya rağmen bir araya gelen yurttaşlar, “Newroz pîroz be” ve "Jin jiyan azadî" sloganları attı. Kadınlar, ulusal kıyafetlerle kutlamalara katıldı.
Saygı duruşunun ardından başlayan kutlamalarda DEM Parti Manisa İl Eşbaşkanı Semra Elgörmüş kısa bir konuşma yaptı. Ardından söz alan DEM Parti Milletvekili Mithat Sancar, savaş politikalarını reddettiklerini ve demokrasi istediklerini vurguladı. Sancar, "Türkiye’nin dört bir yanına demokrasi iradesini taşımak için çalışmakta kararlıyız. Hepimizin kaderi birbirine bağlı. Demokrasi yerelde kurulur, barış yerelde inşa edilir, özgürlük yürüyüşü yerelde omuz omuza ilerleyebilir. Onun için yerel seçimler önemli. Manisa’dan değişim vakti geldi, bütün Türkiye’de geldi. Değişim DEM ile gelecek” ifadelerini kullandı.
Barış Anneleri, Newroz ateşini yaktı. Kutlama Hivda Görkem ve Koma Agirê Zerdeşt'in ezgileriyle son buldu.

 
KONYA 
Konya’da Newroz, valiliğin programın başlamasına 3 saat kala verdiği "izin"le Uğurlu Salı Pazarı’nda kutlandı. Alanı dolduran yüzlerce kişi arasında kadınlar, gençler ve çocukların yoğunluğu dikkat çekti. Kadınların kutlamaya ulusal kıyafetlerini giyerek geldikleri görülürken alana kutlamaların şiarı olan “Rabe, dema azadî û serkeftinê ye, Şimdi özgürlük zamanı” pankartı asıldı.
Kutlamaya Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Riha Milletvekili Ömer Öcalan ile partinin Konya Büyükşehir ve ilçe belediye eşbaşkan adayları katıldı.
Newroz etkinliği, özgürlük mücadelesinde şehit düşenlerin anısına saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı.
Açılış konuşmasını yapan DEM Parti Konya İl Eşbaşkanı Molla Şimşek, alandaki kalabalıktan hareketle “Kürtlerin Türkiye’nin her tarafında” olduğunu dile getirdi. Konuşmasında Kürt meselesi üzerinde duran Şimşek, “Savaş politikaları yerine çözüm politikaları üretilmeli ve huzur içinde yaşayabileceğimiz bir ortam yaratılmalı. Savaşa giden kaynaklar barışa gitsin, gençlerimize gitsin. Bunun için diyoruz ki çözüm süreci bir an önce başlatılmalıdır” dedi.
DEM Parti Konya Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Gülbahar Gülmez ise yaptığı konuşmada partilerinin tüm kadınlar, gençler ve emekçiler için bir yola çıktığını dile getirdi. “Konya tarihinde hiçbir parti kadın adayı göstermedi. DEM Parti olarak bu onuru ve gururu biz yaşıyoruz” diyen Gülbahar Gülmez, şunları söyledi: “Bugün Cihanbeyli’de sadece Eylül Yaylacı değil, bütün kadınlar olarak adayız. Biz kazanacağız. Kulu’da, Cihanbeyli’de bütün siyaseti DEM Parti üzerinden yapıyorlar. Kendini muhalif olarak tanımlayıp Kürt oylarını almaya çalışanlara sesleniyorum, bizim tek hedefimiz faşizmi yenmektir. Dolayısıyla sandıktaki her oyumuz da faşizme karşıdır.”
Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Bülent Kılıç da 31 Mart yerel seçimlerinde AKP’nin rantçı, yandaş, adaletsiz yönetim anlayışına “dur” diyeceklerini ifade etti.
DEM Parti Milletvekili Ömer Öcalan ise, Newroz ruhu ile binlerce yıldır Kurdistan ve Ortadoğu topraklarında zalimlere karşı bir direniş olduğunu dile getirdi. Ömer Öcalan, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Bizler onurlu barışı arıyoruz. Devlete çağrımız; madem ‘Kürtler bizim kardeşimizdir’ diyorsunuz, o zaman Kürt halkının iradesini kabul edin. İmralı Adası’nda Sayın Abdullah Öcalan üzerinde ağır bir tecrit politikası yürütülüyor. Türkiye kanunlarına göre tecrit var mıdır? Kaç yıldır Sayın Öcalan’dan hiçbir haber yok. 2015 yılından bu yana Kurdistan’ın dört bir yanını savaş alanına çevirdiler. Halkımız savaş istemiyor. Halkımız Türkiye ve Kurdistan topraklarında onurlu bir barış için, demokrasi için, Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasını ve demokratik çözüm sürecinin başlamasını istiyor.”
Yapılan konuşmaların ardından Newroz ateşini yakıldı. Weysel Cîwan’ın seslendirdiği şarkılar eşliğinde Newroz ateşinin etrafında halaylar çekilmesiyle kutlama sona erdi.


ÇANAKKALE
Newroz’un kutlandığı yerlerden birisi de Çanakkale oldu. Esenler Mahallesi’nde bulunan alanda kutlamalar yapıldı. Newroz alnı boydan boya DEM Parti bayraklarıyla süslendi. Alanda “Newroz ateşiyle özgürlüğe”, “Güneşimizi karartamazsınız” ve “Sonsuz bir yaşamsın aşina hakikatsin” pankartları açıldı. Yurttaşlar, yöresel kıyafetleriyle kutlamalara katıldı. Renkli görüntülerin ortaya çıktığı kutlamalarda sık sık “Bijî Serok Apo” ve “Jin jiyan azadî" sloganları atıldı.
Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde şehit düşenler anısına yapılan saygı duruşu sonrası Newroz Tertip Komitesi Eşsözcüsü Mehmet Öztürk, halkı selamladı. DEM Parti Çanakkale Belediye Eşbaşkan adayı Hamit Kılıç ve Canan Aytaç ile ilçe eşbaşkan adayları da yurttaşları selamlayarak, Newroz’u kutladı.
Eşbaşkan adayı Canan Aytaç "Bizler Demirci Kawa’nın torunları ve aynı zamanda Mazlum Doğan’ın yoldaşlarıyız" dedi.

DEM Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat, "Ortadoğu ve Orta Asya halkları artık uyanıyor ve kendi aslına dönüyor. Kendi öz tarihine uygun, alternatif bir demokratik düzen arıyor. Sömürü rejimleri, baskıcı, inkârcı ve tekçi anlayışlar artık miadını doldurmuştur. Kürt halkı yeniden doğmak, omuz omuza ayağa kalkmak istiyor" ifadelerini kullandı.

Newroz programı, Adar Yıldız ve Siwaro’nun seslendirdiği şarkılarla devam etti. Ardından Newroz ateşi tutuşturuldu. Bu sırada “ Newroz pîroz be” ve "Bijî Serok Apo” sloganları atıldı. Newroz, çekilen halaylarla son buldu.