'Ne yaparlarsa yapsınlar sokağa çıkmaya devam edeceğiz'

Ankara'da gençlik örgütleri, Suruç Katliamı için yapılan anmaya polis saldırısını kınadı. Gençlik temsilcileri "Ne yaparlarsa yapsınlar biz direnmeye sokağa çıkmaya örgütlenmeye devam edeceğiz. Suruç direniştir" ifadesini kullandı.

Suruç Katliamı’nın yıl dönümü dolayısıyla yapılan anma etkinliğine polis saldırısı üzerine açıklama yapan gençlik örgütleri,  polisler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek, “Devletin saldırısı, katliamın faili olduğunun kanıtıdır” dedi.

Ankara’daki gençlik örgütleri, Suruç Aileleri İnisiyatifi’nin katliamın 5’inci yıl dönümü dolayısıyla 20 Temmuz’da kentte yapmak istediği anmaya dönük gerçekleşen polis saldırısına ilişkin açıklama yaptı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi'nde yapılan açıklamaya Suruç Katliamı’nda yaşamını yitiren 33 kişinin fotoğrafları açıldı.

Gençlerden Doğa Emek Ünlü, polisin vahşi bir şekilde ve işkence ile anmaya saldırdığını belirtti. Gözaltından sonra da polis şiddetinin sürdüğünü ifade eden Ünlü, “4 arkadaşımız yüz felci, kırık, kas yırtılması vb. gibi şüpheler ile şehir hastanesine sevk edildi” bilgisini paylaştı.

Ünlü, “20 Temmuz günü Ankara'da Gama iş merkezi önünde yaşanan polisin insanlık dışı müdahalesini teşhir ediyoruz. Karşılaştığımız öfkenin kaynağını iyi biliyoruz. Öfkelerinin kaynağı korkudur. Tahtlarının sallanmasının korkusudur. Korkuları Gezi'dir. Korkuları hep beraber bir ağızdan ‘Suruç için adalet, herkes için adalet’ sloganını haykırmamızdır, inadımızdır, inancımızdır, kararlılığımızdır. 20 Temmuz günü bir daha gördük ki devletin bu denli vahşi saldırısı, katliamın faili olduğunun kanıtıdır. Korkuyorlar, korkmakta da haklılar, korkularını gerçeğe çevireceğiz. Buradan bir kez daha söylüyoruz; katliamların, Suruç'un, 33 arkadaşımızın hesabını soracağız" şeklinde konuştu.

‘5 YIL ÖNCE YAPTIKLARINI YAPTILAR’

Polis saldırısı sonucu yüzünde geçici felçlik oluşan Şamil Parlak ise şunları ifade etti: “Sesimizi duyuran basın emekçilerine, saldırı günü yanımızda bulunan HDP Milletvekili Hüseyin Kaçmaz’a dayanışmaları için teşekkür ediyoruz. Güvenpark’a çıkarken polisin karşımıza çıkacağını biliyorduk ve 5 yıl önce yoldaşlarımıza ne yaptılarsa bize de aynı şeyi yapacaklarını. İşkence ile gözaltına alındıktan sonra polis otobüslerinde 40'ar kişi halinde sıcak havaya rağmen maskesiz uzun bir süre bekletildik. Polis saldırısı ve işkencesi serbest bırakılana kadar devam etti. Ankara'da uzun zamandır polis, şiddet ve işkence ile her türlü etkinliği engellemeye çalışıyor. Biz de Suruç kampanyasını örgütlerken bunu göz önünde bulundurarak bu tavrı değiştirmek için Güvenpark’a çıktık. Bizim anmanın 5’inci yılında sokağa çıka bilmemiz, 5 yıl önce yaşamını yitiren yoldaşlarımızın iradesi ile ortaya çıktı. 33 düş yolcusu Kobanê’ye gittiler, Kobanê’de direniş vardı, 33 düş yolcusu da bize direnişi miras bıraktılar. Biz de bu direnişi devam ettiriyoruz. Ne yaparlarsa yapsınlar biz direnmeye sokağa çıkmaya örgütlenmeye devam edeceğiz. Suruç direniştir.”

‘TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

İHD Genel Sekreteri Osman İşçi de, yaşananları “son 5 yılda yaşanan hak ihlallerinin dönüm noktası” şeklinde nitelendirdi. İşçi, “İHD olarak şiddet uygulayan kolluk güçlerinin cezalandırılması için konunun takipçisi olacağız” dedi.

Gençlik örgütleri, yaşadıkları polis saldırısına yönelik suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdu.